Bu araştırmada marketlerde, büfelerde, kafelerde, vb. farklı zamanlarda satışa sunulan çeşitli içeceklerin üst kapaklarının mikrobiyal profilinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Ekim- Haziran ayları arasında toplam 800 adet içecek numunesi alınmıştır. Örneklerin toplam aerobik mezofilik bakteri (TAMB), toplam maya küf (TMK), toplam koliform grubu bakteri (TKGB) ve Staphylococcus aureus sayıları ile Escherichia coli, Salmnonella spp. ve Listeria monocytogenes türü bakteri varlıkları araştırılmıştır. En yüksek TAMB sayısı 5.22 log kob/cm2 ile soğuk çay grubu içeceklerde, en yüksek TMK, TKBG sayıları ve Staphylococcus aureus türü bakteri sayısı sırasıyla 5.11 log kob/cm2, 4.21 log kob/cm2 ve 3.37 log kob/cm2 meyve aromalı içecekler grubunda olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 35 örnekte Escherichia coli, 21 örnekte Salmonella spp. ve 18 örnekte de Listeria monocytogenes türü bakteri varlığı belirlenmiştir.
In this research, it was aimed to determine the microbial profile of the upper lids of various beverages offered for sale in TFS packages at markets, buffets, cafes and grocery stores etc. at different times. For this purpose, a total of 800 beverage samples were taken between October and June. Total aerobic mesophilic bacteria (TAMB), total yeast mold (TMK), total coliform group bacteria (TKGB) and Staphylococcus aureus and Escherichia coli, Salmonella spp. and Listeria monocytogenes type bacteria were investigated. The highest TAMB number was 5.22 log cfu/cm2 in cold tea group beverages, the highest TMK, TKBG numbers and Staphylococcus aureus species bacteria count were in the group of fruit flavored beverages, respectively 5.11 log cfu/cm2, 4.21 log cfu/cm2, and 3.37 log cfu / cm2. has been determined. In addition, presence bacteria species, Escherichia coli in 35 samples, Salmonella spp. in 21 samples and Listeria monocytogenes 18 samples was detected.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2021 |
Acceptance Date | April 26, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |