Food
habits in social and cultural life refers to a historical phenomenon. The food culture reveals the common codes of a
community. However, there are changes in the food culture appeared in
different periods. Therefore, it is important to record the cuisine, recipes
and types of meals made. In this study, interviews were made with women over 45
living in Bartın provinces, districts and villages and data about the sweets of
Bartin province were collected. Oral recipes and methods of the desserts and
the concomitants used in the desserts were recorded. As a result of this
process, it was determined that especially varlava-type
sherbet and its varieties were made in the region. There
are also plenty of milky desserts. Among
the most favourite desserts of the region were hosmerim, floury halva, starch halva and zucchini pie sweets. The participants reported that many of the
sweets are still made currently but some of them are almost completely
forgotten. It is important to record the
culinary culture that needs documentation. The
aim of this study is to identify these desserts so that they would revive in
tourist sector and to classify them according to different local features
Toplumların yemek alışkanlığı tarihsel bir süreçle ortaya çıkmaktadır.
Bu süreç içerisinde oluşan yemek kültürü toplumun genel yapısını
yansıtmaktadır. Ancak dönemler içerisinde oluşan yemek kültüründe kayıplar
meydana gelmektedir. Bu yüzden yapılan yemeklerin kayıt altına alınması önem
taşımaktadır. Bu çalışmada Bartın il, ilçe ve köylerinde yaşayan 45 yaş üstü
kadınlarla görüşmeler gerçek-leştirilmiştir. Görüşmelerde Bartın iline özgü
tatlılar hakkında bilgiler kaynak kişilerden bilgi alınmıştır. Tatlıların
içerisinde kullanılan malzemeler ve tatlının üretim metodu hakkında bilgiler
toplanmıştır. Toplanan bu bilgiler sonucunda bölgede özellikle baklava türü
şerbetli çeşitlerinin yapıldığı belirlenmiştir. Ayrıca sütlü tatlılarda bol
miktarda bulunmaktadır. Bölgenin önemli tatlıları arasında höşmerim, un
helvası, nişasta helvası ve kabak böreği tatlısı da katılımcılar tarafından
bildirilmiştir. Katılımcıların anlattıkları tatlıların birçoğunu günümüzde de
yapmaya devam ettikleri ancak bazılarının neredeyse tamamen unutulduğunu
bildirmişlerdir. Mutfak kültürlerinin yaşatılabilmesi için kayıt altına
alınması önem taşımaktadır. Çalışmanın amacı, unutulmaya yüz tutmuş
bölge tatlılarının belirlenerek turizme kazandırılması ve
farklı bölgelerle olan benzerlik ve farklılıkların tespit edilmesidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 27 |