Bu çalışmada amaç salisilik asidin tuzluluk stresi seviyelerine maruz kalan mısır çeşitlerinin çimlenmesi ve büyümesi üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Deneme, tesadüf blokları faktöriyel deneme deseni kullanılarak dört tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Bitki materyali olarak mısır (Zea mays L.) çeşitleri (Side, Pehlivan ve Burak) kullanılmıştır. Tuz stresi 0-75-150 mM konsantrasyonlarda NaCl bileşiği ile ve 0-0.1-0.2 mM dozlarda salisilik asit ile hazırlanmıştır. Genel olarak Side çeşidinde elde edilen gelişme parametreleri en yüksek ortalamalar olarak bulunmuştur. Pehlivan çeşidinde minimum ortalamalar belirgin olarak belirtilmiştir. Çimlenme ve gelişim parametreleri, 150 mM NaCl uygulamasında minimum ortalamalar ve tahmin edildiği gibi de kontrolde maksimum ortalamalar ile rapor edilmiştir. Tuzluluğun olumsuz etkisinden dolayı sadece çimlenme süresi 150 mM ile en yüksek ortalamayı vermiştir. En çok etkilenen özelliğin kök uzunluğu olduğu belirlenmiş, 150 mM NaCl kontrole göre üç kat daha düşük elde edilmiştir. SA'nın karmaşık etkisi, en iyi çimlenme süresinin 0,2 mM SA'da elde edilmesi ve en kötü çimlenme süresinin ise 0,1 mM SA'da kaydedilmesi ile açıklanmaktadır. Çimlenme indeksi, artan SA uygulamalarıyla önemli ölçüde ve düzenli olarak etkilenmiştir. Arttırılan SA dozu, sürgün uzunluğunda iyi bir uzamaya neden olmuş, aksine kök uzunluğunda kısalmaya yol açmıştır, ancak bunlar sayısal olarak belirgin bir şekilde farklı olmamıştır. Kontrol uygulamasında kök uzunluğu en iyi olarak sonuçlanmış, ayrıca taze ağırlıkta ise en iyi değer 0,2 mM SA'da kaydedilmiştir. Bu denemede, mısır tohumlarının çimlenme döneminde karşılaşabilecekleri tuzluluk stresi koşullarında salisilik asit uygulamalarının bu etkiyi azalttığı ve poztif etki ettiği belirlenmiştir.
The aim was to evaluate the salicylic acid effects on the germination and growth of maize cultivars exposed to salinity stress levels. The investigation was set according to the factorial experimental design in completely random blocks with four replications. The maize (Zea mays L.) cultivars (Side, Pehlivan and Burak) was chosen as plant material. NaCl compound was used for solutions prepared at concentrations of 0-75-150 mM and and salicylic acid in doses of 0-0.1-0.2 mM. The growth parameters in Side cultivar was naturally higher than the other cultivars. The minimum means prominently were indicated in Pehlivan cultivar. As anticipated, the maximum means were realised in control, as the minors were reported in 150 mM NaCl application. Due to the unfavorable influence of salinity, only the germination time gave the highest average at 150 mM. The most affected feature was determined root length, 150 mM NaCl was three times lower than control. The fact that the best germination time was obtained at 0.2 mM SA, as the worst was recorded at 0.1 mM SA, that explained the complex effect of SA. Germination index impressed substantially and regularly with enhancing SA applications. Augmenting SA dose caused a well elongation in shoot length, moreover by contrast lead to shortening in root length, but these were not numerically markedly different. Albeit, the root length of the control application was well, the best value in fresh weight was recorded at 0.2 mM SA. In this experiment, realised that salicylic acid applications diminished and ameliorate this effect under salinity stress conditions that maize seeds may encounter during the germination period.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 2 |