Orta Anadolu Bölgesi kuru koşullarında tarımsal
üretimin çoğunluğunu geleneksel toprak işleme ile yürütülen buğday üretimi
oluşturmaktadır. Buğday veriminde istikrarın sağlanması ve aktırılması için,
nadas uygulaması önerilmekte ve tercihte görmektedir. Ancak yoğun toprak işlemeye
dayanan nadas üretim maliyetlerini artırmakta ve topraklarda olumsuz etkilere neden
olmaktadır. Buna karşın dünyada doğal kaynakların korunup geliştirilmesi ve
getirdiği ekonomik avantajlar nedeniyle doğrudan ekim (DE) giderek
yaygınlaşmaktadır. Bölge koşullarında yürütülen farklı çalışmalara göre DE uygulanabilir
bir yöntem olduğu belirlenmiştir. DE’de toprakların işlenmemesi, toprak
yüzeyinin mümkün olduğunca bitki veya anızla kaplı tutulması yanında, ekim
nöbeti de önerilmektedir. Değişik ekim nöbeti etkilerinin belirlenmesi için
2011-2014 yılları arasında Konya’da geleneksel ekim (GE) ve DE yöntemlerinde nadas,
nohut, mercimek, macar fiği ve aspir sonrasında buğday verimlerine bakılmıştır.
Elde edilen sonuçlara göre, buğday verimlerinin yıllara, ekim yöntemlerine ve
ön bitkilere bağlı olarak değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmanın
ilk yılında 219 kg/da olarak belirlenen verim daha sonraki yıllarda sırasıyla 244
ve 237 kg/da olarak gerçekleşmiştir. Ortalama olarak GE’de 226 kg/da DE’de 241 kg/da,
buğday verimi alınmıştır. Nadas sonrasında buğday verimleri 286 kg/da olarak
belirlenirken, 249, 228, 223 ve 182 kg/da olarak mercimek, nohut, macar fiği ve
aspir sonrasında elde edilmiştir. Uygulama yöntemlerinin her ikisinde de en
düşük verimler aspir sonrasında en yüksek verimler nadas uygulamasından
alınmıştır. DE yönteminden elde edilen verimleri üzerinde uygulanan yetiştirme
tekniği işlemlerinin de bariz etkileri gözlenmiştir. Özellikle, ekim zamanının ve
yabancı ot yoğunluğunun etkisi belirgün olmuştur. Sonuç olarak DE farklı bir
üretim yöntemi olduğu kendi içerinde gerekli uygulamaların yapılması durumunda
geleneksel yöntemden daha iyi sonuçlar verdiği görülmektedir.
Kuru koşullar buğday toprak işleme doğrudan ekim doğrudan ekimin prensipleri
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |