Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Katılımcı Yönetimde Önemli Bir Kavram Olarak Örgütsel Demokrasiye İlişkin; Ulusal Tez Merkezi, TR Dizin ve Dergipark Veri Tabanları Kapsamında Bir İçerik Analizi

Yıl 2021, Cilt: 18 Sayı: 2, 1303 - 1321, 28.08.2021
https://doi.org/10.33437/ksusbd.915548

Öz

Genellikle kamu ve siyaset bilimi gibi alanlarda ele alınan demokrasi kavramı, modern yönetim yaklaşımının insana verdiği değer ile birlikte, işletme, eğitim, turizm, sağlık gibi yönetim bilimi ile ilgilenen farklı alanlarda da ele alınmıştır. Yönetimde otoriter yaklaşımlardan çok, karar alma süreçlerine örgüt üyelerinin de dâhil edildiği katılımcı yaklaşımları öngören örgütsel demokrasi, akademik yazında her geçen gün daha da önemli hale gelmiştir. Bu araştırmanın amacı, örgütsel demokrasi alanında hazırlanan lisansüstü tezler ve makalelere ilişkin farklı disiplinlerde hazırlanan çalışmaların yöntemleri, ele alınan değişkenleri ve hazırlanan çalışmalarda yer alan neden sonuçlarına ilişkin bilgileri ortaya koymaktır. Bu kapsamda başlıkla arama yapılarak ulaşılan, YÖK Ulusal Tez Merkezinde yer alan 20 lisansüstü tez, TR dizin veri tabanında 5 makale ve Dergipark veri tabanında yer alan 12 makale içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma sonucunda, konuya ilişkin araştırmaların daha çok 2019 yılından itibaren yoğunlaştığı gözlemlenmiştir.

Teşekkür

Süreç ile ilgili kıymetli bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ediyorum değerli hocalarım. İyi çalışmalar diliyorum.

Kaynakça

  • Ahmed, Kaleem - Adeel, Ahmad - Ali, Rizwan ve Rehman, Ramiz Ur, (2018). “Organizational Democracy And Employee Outcomes: The Mediating Role Of Organizational Justice”, Business Strategy and Development, Cilt: 2, Sayı: 3, ss.204-219.
  • Bakan, İsmail, Güler, Bilge Ve Kara, Ergün, (2017), “Örgütsel Demokrasinin Örgütsel Adalet Ve Örgütsel Destek Algıları Üzerine Etkileri: Otel Çalışanlarına Yönelik Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 22, Sayı: 4, s.1031-1048.
  • Barutcu, Hanife, (2019). “Örgütsel Demokrasinin Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerine Etkisi”, (Yüksek Lisans Tezi), Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Benlioğlu, Benek, (2021). “Psikolojik Güvenin Rol İçi Performansa Etkisinde Çalışan Sesliliği ve Örgütsel Demokrasinin Rolü”, (Doktora Tezi), Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Bozkurt, Süheyla, (2012). “Örgütsel Demokrasiyi Ve Akademik Özgürlüğü Benimseme Ve Türkiye’de Uygulanabilir Bulma Düzeyine İlişkin Öğretim Elemanlarının Görüşleri”, (Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Can Üst, Çağla, (2020). “Örgütsel Demokrasi Boyutlarının İncelenmesine Yönelik Açıklayıcı Bir Karma Yöntem Araştırması”, (Yüksek Lisans Tezi), Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Çavuş, Mustafa Fedai. ve Biçer, Mehmet (2021). “The Effects Of Organizational Democracy On Organizational Citizenship Behaviors”, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 10, Sayı:1, ss.387-396.
  • Çilingir, Ayşegül, (2017). “İletişim Alanında İçerik Analizi Yöntemi Kullanılarak Yapılan Yüksek Lisans Ve Doktora Tezleri Üzerine Bir İnceleme”, Erciyes İletişim, Cilt: 5, Sayı: 1, ss.148-160.
  • Çopur, Zübeyde ve Atanur Baskan, Gülsün (2020). “Örgütsel Demokrasi İle Örgütsel Sinizm Arasındaki İlişki: Öğretim Elemanları Üzerine Bir Araştırma”, Yükseköğretim Dergisi, Cilt: 10, Sayı: 1, ss.61–72.
  • Çoşan Erkal, Pınar, (2012). “Örgütsel Demokrasi: Kamu ve Özel Sektör Çalışanlarına Yönelik Bir Araştırma”, (Doktora Tezi), Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • Demirtaş, Hatice, (2017). “Örgütsel Demokrasi Bağlamında Sendikal Demokrasinin Sendikal Bağlılığa Etkisi (İzmir İlinde Bir İnceleme)”, (Yüksek Lisans Tezi), Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Erdal, İbrahim, (2020). “Öğretmen Görüşlerine Göre Okullarda Örgütsel Demokrasi Ve Örgütsel Muhalefet Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, (Yüksek Lisans Tezi), Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Erkasap, Ahmet, (2020). “Çalışanların Kişilik Özellikleri İle Örgütsel Demokrasi Algılarının Örgütsel Muhalefet Davranışları Ve Örgütsel Sessizlikleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi”, (Doktora Tezi), İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Geçkil, Tahsin (2013). “Örgütsel Demokrasi İle Örgütsel Vatandaşlık Davranışları Arasındaki İlişki: Trb1 Bölgesindeki Üniversite Hastanelerinde Bir Uygulama”, (Doktora Tezi), Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.
  • Günden, Yasin, (2019). “Otel İşletmelerinde Örgütsel Demokrasi Algısının Örgütsel Vatandaşlığa Etkisinde Örgütsel Bağlılığın Rolü: Kapadokya Örneği”, (Doktora Tezi), Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Nevşehir.
  • Harrison, Jeffiey S., ve Fieeman, H. Edwaid (2004). “Specıal Topıc: Democracy In And Around Organızatıons”, Academy of ManagemenI Executive, Cilt: 18, Sayı: 3, ss. 49-53.
  • Işık, Murşit, (2017). Kamu Kurumlarında Örgütsel Demokrasi Algısı (İş Kur Isparta İl Müdürülüğü Örneği)”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 22, Kayfor 15 Özel Sayısı, s.1661-1672.
  • Kaplan, Abraham (1943). “Content Analysis And The Theory Of Signs”, Philosopy Science, Cilt: 10, Sayı: 4, ss.230-247.
  • Kara, Rabia, (2020). “Aile İşletmelerinde Algılanan Örgütsel Demokrasinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi”, (Yüksek Lisans Tezi), Toros Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Kuşcu Karatepe, Hilal, (2019). “Hemşirelerde Politik Duyarlılık ve Örgütsel Demokrasi Algısı Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi”,(Doktora Tezi), İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
  • Oral Ateş, Lale, (2015). “Örgütsel Demokrasi ve Örgütsel Muhalefet İlişkisi: Beyaz Yakalılar Üzerine Bir Araştırma”, (Doktora Tezi), Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • Öztürk, Mustafa, Demirtaş, Hatice (2019). “Örgütsel Demokrasi Bağlamında Sendikal Demokrasinin Sendikal Bağlılığa Etkisi (İzmir İlinde Bir İnceleme)”, İş ve Hayat, Cilt: 5, Sayı: 9, Ağustos, ss. 9-3.
  • Sadykova, Güzel ve Tutar, Hasan, (2014). “Örgütsel Demokrasi ve Örgütsel Muhalefet Arasındaki İlişki Üzerine Bir İnceleme”, İşletme Bilimi Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 1, ss. 1-16.
  • Safari, Ali, Salehzadeh, Reza ve Ghaziasgar,Elham (2017). “Exploring The Antecedents And Consequences Of Organizational Democracy”, The TQM Journal, Cilt: 30, Sayı: 1, ss.74-96.
  • Şeker, Güneş, (2010). “Yönetici Ve Öğretmen Algılarına Göre İlköğretim Okullarında Örgütsel Demokrasinin Benimsenme Ve Uygulanabilme Düzeyi” (Yüksek Lisans Tezi), Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Tokgöz, Aytekin, (2019). “Yönetici Ve Öğretmenlerin Örgütsel Demokrasi Algısı İle İş Stresi Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, (Yüksek Lisans Tezi), Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Burdur.
  • Turabik, Tuğba, (2019). “ Yükseköğretim Örgütlerinde Örgütsel Demokrasi İle Politik Davranışlar Arasındaki İlişki”, (Doktora Tezi), Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Uysal, Ahmet, (2019). “Örgütsel Demokrasinin Örgütsel Bağlılığa Etkisi: İstanbul Deniz Otobüsleri Çalışanları Örneği”, (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Verdorfer, Armin Pircher ve G.Weber Wolfgang (2016). “Examining The Link Between Organizational Democracy And Employees’ Moral Development”, Journal of Moral Education, Cilt: 45, Sayı: 1, ss.59-73.
  • Yalçınkaya, Kıvanç, (2019). “Örgütsel Demokrasinin Çalışanların Bağlılık Duygusu Üzerindeki Etkisi ve Analitik Bir Çalışma”, (Yüksek Lisans Tezi), Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
  • Yıldırım, Mehmet, (2020). “Çalışanların Örgütsel Demokrasi Algılarının Örgütsel Muhalefet Davranışı ve İşle Bütünleşme Düzeyine Etkisi: Bir Alan Araştırması”, (Doktora Tezi), İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.

A Content Analysis On Organizational Democracy As An İmportant Concept İn Participatory Management Within The Scope Of The National Thesis Center, TR Dizin And Dergipark Databases

Yıl 2021, Cilt: 18 Sayı: 2, 1303 - 1321, 28.08.2021
https://doi.org/10.33437/ksusbd.915548

Öz

The concept of democracy, which is generally handled in fields such as public and political science, has also been addressed in different areas dealing with management science such as business, education, tourism, health, together with the value of modern management approach to people. Organizational democracy, which envisages a participatory approach in which members of the organization are included in decision-making processes, rather than authoritarian methods in management, has become more and more important every day. The aim of this research is to reveal the researches, methods, variables dealt with in different disciplines about postgraduate theses and articles prepared in the field of organizational democracy and the information about the cause and effect in the studies. In this context, 20 graduate theses in YOK National Thesis Center, 5 articles in TR Index database and 12 articles in Dergipark database, which can be reached by searching by title, have been analyzed by content analysis method. As a result of the research, it has been observed that the researches on the subject have intensified since 2019.

Kaynakça

  • Ahmed, Kaleem - Adeel, Ahmad - Ali, Rizwan ve Rehman, Ramiz Ur, (2018). “Organizational Democracy And Employee Outcomes: The Mediating Role Of Organizational Justice”, Business Strategy and Development, Cilt: 2, Sayı: 3, ss.204-219.
  • Bakan, İsmail, Güler, Bilge Ve Kara, Ergün, (2017), “Örgütsel Demokrasinin Örgütsel Adalet Ve Örgütsel Destek Algıları Üzerine Etkileri: Otel Çalışanlarına Yönelik Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 22, Sayı: 4, s.1031-1048.
  • Barutcu, Hanife, (2019). “Örgütsel Demokrasinin Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerine Etkisi”, (Yüksek Lisans Tezi), Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Benlioğlu, Benek, (2021). “Psikolojik Güvenin Rol İçi Performansa Etkisinde Çalışan Sesliliği ve Örgütsel Demokrasinin Rolü”, (Doktora Tezi), Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Bozkurt, Süheyla, (2012). “Örgütsel Demokrasiyi Ve Akademik Özgürlüğü Benimseme Ve Türkiye’de Uygulanabilir Bulma Düzeyine İlişkin Öğretim Elemanlarının Görüşleri”, (Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Can Üst, Çağla, (2020). “Örgütsel Demokrasi Boyutlarının İncelenmesine Yönelik Açıklayıcı Bir Karma Yöntem Araştırması”, (Yüksek Lisans Tezi), Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Çavuş, Mustafa Fedai. ve Biçer, Mehmet (2021). “The Effects Of Organizational Democracy On Organizational Citizenship Behaviors”, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 10, Sayı:1, ss.387-396.
  • Çilingir, Ayşegül, (2017). “İletişim Alanında İçerik Analizi Yöntemi Kullanılarak Yapılan Yüksek Lisans Ve Doktora Tezleri Üzerine Bir İnceleme”, Erciyes İletişim, Cilt: 5, Sayı: 1, ss.148-160.
  • Çopur, Zübeyde ve Atanur Baskan, Gülsün (2020). “Örgütsel Demokrasi İle Örgütsel Sinizm Arasındaki İlişki: Öğretim Elemanları Üzerine Bir Araştırma”, Yükseköğretim Dergisi, Cilt: 10, Sayı: 1, ss.61–72.
  • Çoşan Erkal, Pınar, (2012). “Örgütsel Demokrasi: Kamu ve Özel Sektör Çalışanlarına Yönelik Bir Araştırma”, (Doktora Tezi), Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • Demirtaş, Hatice, (2017). “Örgütsel Demokrasi Bağlamında Sendikal Demokrasinin Sendikal Bağlılığa Etkisi (İzmir İlinde Bir İnceleme)”, (Yüksek Lisans Tezi), Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Erdal, İbrahim, (2020). “Öğretmen Görüşlerine Göre Okullarda Örgütsel Demokrasi Ve Örgütsel Muhalefet Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, (Yüksek Lisans Tezi), Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Erkasap, Ahmet, (2020). “Çalışanların Kişilik Özellikleri İle Örgütsel Demokrasi Algılarının Örgütsel Muhalefet Davranışları Ve Örgütsel Sessizlikleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi”, (Doktora Tezi), İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Geçkil, Tahsin (2013). “Örgütsel Demokrasi İle Örgütsel Vatandaşlık Davranışları Arasındaki İlişki: Trb1 Bölgesindeki Üniversite Hastanelerinde Bir Uygulama”, (Doktora Tezi), Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.
  • Günden, Yasin, (2019). “Otel İşletmelerinde Örgütsel Demokrasi Algısının Örgütsel Vatandaşlığa Etkisinde Örgütsel Bağlılığın Rolü: Kapadokya Örneği”, (Doktora Tezi), Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Nevşehir.
  • Harrison, Jeffiey S., ve Fieeman, H. Edwaid (2004). “Specıal Topıc: Democracy In And Around Organızatıons”, Academy of ManagemenI Executive, Cilt: 18, Sayı: 3, ss. 49-53.
  • Işık, Murşit, (2017). Kamu Kurumlarında Örgütsel Demokrasi Algısı (İş Kur Isparta İl Müdürülüğü Örneği)”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 22, Kayfor 15 Özel Sayısı, s.1661-1672.
  • Kaplan, Abraham (1943). “Content Analysis And The Theory Of Signs”, Philosopy Science, Cilt: 10, Sayı: 4, ss.230-247.
  • Kara, Rabia, (2020). “Aile İşletmelerinde Algılanan Örgütsel Demokrasinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi”, (Yüksek Lisans Tezi), Toros Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Kuşcu Karatepe, Hilal, (2019). “Hemşirelerde Politik Duyarlılık ve Örgütsel Demokrasi Algısı Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi”,(Doktora Tezi), İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
  • Oral Ateş, Lale, (2015). “Örgütsel Demokrasi ve Örgütsel Muhalefet İlişkisi: Beyaz Yakalılar Üzerine Bir Araştırma”, (Doktora Tezi), Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • Öztürk, Mustafa, Demirtaş, Hatice (2019). “Örgütsel Demokrasi Bağlamında Sendikal Demokrasinin Sendikal Bağlılığa Etkisi (İzmir İlinde Bir İnceleme)”, İş ve Hayat, Cilt: 5, Sayı: 9, Ağustos, ss. 9-3.
  • Sadykova, Güzel ve Tutar, Hasan, (2014). “Örgütsel Demokrasi ve Örgütsel Muhalefet Arasındaki İlişki Üzerine Bir İnceleme”, İşletme Bilimi Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 1, ss. 1-16.
  • Safari, Ali, Salehzadeh, Reza ve Ghaziasgar,Elham (2017). “Exploring The Antecedents And Consequences Of Organizational Democracy”, The TQM Journal, Cilt: 30, Sayı: 1, ss.74-96.
  • Şeker, Güneş, (2010). “Yönetici Ve Öğretmen Algılarına Göre İlköğretim Okullarında Örgütsel Demokrasinin Benimsenme Ve Uygulanabilme Düzeyi” (Yüksek Lisans Tezi), Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Tokgöz, Aytekin, (2019). “Yönetici Ve Öğretmenlerin Örgütsel Demokrasi Algısı İle İş Stresi Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, (Yüksek Lisans Tezi), Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Burdur.
  • Turabik, Tuğba, (2019). “ Yükseköğretim Örgütlerinde Örgütsel Demokrasi İle Politik Davranışlar Arasındaki İlişki”, (Doktora Tezi), Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Uysal, Ahmet, (2019). “Örgütsel Demokrasinin Örgütsel Bağlılığa Etkisi: İstanbul Deniz Otobüsleri Çalışanları Örneği”, (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Verdorfer, Armin Pircher ve G.Weber Wolfgang (2016). “Examining The Link Between Organizational Democracy And Employees’ Moral Development”, Journal of Moral Education, Cilt: 45, Sayı: 1, ss.59-73.
  • Yalçınkaya, Kıvanç, (2019). “Örgütsel Demokrasinin Çalışanların Bağlılık Duygusu Üzerindeki Etkisi ve Analitik Bir Çalışma”, (Yüksek Lisans Tezi), Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
  • Yıldırım, Mehmet, (2020). “Çalışanların Örgütsel Demokrasi Algılarının Örgütsel Muhalefet Davranışı ve İşle Bütünleşme Düzeyine Etkisi: Bir Alan Araştırması”, (Doktora Tezi), İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İşletme
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Emine Vasfiye Korkmaz 0000-0001-7202-6849

Adnan Çelik 0000-0002-8538-9937

Yayımlanma Tarihi 28 Ağustos 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 18 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Korkmaz, E. V., & Çelik, A. (2021). Katılımcı Yönetimde Önemli Bir Kavram Olarak Örgütsel Demokrasiye İlişkin; Ulusal Tez Merkezi, TR Dizin ve Dergipark Veri Tabanları Kapsamında Bir İçerik Analizi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(2), 1303-1321. https://doi.org/10.33437/ksusbd.915548

KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi ULAKBİM-TR Dizin tarafından dizinlenen hakemli ve bilimsel bir dergidir.