Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Orta Anadolu Bölgesi Kuru Koşullarında Buğday Tabanlı Üretimde Doğrudan Ekim

Yıl 2017, Cilt: 20 , 283 - 287, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349258

Öz

Orta Anadolu Bölgesi kuru koşullarında tarımsal
üretimin çoğunluğunu geleneksel toprak işleme ile yürütülen buğday üretimi
oluşturmaktadır. Buğday veriminde istikrarın sağlanması ve aktırılması için,
nadas uygulaması önerilmekte ve tercihte görmektedir. Ancak yoğun toprak işlemeye
dayanan nadas üretim maliyetlerini artırmakta ve topraklarda olumsuz etkilere neden
olmaktadır. Buna karşın dünyada doğal kaynakların korunup geliştirilmesi ve
getirdiği ekonomik avantajlar nedeniyle doğrudan ekim (DE) giderek
yaygınlaşmaktadır. Bölge koşullarında yürütülen farklı çalışmalara göre DE uygulanabilir
bir yöntem olduğu belirlenmiştir. DE’de toprakların işlenmemesi, toprak
yüzeyinin mümkün olduğunca bitki veya anızla kaplı tutulması yanında, ekim
nöbeti de önerilmektedir. Değişik ekim nöbeti etkilerinin belirlenmesi için
2011-2014 yılları arasında Konya’da geleneksel ekim (GE) ve DE yöntemlerinde nadas,
nohut, mercimek, macar fiği ve aspir sonrasında buğday verimlerine bakılmıştır.
Elde edilen sonuçlara göre, buğday verimlerinin yıllara, ekim yöntemlerine ve
ön bitkilere bağlı olarak değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmanın
ilk yılında 219 kg/da olarak belirlenen verim daha sonraki yıllarda sırasıyla 244
ve 237 kg/da olarak gerçekleşmiştir. Ortalama olarak GE’de 226 kg/da DE’de 241 kg/da,
buğday verimi alınmıştır. Nadas sonrasında buğday verimleri 286 kg/da olarak
belirlenirken, 249, 228, 223 ve 182 kg/da olarak mercimek, nohut, macar fiği ve
aspir sonrasında elde edilmiştir. Uygulama yöntemlerinin her ikisinde de en
düşük verimler aspir sonrasında en yüksek verimler nadas uygulamasından
alınmıştır. DE yönteminden elde edilen verimleri üzerinde uygulanan yetiştirme
tekniği işlemlerinin de bariz etkileri gözlenmiştir. Özellikle, ekim zamanının ve
yabancı ot yoğunluğunun etkisi belirgün olmuştur. Sonuç olarak DE farklı bir
üretim yöntemi olduğu kendi içerinde gerekli uygulamaların yapılması durumunda
geleneksel yöntemden daha iyi sonuçlar verdiği görülmektedir.

Kaynakça

  • Akkuş İ. A. Bayat.1993.Toprak işleme sistemlerinin organik madde içeriği bakımından incelenmesi ve Konya' nın Kadınhanı ve Ilgın ilçelerindeki uygulamaları. Proceedings. 5. Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi. Kuşadası.
  • Anonim 2017. Bitkisel istatistik verileri. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul (Erişim tarihi 30.05.2017)
  • Anonim 2107. Türkiye’de Koruyucu Tarım: Teşvik Bakımından Durum, Fırsatlar ve Stratejik Çerçeve. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Ankara.5s.
  • Clabtree, B., 2009. Search for Sustainability with No-till Bill in Dryland Agriculture. 9s.
  • Gültekin, İ., Arısoy R.Z., Taner, A., Kaya, Y., Patigöç, F.,, Aksoyak Ş. 2011. Comparison of different soil tillage systems, under several crop rotations in wheat production at Central Anatolian Plateau in Turkey. 5th World Congress of Conservation Agriculture Incorporating 3rd Farming Systems Design Conference Brisbane Australia 26-29 September 2011 p98-99
  • Gültekin, İ., 2012. Consultant Report on the Status of Conservation Agriculture in Turkey, 2012. FAO-SEC Turkey.
  • Gültekin, İ., Arısoy, R.Z., Kaya, Y., Partigöç, F., Gültekin S., ve Taner, T., 2013. Orta Anadolu Bölgesi Kışlık Tahıl Tabanlı Tarla Bitkileri Tarımında Doğrudan Ekim. İç Anadolu Bölgesi 1. Tarım ve Gıda Kongresi, 2-4 Ekim 2013 Niğde Bildiriler Cilt-I s. 42-48.
  • Işık, M., Önceler, Z., Siirt, S., Kalaycı, M. ve Aydın, M. 1984. Ülkesel NAD Araştırma Projesi, Eskişehir Zirai Araştırma Enstitüsü. 1983-1984 Yılı Gelişme Raporu. Eskişehir.
  • Karaca, M. 1987 Kuru Alanlarda Toprak İşleme. Orta Anadolu Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü Yayınları. ANAKRA.
  • Kassam, A., , Friedrich, T., Derpsch, R., Lahmar, R., Mrabet, R., Basch, G., Sanchez, E.J., Serraj, R., 2012. Conservation agriculture in the dry Mediterranean climate. Field Crops Research 132(2012) Pages 7-12
  • Kaya, Y., Arısoy, R.Z., Taner, A., Aksoyak, Ş., Partigöç, F., Gültekin, İ., 2010. Geleneksel ve Doğrudan Ekim Yöntemlerinin Nohut Buğday Ekim Nöbetinde Orta Anadolu Kuru Koşullarında Karşılaştırılması. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science) 2010, 6 (4) 267-272
  • Ryan, J., Kapur, S., İbrikçi, H., Singh, M. 2011. Cultivation Intensity in Relation to Organic Matter and Related Properties in a Vertisol in Southern Turkey. Journal of Sustainable Agriculture, 35:6, 613-623.
  • Sayre, K., Govaerts, B., Martinez, A., Mezzalama, M., Martinez, M., 2006. Comparison of alternative conservation agriculture technologies for rainfed production in the highlands of Central Mexico, 28 August–3 September 2006. In: Proc. 17th ISTRO Conf., Kiel, Germany, pp. 1012–1018.
  • Topal, A. 1993. Konya ekolojik şartlarında bazı arpa çeşitlerinde (Hordeum vulgare L.) farklı ekim zamanlarının kışa dayanıklılık, dane verimi, verim unsurları ve kalite özelliklerine etkileri üzerine bir araştırma. Doktora Tezi (Basılmamış). Selçuk Üniversitesi. Konya
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Yazarlar

İrfan Gültekin Bu kişi benim

Fevzi Partigöç Bu kişi benim

Serpil Gültekin Bu kişi benim

Yasin Kaya Bu kişi benim

Rifat Zafer Arısoy Bu kişi benim

Alper Taner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2017
Kabul Tarihi 15 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20

Kaynak Göster

APA Gültekin, İ., Partigöç, F., Gültekin, S., Kaya, Y., vd. (2017). Orta Anadolu Bölgesi Kuru Koşullarında Buğday Tabanlı Üretimde Doğrudan Ekim. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 283-287. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349258
AMA Gültekin İ, Partigöç F, Gültekin S, Kaya Y, Arısoy RZ, Taner A. Orta Anadolu Bölgesi Kuru Koşullarında Buğday Tabanlı Üretimde Doğrudan Ekim. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Aralık 2017;20:283-287. doi:10.18016/ksudobil.349258
Chicago Gültekin, İrfan, Fevzi Partigöç, Serpil Gültekin, Yasin Kaya, Rifat Zafer Arısoy, ve Alper Taner. “Orta Anadolu Bölgesi Kuru Koşullarında Buğday Tabanlı Üretimde Doğrudan Ekim”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, Aralık (Aralık 2017): 283-87. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349258.
EndNote Gültekin İ, Partigöç F, Gültekin S, Kaya Y, Arısoy RZ, Taner A (01 Aralık 2017) Orta Anadolu Bölgesi Kuru Koşullarında Buğday Tabanlı Üretimde Doğrudan Ekim. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 283–287.
IEEE İ. Gültekin, F. Partigöç, S. Gültekin, Y. Kaya, R. Z. Arısoy, ve A. Taner, “Orta Anadolu Bölgesi Kuru Koşullarında Buğday Tabanlı Üretimde Doğrudan Ekim”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, ss. 283–287, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.349258.
ISNAD Gültekin, İrfan vd. “Orta Anadolu Bölgesi Kuru Koşullarında Buğday Tabanlı Üretimde Doğrudan Ekim”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (Aralık 2017), 283-287. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349258.
JAMA Gültekin İ, Partigöç F, Gültekin S, Kaya Y, Arısoy RZ, Taner A. Orta Anadolu Bölgesi Kuru Koşullarında Buğday Tabanlı Üretimde Doğrudan Ekim. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:283–287.
MLA Gültekin, İrfan vd. “Orta Anadolu Bölgesi Kuru Koşullarında Buğday Tabanlı Üretimde Doğrudan Ekim”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, 2017, ss. 283-7, doi:10.18016/ksudobil.349258.
Vancouver Gültekin İ, Partigöç F, Gültekin S, Kaya Y, Arısoy RZ, Taner A. Orta Anadolu Bölgesi Kuru Koşullarında Buğday Tabanlı Üretimde Doğrudan Ekim. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:283-7.