Review
PDF Zotero Mendeley EndNote BibTex Cite

ALTIN TAHIL:KİNOA

Year 2021, Volume 7, Issue 1, 155 - 165, 30.06.2021
https://doi.org/10.34186/klujes.934910

Abstract

Tahıl benzeri bir bitki olan kinoa (Chenopodium quinoa Willd.), protein, yağ ve vitamin gibi besinsel ögeler açısından zengin olması sebebiyle dünya genelinde fazlaca tüketilmektedir. Beslenme değerinin yanı sıra olumlu sağlık etkileri ile de ön plana çıkmaktadır. Günden güne kinoaya ilginin artmasıyla insan ve hayvan beslenmesinde kullanımı yaygınlaşmıştır. Üzerine çalışmalar yapılması ve birçok gıda bileşimine katılması da popülerliğini arttırmıştır. Bu derlemede kinoa ve çeşitli özellikleri hakkında genel bilgiler verilmiştir.

References

  • [1] Jancurova M., Minarovicova L., Dandar A., Quinoa – A Review, Department Of Food Science And Technology, Faculty Of Chemical And Food Technology, Slovak University Of Technology, Bratislava, Slovak Republic, 2009.
  • [2] Gordillo-Bastidas, E., Díaz-Rizzolo, D. A., Roura, E., Massanés, T., & Gomis, R., Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd), From Nutritional Value To Potential Health Benefits: An İntegrative Review. J. Nutr. Food Sci, 6(497), 10-4172, 2016.
  • [3] Repo-Carrasco-Valencia, R.A.M. & Serna, L.A., Quinoa (Chenopodium Quinoa, Willd.) As A Source Of Dietary Fiber And Other Functional Components. Food Science And Technology (Campinas), 31(1), 225-230, 2011.
  • [4] Bhargava A., Shukla S., Ohri D., Chenopodium Quinoa—An Indian Perspective, Division Of Genetics And Plant Breeding, National Botanical Research Institute, Industrial Crops And Products 23 (2006) 73–87, Lucknow, India, 2006.
  • [5] Vega-Galvez A., Miranda M., Vergara J., Uribe E., Puente L., Martinez E. A., Nutrition Facts And Functional Potential Of Quiona (Chenopodium Quinoa Willd.), An Ancient Andean Grain: A Rewiew, J. Sci. Food Agric. 2010; 90: 2541- 2547, 2010.
  • [6] Karyotis, T., Iliadis, C., Noulas, C., Mitsibonas T., Preliminary Research On Seed Production And Nutrient Content For Certain Quinoa Varieties İn A Saline-Sodic. Soil J. Agron, 2003. [7] Graf, B.L., Rojas-Silva, P., Rojo, L.E., Delatorre-Herrera, J., Balde´On, M.E., Raskin, I., Innovations İn Health Value And Functional Food Development Of Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.), Comprehensive Reviews İn Food Science And Food Safety, 14, 431-445, 2015.
  • [8] Dağ O. R. Ş., Özkan G. M. A., Kinoa (Chenopodium Quinoa Willd.) Üzerine Bir Derleme, Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Botanik Anabilim Dalı, Ankara Ecz. Fak. Derg., 43(3): 309-333, 2019 Ankara, Türkiye, 2019.
  • [9] Singh, K. V., & Singh, R., (Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd), Functional Superfood For Today’s World: A Review. World Scientific News, 58, 84-96, 2016.
  • [10] Carciochi, R. A., Manrique, G. D., & Dimitrov, K., Changes İn Phenolic Composition And Antioxidant Activity During Germination Of Quinoa Seeds (Chenopodium Quinoa Willd.), 2014.
  • [11] Üçok G., Cankurtaran T., Demir M. K., Geleneksel Tarhana Üretiminde Kinoa Ununun Kullanımı, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Derg., 23(1): 22-30, 2019.
  • [12] Karahan E. L., Karahan A. M., Köten M., Ekinci D. P., Kinoa Ve Kinoanın Süt Ürünlerinden Kullanımı, Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, HRU Muh Der, 4(2):07-15, 2019.
  • [13] Sharma, V., Chandra, S., Dwivedi, P., & Parturkar, M., Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.): A Nutritional Healthy Grain. International Journal Of Advanced Research, 3(9), 725-736, 2015.
  • [14] Keskin Ş., Evlice K. A., Fırın Ürünlerinde Kinoa Kullanımı, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2015, 24 (2): 150-156, 2015.
  • [15] Orhan, D. D., Bayram, M., & Pekacar, S., Kinoa Ve Sağlık Üzerine Etkileri, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(2), 47-57, 2018.
  • [16] Navruz-Varli, S., & Sanlier, N., Nutritional And Health Benefits Of Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.), Journal Of Cereal Science, 69, 371-376, 2016.
  • [17] Miranda, M., Vega-Gálvez, A., Quispe-Fuentes, I., Rodríguez, M. J., Maureira, H., & Martínez, E. A., Nutritional Aspects Of Six Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.) Ecotypes From Three Geographical Areas Of Chile. Chilean Journal Of Agricultural Research, 72(2), 175, 2012.
  • [18] Arneja, I., Tanwar, B., & Chauhan, A., Nutritional Composition And Health Benefits Of Golden Grain Of 21 St Century, Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.): A Review, Pakistan Journal Of Nutrition, 14(12), 1034, 2015.
  • [19] Demir M. K., Kılınç M., Kinoa: Besinsel Ve Antibesinsel Özellikleri, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Journal Of Food And Health Science Dergisi 2(3): 104-111 Konya, Türkiye, 2016.
  • [20] İlkay Ö. H., Mutlu A. A., Fonksiyonel Bir Besin: Kinoa, Bes Diy Derg.; Erken Görünüm:1-10, 2020.
  • [21] Filho, A. M. M., Pirozi, M. R., Borges, J. T. D. S., Pinheiro Sant'Ana, H. M., Chaves, J. B. P., & Coimbra, J. S. D. R., Quinoa: Nutritional, Functional, And Antinutritional Aspects, Critical Reviews İn Food Science And Nutrition, 57(8), 1618-1630, 2017.
  • [22] Al Shehry, G. A., Use Of Cornand Quinoa Flour To Produce Bakery Products For Celiac Disease, Advances İn Environmental Biology, 10(12), 237-244, 2016.
  • [23] Farinazzi-Machado, F. M. V.,Barbalho, S. M., Oshiiwa, M., Goulart, R., &Pessan Junior, O., Use Of Cereal Barswith Quinoa (Chenopodium Quinoa W.) Toreduce Risk Factors Related To Cardiovascular Diseases, Food Science And Technology, 32(2), 239-244, 2012.

Year 2021, Volume 7, Issue 1, 155 - 165, 30.06.2021
https://doi.org/10.34186/klujes.934910

Abstract

References

  • [1] Jancurova M., Minarovicova L., Dandar A., Quinoa – A Review, Department Of Food Science And Technology, Faculty Of Chemical And Food Technology, Slovak University Of Technology, Bratislava, Slovak Republic, 2009.
  • [2] Gordillo-Bastidas, E., Díaz-Rizzolo, D. A., Roura, E., Massanés, T., & Gomis, R., Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd), From Nutritional Value To Potential Health Benefits: An İntegrative Review. J. Nutr. Food Sci, 6(497), 10-4172, 2016.
  • [3] Repo-Carrasco-Valencia, R.A.M. & Serna, L.A., Quinoa (Chenopodium Quinoa, Willd.) As A Source Of Dietary Fiber And Other Functional Components. Food Science And Technology (Campinas), 31(1), 225-230, 2011.
  • [4] Bhargava A., Shukla S., Ohri D., Chenopodium Quinoa—An Indian Perspective, Division Of Genetics And Plant Breeding, National Botanical Research Institute, Industrial Crops And Products 23 (2006) 73–87, Lucknow, India, 2006.
  • [5] Vega-Galvez A., Miranda M., Vergara J., Uribe E., Puente L., Martinez E. A., Nutrition Facts And Functional Potential Of Quiona (Chenopodium Quinoa Willd.), An Ancient Andean Grain: A Rewiew, J. Sci. Food Agric. 2010; 90: 2541- 2547, 2010.
  • [6] Karyotis, T., Iliadis, C., Noulas, C., Mitsibonas T., Preliminary Research On Seed Production And Nutrient Content For Certain Quinoa Varieties İn A Saline-Sodic. Soil J. Agron, 2003. [7] Graf, B.L., Rojas-Silva, P., Rojo, L.E., Delatorre-Herrera, J., Balde´On, M.E., Raskin, I., Innovations İn Health Value And Functional Food Development Of Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.), Comprehensive Reviews İn Food Science And Food Safety, 14, 431-445, 2015.
  • [8] Dağ O. R. Ş., Özkan G. M. A., Kinoa (Chenopodium Quinoa Willd.) Üzerine Bir Derleme, Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Botanik Anabilim Dalı, Ankara Ecz. Fak. Derg., 43(3): 309-333, 2019 Ankara, Türkiye, 2019.
  • [9] Singh, K. V., & Singh, R., (Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd), Functional Superfood For Today’s World: A Review. World Scientific News, 58, 84-96, 2016.
  • [10] Carciochi, R. A., Manrique, G. D., & Dimitrov, K., Changes İn Phenolic Composition And Antioxidant Activity During Germination Of Quinoa Seeds (Chenopodium Quinoa Willd.), 2014.
  • [11] Üçok G., Cankurtaran T., Demir M. K., Geleneksel Tarhana Üretiminde Kinoa Ununun Kullanımı, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Derg., 23(1): 22-30, 2019.
  • [12] Karahan E. L., Karahan A. M., Köten M., Ekinci D. P., Kinoa Ve Kinoanın Süt Ürünlerinden Kullanımı, Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, HRU Muh Der, 4(2):07-15, 2019.
  • [13] Sharma, V., Chandra, S., Dwivedi, P., & Parturkar, M., Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.): A Nutritional Healthy Grain. International Journal Of Advanced Research, 3(9), 725-736, 2015.
  • [14] Keskin Ş., Evlice K. A., Fırın Ürünlerinde Kinoa Kullanımı, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2015, 24 (2): 150-156, 2015.
  • [15] Orhan, D. D., Bayram, M., & Pekacar, S., Kinoa Ve Sağlık Üzerine Etkileri, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(2), 47-57, 2018.
  • [16] Navruz-Varli, S., & Sanlier, N., Nutritional And Health Benefits Of Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.), Journal Of Cereal Science, 69, 371-376, 2016.
  • [17] Miranda, M., Vega-Gálvez, A., Quispe-Fuentes, I., Rodríguez, M. J., Maureira, H., & Martínez, E. A., Nutritional Aspects Of Six Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.) Ecotypes From Three Geographical Areas Of Chile. Chilean Journal Of Agricultural Research, 72(2), 175, 2012.
  • [18] Arneja, I., Tanwar, B., & Chauhan, A., Nutritional Composition And Health Benefits Of Golden Grain Of 21 St Century, Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.): A Review, Pakistan Journal Of Nutrition, 14(12), 1034, 2015.
  • [19] Demir M. K., Kılınç M., Kinoa: Besinsel Ve Antibesinsel Özellikleri, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Journal Of Food And Health Science Dergisi 2(3): 104-111 Konya, Türkiye, 2016.
  • [20] İlkay Ö. H., Mutlu A. A., Fonksiyonel Bir Besin: Kinoa, Bes Diy Derg.; Erken Görünüm:1-10, 2020.
  • [21] Filho, A. M. M., Pirozi, M. R., Borges, J. T. D. S., Pinheiro Sant'Ana, H. M., Chaves, J. B. P., & Coimbra, J. S. D. R., Quinoa: Nutritional, Functional, And Antinutritional Aspects, Critical Reviews İn Food Science And Nutrition, 57(8), 1618-1630, 2017.
  • [22] Al Shehry, G. A., Use Of Cornand Quinoa Flour To Produce Bakery Products For Celiac Disease, Advances İn Environmental Biology, 10(12), 237-244, 2016.
  • [23] Farinazzi-Machado, F. M. V.,Barbalho, S. M., Oshiiwa, M., Goulart, R., &Pessan Junior, O., Use Of Cereal Barswith Quinoa (Chenopodium Quinoa W.) Toreduce Risk Factors Related To Cardiovascular Diseases, Food Science And Technology, 32(2), 239-244, 2012.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Issue
Authors

Ayşegül SEVİNDİK This is me
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
0000-0002-1439-3381
Türkiye


Remziye Nur GÜLTEKİN This is me
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
0000-0001-6378-9713
Türkiye


Harun URAN (Primary Author)
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
0000-0002-3161-6698
Türkiye

Publication Date June 30, 2021
Published in Issue Year 2021, Volume 7, Issue 1

Cite

Bibtex @review { klujes934910, journal = {Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi}, issn = {2458-7494}, eissn = {2458-7613}, address = {}, publisher = {Kirklareli University}, year = {2021}, volume = {7}, pages = {155 - 165}, doi = {10.34186/klujes.934910}, title = {ALTIN TAHIL:KİNOA}, key = {cite}, author = {Sevindik, Ayşegül and Gültekin, Remziye Nur and Uran, Harun} }
APA Sevindik, A. , Gültekin, R. N. & Uran, H. (2021). ALTIN TAHIL:KİNOA . Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi , 7 (1) , 155-165 . DOI: 10.34186/klujes.934910
MLA Sevindik, A. , Gültekin, R. N. , Uran, H. "ALTIN TAHIL:KİNOA" . Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi 7 (2021 ): 155-165 <https://dergipark.org.tr/en/pub/klujes/issue/63402/934910>
Chicago Sevindik, A. , Gültekin, R. N. , Uran, H. "ALTIN TAHIL:KİNOA". Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi 7 (2021 ): 155-165
RIS TY - JOUR T1 - ALTIN TAHIL:KİNOA AU - Ayşegül Sevindik , Remziye Nur Gültekin , Harun Uran Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - doi: 10.34186/klujes.934910 DO - 10.34186/klujes.934910 T2 - Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 155 EP - 165 VL - 7 IS - 1 SN - 2458-7494-2458-7613 M3 - doi: 10.34186/klujes.934910 UR - https://doi.org/10.34186/klujes.934910 Y2 - 2021 ER -
EndNote %0 Kirklareli University Journal of Engineering and Science ALTIN TAHIL:KİNOA %A Ayşegül Sevindik , Remziye Nur Gültekin , Harun Uran %T ALTIN TAHIL:KİNOA %D 2021 %J Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi %P 2458-7494-2458-7613 %V 7 %N 1 %R doi: 10.34186/klujes.934910 %U 10.34186/klujes.934910
ISNAD Sevindik, Ayşegül , Gültekin, Remziye Nur , Uran, Harun . "ALTIN TAHIL:KİNOA". Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi 7 / 1 (June 2021): 155-165 . https://doi.org/10.34186/klujes.934910
AMA Sevindik A. , Gültekin R. N. , Uran H. ALTIN TAHIL:KİNOA. Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi. 2021; 7(1): 155-165.
Vancouver Sevindik A. , Gültekin R. N. , Uran H. ALTIN TAHIL:KİNOA. Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi. 2021; 7(1): 155-165.
IEEE A. Sevindik , R. N. Gültekin and H. Uran , "ALTIN TAHIL:KİNOA", Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, vol. 7, no. 1, pp. 155-165, Jun. 2021, doi:10.34186/klujes.934910