Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü olarak "Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi (KOUFBD), Türkçe özgün araştırma ve derleme makaleleri yayımlayan, hakemli, çok disiplinli, dijital, açık erişimli ve yılda iki kez yayımlanan bir dergidir. Fen ve mühendislik alanlarındaki gelişmeleri takip etmek ve bu alanlarda akademik bir kaynak oluşturmak amacıyla yayımlanmaktadır. KOUFBD, “Budapeşte Açık Erişim Girişim Politikası” nı benimsemektedir.
Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi (KOUFBD), aşağıdaki uygulamalı bilim, mühendislik ve teknoloji alanlarında özgün araştırma ve derleme makaleleri yayımlamaktadır:
Havacılık ve Uzay Bilimi
Mimarlık
Otomotiv Mühendisliği
Biyoloji
Biyomedikal Mühendisliği
Kimya ve Kimya Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği
Bilgisayar Bilimi ve Bilişim
Yer Bilimleri
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
Enerji Mühendisliği
Çevre Mühendisliği
Bahçe Bitkileri
Endüstri Mühendisliği
Deniz Ulaştırma Mühendisliği
Matematik
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Makine Mühendisliği
Fizik
İş Sağlığı ve Güvenliği
Deniz Ürünleri
Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi'ne gönderilen tüm yeni başvurular için intihal tespit yazılımları kullanılarak makaleler başlangıçta taranmaktadır.
A. İlk Gönderi Formatı
Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi’ne gönderilecek makalelerin ilk başta aşağıda belirtilen kurallara göre hazırlanması gerekmektedir:
2) Makale metninin yazımında yazı tipi Times New Roman ve yazı boyutu 10 olmalıdır. Sadece makale başlığı için TNR (14), bölüm başlıkları için TNR (11), özet ve abstract kısımları için ise TNR (8) yazı boyutu kullanılmalıdır.
3) Metin, sol kenar marjini 15mm, sağ kenar marjini 20mm, üst ve alt kenar marjinleri ise 25m olacak şekilde iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Ayrıca özet ve abstract için sol ve sağ marjinler 20mm olarak belirlenmelidir.
4) Referanslar ve alt yazılar (tablo ve şekillerin) dışındaki tüm makale metni 1.15 satır aralığı ile yazılmalıdır. Kaynakça ve altyazılarda satır aralığı 1.00 olarak ayarlanmalıdır.
5) Sayfa numaraları ilk sayfadan itibaren başlayarak sayfanın altında ortalanmış bir biçimde bulunmalıdır.
6) İlk sayfadan başlayarak MS Word'ün satır numaralandırma fonksiyonu kullanılarak tüm satırlar sayfa içinde numaralandırılmış olmalıdır.
7) Hiçbir şekilde üst not veya dipnot kullanılmamalıdır.
8) Metindeki kelime sayısı araştırma makaleleri için 5000, derleme makaleleri içinse 10000’i geçmemelidir. (Kaynaklar hariç).
9) Toplam şekil ve tablo sayısı araştırma makaleleri için 12’i derleme makaleler içinse 15’i geçmemelidir.
10) Makale başlığı net ve bilgilendirici olmalı kısaltma içermemelidir.
11) Yazarların adları, çalıştıkları kurumların isimleri, bölümleri, e-mail adresleri, ülkeleri, şehirleri, posta kodları ve ORCID numaraları başlıktan hemen sonra verilmelidir. Sorumlu yazar bir yıldız imi ( * ) ile gösterilmelidir. Sorumlu yazarın e-posta adresi ayrıca belirtilmelidir.
12) Özet ve abstract ayrı ayrı 200 kelimeyi aşmamalıdır. Çalışmanın amacı, materyaller / yöntemler, deneysel sonuçlar ve çalışmanın ana sonucu özet ve abstract bölümlerinde kısaca belirtilmelidir. Özet, herhangi bir denklem, referans veya dipnot içermemelidir.
13) Anahtar Kelime sayısı en az 4, en fazla 6 tane olmalı ve alfabetik olarak sıralanmalıdır. Keywords’ de anahtar kelimelerin ingilizce karşılıkları yer almalıdır.
14) Makale metni anlaşılır net ifadelerden oluşan ve numaralandırılmış kısa başlıklar ile bölümlere ayrılmalıdır. Gerek duyulursa bölümler daha alt bölümlere ayrılabilir. Bölümler ve alt bölümler (1.1. (altında 1.1.1., 1.1.2.,...), 1.2., vb.) numaralandırılmalıdır. Her yeni bölüm ve alt bölüm başlıkları yeni bir satırdan başlatılmalıdır.
15) Özet ve abstract dan sonraki metin yapısı aşağıdaki gibi olmalıdır:
Giriş: Bu bölümde çalışmanın amacı belirtilmeli ve çalışmanın önemi açıklanmalıdır. Çok geniş bir literatür bilgisi vermekten kaçınılmalı bunun yerine sadece ele alınan konunun arka plan bilgisi belli bir yönüyle özet olarak sunulmalıdır.
Malzeme ve Yöntem: Bu bölümde, giriş bölümünde sorulan soruları cevaplamak için neler yapıldığı ayrıntılı olarak açıklanmalı. Ayrıca burada anlatılanlar yapmış olduğunuz deneylerin tamamen aynı şekilde tekrarlanmasına ve çalışmanın tam bir şekilde değerlendirilmesine imkân sağlayacak ölçüde yeterli detay ve referansı içermelidir.
Bulgular ve Tartışma: Bu bölümde elde edilen bulgular önemli verilerin yorumlarıyla birlikte anlatılmalıdır. Tablo ve şekiller bu bölümde yaygın bir şekilde kullanılabilir.
Sonuçlar: Makalenin ana sonuçları ve katkısı bu bölümde değerlendirilmelidir. Ancak, özetin tekrarından kaçınılmalıdır. Çalışmanın ve bu sayede gelecekte yapılması öngörülen diğer çalışmaların önemi bu bölümün sonunda vurgulanabilir.
Çıkar Çatışması: Tüm çıkar çatışmaları beyan edilmelidir. Herhangi bir çıkar çatışması yoksa, bu bölümün içeriği şablonda gösterildiği gibi düzenlenebilir.
Teşekkür: Teşekkürler kaynaklardan hemen önce ayrı bir bölüm içerisinde ifade edilmelidir.
Ekler: Makalede birden fazla ek bulunuyorsa, bunlar A, B, vb. biçiminde başlıklandırılmalıdır. Eklerdeki denklemlere diğer denklemlerden ayrı olarak kendi içinde numaralandırılmalıdır: Eş. (A.1), Eş. (A.2), vb. Eklerdeki tablo ve şekiller sırasıyla Tablo A.1 ve Şekil A.1, vb. şeklinde numaralandırılmalıdır.
Etik Standartlar Beyanı: Çalışma Etik Onayı gerektirmiyorsa aşağıdaki beyan kullanılabilir:
"Bu makalenin yazarları, bu çalışmada kullanılan materyal ve yöntemlerin etik kurul izni ve / veya yasal-özel izin gerektirmediğini beyan etmektedir."
Aksi takdirde etik onay veren kurul adını, onay tarihini ve onay numarasını bildiriniz.
16) Tablolar metin içerisinde geçme sırasına göre ardışık olarak numaralandırılmalı ve metinde Tablo 1, Tablo 2, vb. şekilde her tablo için atıf yapılmalıdır.
17) Şekiller metin içerisinde yukarıdan aşağıya doğru geçme sırasına göre numaralandırılmış ve şeklin altında bulunacak şekilde bir açıklamaya sahip olmalıdır. Yayımlanmış versiyonda arzu edilen boyutlara yakın ölçülerde boyutlandırılmalıdır. Tasarım dosyalarının uygun formata (TIFF veya JPEG) ve doğru çözünürlük miktarına (min. 300dpi) sahip olduğundan emin olunmalıdır.
18) Açıklamalar şekil veya tablonun sol ve sağ sınırları arasında iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Bir sütun, bir tablo veya şekil için yeterince geniş değilse, sütunları makale taslağında gösterildiği gibi birleştirebilirsiniz.
19) Şekiller metin içerisinde yukarıdan aşağıya doğru geçme sırasına göre şeklin hemen altında Şekil 1, Şekil 2, vb. şeklinde numaralandırılarak devamında açıklaması verilmelidir. Şekillerdeki harfler kolayca görülebilecek büyüklükte olmalıdır.
20) Kısaltmalar metinde ilk göründükleri yerde tanımlanmalıdır. Makale başlığı herhangi bir kısaltma içermemelidir.
21) Eşitlikler sol marjine yaslı olmalı ve ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Eşitlik numarası, eşitliğin karşısında sağ marjine yaslı olarak parantez içinde verilmeli ve metin içerisinde de Eş. (1), Eş. (2), vb. şekilde atıf yapılmalıdır.
22) Hem tablolar hem de şekiller makale metninin içerisinde yer alabilir veya ayrı dosyalar halinde de gönderilebilir ancak bu durumda her şekil veya tablonun metin içerisindeki yeri parantez içerisinde belirtilmelidir.
23) Makaledeki satır aralığı, paragraf aralığı, yazı tipi boyutu, girintiler ve diğer tüm yazım özellikleri makale taslağında gösterildiği gibi olmalıdır.
24) Farklı kaynak türleri için aşağıda örneklendirilen kaynak biçimlerine uygun olarak makalede atıf yapılan tüm kaynaklar makale metninin sonunda listelenmelidir.
Kaynak gösterme ve kaynakların yazımı
Metin içerisinde gösterilmesi gereken kaynaklar köşeli parantez içerisinde ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Farklı kaynak türleri için aşağıda örneklendirilen kaynak biçimlerine uygun olarak makalede atıf yapılan tüm kaynaklar makale metninin sonunda listelenmelidir.
Dergi makalesi için kaynak yazımı:
[1] Hosoz M., Direk M., 2006. Performance evaluation of an integrated automotive air conditioning and heat pump system. Energy Conversion and Management 47, 545‒559.
Konferans bildirisi için kaynak yazımı:
[2] Wilkinson R., 2009. Sociology as a marketing feast. Paper presented at the Australian Sociological Association, Monash University, Melbourne, Australia, 7-10 December, pp. 281–304.
[3] Hoşöz M., Direk M., 2005. Isı Pompası Olarak Çalışabilen Bir Otomobil Klimasının Deneysel Analizi. 15. Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi, Trabzon, Türkiye, 7-9 Eylül, 765-770.
Kitap için kaynak yazımı:
[4] Moran M.J., Shapiro H.N., 2006. Fundamentals of Engineering Thermodynamics, 5th ed. John Wiley and Sons, West Sussex, England.
B. Son Gönderi Formatı
Makale Kabul edildikten sonar yazarlar makalenin son versiyonunu aşağıda linki verilen makale taslağına uygun olarak hazırlayıp sisteme yüklemelidirler.
Makale taslağını buradan indirebilirsiniz.
Yayıncının ve Editör Kurulunun Etik Sorumlukları:
KOUFBD, gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder. Ekonomik ya da politik kazançları gözetmeksizin karar verici kişiler editörlerdir. KOUFBD yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur. Bu süreçte, editörlerin aşağıdaki etik sorumluluklara dikkat etmeleri ve değerlendirmelerini bunlara göre yapmaları beklenmektedir:
- KOUFBD, yazılı eserlerin orijinalliğini, bu eserleri yayın öncesinde intihal önleme programı aracılığıyla denetlenmesini sağlar.
- Editörler, derginin tüm politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında sorumludurlar.
- Dergiye gönderilen makalelerden hangisinin yayınlanacağına karar vermek editörün sorumluluğundadır. Çalışma, derginin amaç ve kapsamı doğrultusunda hazırlanmamış ise, çalışma editör tarafından direkt reddedilebilir. Karar, makalenin özgünlüğüne, teknolojik gelişmeler doğrultusunda çalışmanın geçerliliğine dayanmalı ve dergi içeriğine uygun olmalıdır.
- Editör, gönderilen bir makale hakkında herhangi bir bilgiyi ilgili alan editörü, hakemler ve yazarlar ile yayıncı dışında hiç kimseyle paylaşmamalıdır. Gizlilik ilkesine riayet edilmelidir.
- Editörler, olası çıkar çatışmalarını önlemek adına gerekli önlemleri almalı ve varsa mevcut beyanları değerlendirmelidir.
- Çalışmaların tarafsız değerlendirilmesi için, editörler, hakem belirlerken, çıkar ilişkisine göre değil, hakemlerin uzmanlık alanı ile çalışmanın konusunun uygunluğunu kontrol ederek hareket etmelidirler. Değerlendirme sürecinde, tek-kör hakemlik ilkesine göre hakem ataması yapılmaktadır.
- Değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunması editörler tarafından sağlanmalıdır; yazar ve hakemlerin bireysel verileri korunmalıdır.
- Editörler, gönderi dosyalarını kontrol etmeli, makale dosyası dışındaki dosyaların eksiksiz olduğundan emin olduktan sonra hakem ataması yapmalıdırlar. Yazarın, derginin istediği tüm ek beyanları imzalı bir şekilde yükleyip yüklemediği kontrol edilmelidir.
Hakemlerin Görev ve Etik Sorumlulukları:
KOUFBD’ ne gönderilen tüm araştırma makaleleri, tek-kör hakemlik ilkesine göre değerlendirilmektedir. Hakemlerin, derginin kapsamı başlığı altındaki alanlara katkısı ve makalenin yayımlanmaya değer olup olmadığına ilişkin görüşleri ve bu görüşlerine ilişkin gerekçelerini içeren bir hakem değerlendirme formunu doldurmaları gerekmektedir. Bu süreçte, hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara dikkat etmeleri ve değerlendirmelerini bunlara göre yapmaları beklenmektedir:
- Hakemler kendilerine değerlendirilmek üzere gönderilen çalışmayı, tarafsız ve nesnel bir şekilde kendilerine verilen süre içerisinde inceleyerek, editörün karar verme sürecine katkıda bulunmalıdır.
- Hakemler, yalnızca kendi uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaların değerlendirilmesini kabul etmelidir.
- Hakemler, değerlendirdikleri çalışmayı gizlilik ilkesi gereğince, ancak çalışma yayımlandıktan sonra kaynak göstererek kullanmalıdır.
- Hakemler, çıkar çatışması veya çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddetmeli ve editörü bu konuda bilgilendirmelidir.
- Hakemler, makalede atıfta bulunulan ilgili yayınlanmış çalışmanın referans bölümünde alıntılanmadığı vakaları belirlemelidir. Hakemler, incelenen makale ile kişisel bilgilerine sahip oldukları diğer yayınlanmış makaleler arasındaki önemli benzerlik veya örtüşmeleri editöre bildirmelidir.
Yazarların Görev ve Etik Sorumlulukları:
- KOUFBD’ ne gönderilen tüm makaleler fen ve mühendislik bilimlerinde yapılan bilimsel ve özgün araştırmalar ile güncel derlemeler olmalıdır. Dergiye gönderilen makaleler, yazar(lar)ın özgün ve bilimsel çalışması olmalıdır. Bilimsel çalışmada oluşturulan bilginin özgün olması veya var olan bir bilgiye yeni bir içerik kazandırması gerekmektedir.
- Yazarlar, başkalarının eserlerini ve/veya ifadelerini kullanmaları durumunda, doğru ve uygun şekilde atıf yaparak bunu makalelerinde belirtmelidirler. Kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır. İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir.
- Yazarlar kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeleri mutlaka makale ile birlikte sisteme yüklemelidir. Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
- Makalelerin tüm sorumluluğu ilgili yazarlara aittir. Makaleler uluslararası kabul görmüş bilimsel etik kurallara uygun olarak hazırlanmalıdır. Gerekli hallerde “Etik Kurul Raporu”nun bir kopyası eklenmelidir.
- Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkıları belirtilmelidir.
- Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir.
Makalenin tüm safhalarında YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın etiği Yönergesi’ nin de dikkate alınması tavsiye edilmektedir.
Dergimizde, makalelerin yayınlanması, okunması ve indirilmesi ücretsizdir, hiç bir işlem için ücret talep edilmemektedir.