BibTex RIS Cite

Fen Bilimleri Eğitimi Alanında 2012-2014 Yılları Arasında Yapılan Doktora Tezleri Üzerine İstatistiksel Bir Araştırma

Year 2016, Volume: 13 Issue: 1, 0 - 0, 19.10.2016

Abstract

Bilimsel araştırmalar çalışılan alanların kavramsal boyutuyla sınırlı kalmayıp uygulamaya da yansıtılır. Teknolojinin hızla ilerlemesi fen bilimleri alanındaki çalışmaları artırmıştır. Ülkeler teknolojik yenilikleri yakalamak ve teknoloji üretmek amacıyla fen bilimleri eğitimi üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu bağlamda Türkiye’de 2012-2014 yılları arasında yapılan çalışmalarda hangi konular üzerinde çalışıldığı, hangi  öğretim yöntemlerine ağırlık verildiğini bilmek amacıyla Fen Bilimleri Eğitimi alanında yapılan ve YÖK Ulusal Tez Merkezi’nde erişime açık doktora tezleri çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Toplam 36 teze doğrudan erişim sağlanmıştır. Bu çalışmada doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Büyüköztürk (2013)’ e göre ‘doküman analizi metin veya metinlerden oluşan bir kümenin içindeki belli kavramların varlığını belirlemeye yönelik yapılır’. Araştırma kapsamındaki 36 tez, ‘sayfa sayıları, danışmanların unvanları, tezi tamamlayanların cinsiyetleri, araştırma türleri, nicel- nitel- tümleşik, araştırma modelleri, deneysel-yarı deneysel-tarama-karma, örneklem sayıları, örneklem düzeyleri, veri toplama araçları, verilerin çözümlenmesi, betimsel istatistikler- t-testi- varyans analizi- korelasyon vb. , kaynakların türleri, yerli-yabancı’ bakımından incelenmiştir. Araştırma bulgularından, tez danışmanlarının Prof. Dr. ve Doç. Dr. yüzdelerinin aynı olduğu, tezlerde daha çok karma yöntemler kullanılarak araştırmaların yapıldığı, verilerin analizinde çeşitli istatistiksel yöntemlerin kullanıldığı, ağırlıklı olarak yabancı kaynaklardan yararlanıldığı görülmüştür.

 

Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Eğitimi, Doktora Tezleri, Doküman Analizi, Bilimsel Araştırma Modelleri, İstatistiksel Yöntemler.

Year 2016, Volume: 13 Issue: 1, 0 - 0, 19.10.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Mustafa Yazıcı This is me

Üzeyir Bekereci

Publication Date October 19, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 13 Issue: 1

Cite

APA Yazıcı, M., & Bekereci, Ü. (2016). Fen Bilimleri Eğitimi Alanında 2012-2014 Yılları Arasında Yapılan Doktora Tezleri Üzerine İstatistiksel Bir Araştırma. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1).

.