Research Article

DEVLETSİZ YÖNETİŞİMİN YENİ EKONOMİK ENSTRÜMANI: KRİPTO PARA VE GELECEĞİ

Volume: 12 Number: 1 January 31, 2022

DEVLETSİZ YÖNETİŞİMİN YENİ EKONOMİK ENSTRÜMANI: KRİPTO PARA VE GELECEĞİ

Abstract

Milenyum çağına girerken son çeyrekte gelişmiş ülkelerde klasik yönetim anlayışında bir dizi farklılaşma yaşandığı görülmüştür. Artık klasik yönetim anlayışı çok aktörlü grupları da içine alacak şekilde bir dizi katılmalı yönetişim anlayışına yerini bırakmıştır. Ancak bilgi iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişme bununla da kalmayarak günümüzde bu süreci biraz daha değiştirip yönetişimden dijital yönetişime geçişi zorunlu kılmıştır. Zamanla, paradigma değişiklikleri (birçok ülke dahil) teknolojik bilginin etkisi altında dijitalleşmeye dönüşmüştür. Bu süreçte dijital yönetişim, e-devlet, e-demokrasi vb. uygulamalarla sağlanan kamu hizmetlerinin verimliliğinin artırılması amaçlamaktadır. Yönetişimden dijital yönetişime geçerken aynı zamanda devletsiz yönetişimin de yavaş yavaş temelleri atılmaktadır. Bu yenilikçi süreçte ilerlerken bir anda devletsiz ekonominin göz kamaştıran yeni bir enstrümanı karşımıza çıkmaktadır. Bu yeni enstrüman henüz emekleme çağında bile olmayan sanal para denilen kripto paralardır. Araştırmada bu yeni sürecin hukuki düzenlemelerle geleceği, avantajları ve dezavantajları, dünyadaki ve Türkiye’deki uygulamaları göz önünde bulundurularak aktarılmaya çalışılacaktır. Ayrıca güncel durumdaki sürece de değinilip genel bir çerçeve sunulması amaçlanmaktadır.

Keywords

Yönetişim, Dijital Yönetişim, E-Para, Kripto Para, Bitcoin

References

  1. Acet, H., & Diken, A.Ö. (2019). Kripto para bitcoin ve Türkiye’deki bitcoin piyasası. Session IC: para ve bankacılık. DOI:10.36880/C11.02345, 265-270.
  2. Akbaş, Y. (2017). Kripto paranın avantajları. http://www.bitcoinakademi.org/kripto-paranin-5-avantaji/ (Erişim: 20.04.2018).
  3. Akşehirlioğlu, O. (2002). Elektronik para ve ekonomi üzerindeki etkileri (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Yükseköğretim Kurulu Tez Merkezi’nden edinilmiştir. (Tez No. 111154).
  4. Alex, H. (2013). Bitcoins price tumbles after warning from chines central bank. The Guardian. https://www.theguardian.com/technology/2013/dec/05/bitcoin-price-tumbles-chinese-central-bank-warning (Erişim Tarihi: 26.12.2018).
  5. Alex, H. (2014). Chinese bitcoin exchange closes deposits after central bank clampdown. The Guardian. https://www.theguardian.com/technology/2014/apr/03/chinese-bitcoin-exchange-closes-after-central-bank-clampdown. (Erişim: 26.12.2018).
  6. Alptekin, E. (2017). Blockchain ve kripto paralar dünya ekonomisini dönüştürüyor. İzmir Ticaret Odası Yayını, 6-12.
  7. Atik, M., Köse, Y., Yılmaz, B., & Sağlam, F. (2015). Kripto para: bitcoin ve döviz kurları üzerine etkisi. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(11), 247-261.
  8. Balcısoy, E. (2017). Yüksek performanslı bitcoin madenciliği için SHA256 özet algoritmasının eniyilenmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Yükseköğretim Kurulu Tez Merkezi’nden edinilmiştir. (Tez No. 459548).
  9. Bayramoğlu, S. (2002). Küreselleşmenin yeni siyasal iktidar modeli: yönetişim. Praksis Dergisi, 7(Yaz), 85-116.
  10. Bayramoğlu, S. (2003). Düzenleyici devlet düzenlenirken: OECD Türkiye raporu üzerine eleştirel bir çözümleme. Praksis Dergisi, 9(Kış-Bahar), 143-162.
APA
Yanar, H. İ., Çetin, M. Ş., & Kılıç, V. (2022). DEVLETSİZ YÖNETİŞİMİN YENİ EKONOMİK ENSTRÜMANI: KRİPTO PARA VE GELECEĞİ. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(1), 23-48. https://izlik.org/JA25UP57CJ
AMA
1.Yanar Hİ, Çetin MŞ, Kılıç V. DEVLETSİZ YÖNETİŞİMİN YENİ EKONOMİK ENSTRÜMANI: KRİPTO PARA VE GELECEĞİ. KUSBD. 2022;12(1):23-48. https://izlik.org/JA25UP57CJ
Chicago
Yanar, Halil İbrahim, Mehmet Şirin Çetin, and Veysi Kılıç. 2022. “DEVLETSİZ YÖNETİŞİMİN YENİ EKONOMİK ENSTRÜMANI: KRİPTO PARA VE GELECEĞİ”. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 12 (1): 23-48. https://izlik.org/JA25UP57CJ.
EndNote
Yanar Hİ, Çetin MŞ, Kılıç V (January 1, 2022) DEVLETSİZ YÖNETİŞİMİN YENİ EKONOMİK ENSTRÜMANI: KRİPTO PARA VE GELECEĞİ. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 12 1 23–48.
IEEE
[1]H. İ. Yanar, M. Ş. Çetin, and V. Kılıç, “DEVLETSİZ YÖNETİŞİMİN YENİ EKONOMİK ENSTRÜMANI: KRİPTO PARA VE GELECEĞİ”, KUSBD, vol. 12, no. 1, pp. 23–48, Jan. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA25UP57CJ
ISNAD
Yanar, Halil İbrahim - Çetin, Mehmet Şirin - Kılıç, Veysi. “DEVLETSİZ YÖNETİŞİMİN YENİ EKONOMİK ENSTRÜMANI: KRİPTO PARA VE GELECEĞİ”. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 12/1 (January 1, 2022): 23-48. https://izlik.org/JA25UP57CJ.
JAMA
1.Yanar Hİ, Çetin MŞ, Kılıç V. DEVLETSİZ YÖNETİŞİMİN YENİ EKONOMİK ENSTRÜMANI: KRİPTO PARA VE GELECEĞİ. KUSBD. 2022;12:23–48.
MLA
Yanar, Halil İbrahim, et al. “DEVLETSİZ YÖNETİŞİMİN YENİ EKONOMİK ENSTRÜMANI: KRİPTO PARA VE GELECEĞİ”. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 12, no. 1, Jan. 2022, pp. 23-48, https://izlik.org/JA25UP57CJ.
Vancouver
1.Halil İbrahim Yanar, Mehmet Şirin Çetin, Veysi Kılıç. DEVLETSİZ YÖNETİŞİMİN YENİ EKONOMİK ENSTRÜMANI: KRİPTO PARA VE GELECEĞİ. KUSBD [Internet]. 2022 Jan. 1;12(1):23-48. Available from: https://izlik.org/JA25UP57CJ