Research Article

Zorunlu Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkisinde Sosyal Sermayenin Rolü

Volume: 2 Number: 40 November 5, 2021
TR EN

Zorunlu Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkisinde Sosyal Sermayenin Rolü

Abstract

Örgütsel Vatandaşlık Davranışı (ÖVD), normalde gönüllü olarak çalışanlarca sergilenen ekstra rol davranışlarıdır. Fakat bu davranışların örgüt içinde sergilenmesi yöneticilerin bu davranışları normal rol davranışları olarak algılamaya başlamasına ve örgüt içindeki bütün çalışanlardan bu davranışları sergilemesini istemelerine yani Zorunlu Örgütsel Vatandaşlık Davranışına (ZÖVD) neden olabilmektedir. Bu ise çalışanların üzerinde olumsuz bir etki yaparak onların örgüt ile ilgili hoşnutsuzluğa kapılmalarına, bilişsel, duyuşsal ve nihayetinde davranışsal sinizme neden olabilmektedir. Bu durum örgütsel bir problem olarak ortaya çıkmakta ve giderilmesine yardımcı olabilecek örgütsel değişkenlerin neler olabileceği örgütün amacına ulaşabilmesinde önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı; ZÖVD’nin çalışanları sinik bir tutama ve davranışa itmesini azaltmada ve engellemede Sosyal Sermayenin (SS) olumlu bir katkısı olup olmayacağının ortaya konulmasıdır. Başka bir deyişle, bu çalışmada yüksek ve düşük seviyedeki SS’nin ZÖVD ile Örgütsel Sinizm (ÖS) arasında nasıl bir role sahip olacağı incelenmektedir. Çalışma kapsamında yapılan araştırma için 2019 yılı İSO 500 listesinde yer alan ve Gaziantep ilinde bulunan bir temel gıda üreticisi işletme seçilmiştir. Araştırma için gerekli veriler anket yöntemi ile toplanmış olup 305 kişilik veri setti SPSS 22 istatistik programı ile analiz edilmiştir. ZÖVD’nin ÖS etkisinde SS’nin negatif yöndeki aracılık rolü çoklu regresyon analizi ile test edilmiş ve analizin sonucunda SS’nin ZÖVD’yi azalttığı, azalan ZÖVD’nin göreceli olarak ÖS’yi daha az artırdığı istatistiksel olarak anlamlı şekilde bulgulanmıştır. Sonuç olarak SS’nin ZÖVD’nin ÖS’ye etkisindeki aracılık rolünü değerlendirilerek SS’nin yükseltilmesi ile ZÖVD ve ÖS’nin düşürülmesi için alınacak önlemlerin aynı anda uygulanmasının sinerjik etkisinin olacağı değerlendirilmektedir.

Keywords

References

  1. Aydemir, M.A. (2011). Sosyal sermaye. Konya: Çizgi Kitabevi.
  2. Bourdieu, P. (1986). The Forms of Capital, in J.G. Richardson (ed.), Handbook of Theory and Research for the Sociology of Education. Greenwood Press, New York.
  3. Brandes, P., Dharwadkar, R. and Dean, W.J. (1999). Does organizational cynicism matter? Employee and supervisor perspectives on work outcomes eastern academy of management proceedings. New York: JAI Press.
  4. Ekinci, A. (2010). Okullarda sosyal sermaye. Ankara: Nobel yayın dağıtım.
  5. Erkutlu, V.H. (2015). Pozitif Örgütsel Davranış. Ankara: Akademisyen Kitabevi.
  6. Erkutlu, V.H. (2017). Negatif Örgütsel Davranış. Ankara: Akademisyen Kitabevi.
  7. Field, J. (2006). Sosyal sermaye. (Çev. Bahar Bilgen ve Bayram Şen), İstanbul, Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  8. Gerni, M. (2013). İlişkilerin Maddi Yönü ve Örgütsel Boyutu. İstanbul: Beta Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

November 5, 2021

Submission Date

November 10, 2020

Acceptance Date

July 29, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 2 Number: 40

APA
Çoban, C. (2021). Zorunlu Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkisinde Sosyal Sermayenin Rolü. Savunma Bilimleri Dergisi, 2(40), 107-145. https://doi.org/10.17134/khosbd.1001191
AMA
1.Çoban C. Zorunlu Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkisinde Sosyal Sermayenin Rolü. Savunma Bilimleri Dergisi. 2021;2(40):107-145. doi:10.17134/khosbd.1001191
Chicago
Çoban, Cengiz. 2021. “Zorunlu Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkisinde Sosyal Sermayenin Rolü”. Savunma Bilimleri Dergisi 2 (40): 107-45. https://doi.org/10.17134/khosbd.1001191.
EndNote
Çoban C (November 1, 2021) Zorunlu Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkisinde Sosyal Sermayenin Rolü. Savunma Bilimleri Dergisi 2 40 107–145.
IEEE
[1]C. Çoban, “Zorunlu Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkisinde Sosyal Sermayenin Rolü”, Savunma Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 40, pp. 107–145, Nov. 2021, doi: 10.17134/khosbd.1001191.
ISNAD
Çoban, Cengiz. “Zorunlu Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkisinde Sosyal Sermayenin Rolü”. Savunma Bilimleri Dergisi 2/40 (November 1, 2021): 107-145. https://doi.org/10.17134/khosbd.1001191.
JAMA
1.Çoban C. Zorunlu Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkisinde Sosyal Sermayenin Rolü. Savunma Bilimleri Dergisi. 2021;2:107–145.
MLA
Çoban, Cengiz. “Zorunlu Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkisinde Sosyal Sermayenin Rolü”. Savunma Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 40, Nov. 2021, pp. 107-45, doi:10.17134/khosbd.1001191.
Vancouver
1.Cengiz Çoban. Zorunlu Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkisinde Sosyal Sermayenin Rolü. Savunma Bilimleri Dergisi. 2021 Nov. 1;2(40):107-45. doi:10.17134/khosbd.1001191