Book Review
BibTex RIS Cite

Kitap Tanıtımı: Konya Şer’iyye Sicilleri Işığında Ailenin Sosyo - Ekonomik ve Kültürel Yapısı (XVIII. yy. İlk Yarısı)

Year 2006, Issue: 8, 179 - 186, 01.12.2006

Abstract

Bu çalışma Dr. Hayri ERTEN tarafından Osmanlı İmparatorluğunun 1699-1750 yılları arasında Konya yöresinde 2705 adet aile ile ilgili muhtelif konularda şer’iyye sicilleri kaynaklarından hareketle ailenin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısı üzerine yapılmış bir doktora çalışmasıdır. Giriş, üç ana bölüm, sonuç, bibliyografya, ekler olarak toplam 221 sayfadan meydana gelmiştir. Bu çalışma Kültür Bakanlığı Yayınları arasında yayımlanmıştır. Çalışmanın I. bölümünde XVIII. yüzyılın ilk yarısında Osmanlı’nın ve Konya’nın sosyo-ekonomik ve kültürel durumunu tarihçe, yönetim, eğitim, ekonomi ve nüfus başlıkları altında incelenmiştir. Yazar, II. bölümde ailenin oluşum süreci ana başlığı altında nişan, evliliğe rıza, evliliğin toplumsal onayı, çok eşlilik gibi alt başlıklarda konuyu izaha çalışmıştır. Ailenin temel öğeleri sosyal statüleri ve rolleri ana başlığında ise eşlerin ailedeki otorite ve ekonomik bakımdan statüsü üzerinde durulmuş, eşlerin ev içinde ve ev dışındaki rolleri, ailenin ortalama çocuk sayıları ve ailenin diğer üyeleri (köle ve cariyeler) konuları işlenmiştir. Erten, ailenin çözülme sürecinde de boşanma ve boşanma çeşitleri üzerinde durmuş, boşanma sonrası anne ve çocukları koruyan müesseseleri izaha çalışmıştır. Son bölüm olan III. bölümde ise sosyal tabakalaşma, kültürel unsurlar ve aile tipolojisi üzerinde durulmuştur

Year 2006, Issue: 8, 179 - 186, 01.12.2006

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Araştırma Makaleleri / Research Articles
Authors

Hasan Gökmen This is me

Publication Date December 1, 2006
Submission Date July 3, 2006
Published in Issue Year 2006 Issue: 8

Cite

ISNAD Gökmen, Hasan. “Kitap Tanıtımı: Konya Şer’iyye Sicilleri Işığında Ailenin Sosyo - Ekonomik Ve Kültürel Yapısı (XVIII. Yy. İlk Yarısı)”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 8 (April 2006), 179-186.

The Journal of Theology Faculty of Kahramanmaraş Sütçü İmam University is published in electronic version and a hardcopy is distributed to each related library.