Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tin Free Still (TFS) Ambalajlar İçerisinde Satışa Sunulan İçeceklerin Üst Kapaklarının Mikrobiyolojik Profili

Yıl 2021, , 247 - 254, 30.06.2021
https://doi.org/10.30607/kvj.874807

Öz

Bu araştırmada marketlerde, büfelerde, kafelerde, vb. farklı zamanlarda satışa sunulan çeşitli içeceklerin üst kapaklarının mikrobiyal profilinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Ekim- Haziran ayları arasında toplam 800 adet içecek numunesi alınmıştır. Örneklerin toplam aerobik mezofilik bakteri (TAMB), toplam maya küf (TMK), toplam koliform grubu bakteri (TKGB) ve Staphylococcus aureus sayıları ile Escherichia coli, Salmnonella spp. ve Listeria monocytogenes türü bakteri varlıkları araştırılmıştır. En yüksek TAMB sayısı 5.22 log kob/cm2 ile soğuk çay grubu içeceklerde, en yüksek TMK, TKBG sayıları ve Staphylococcus aureus türü bakteri sayısı sırasıyla 5.11 log kob/cm2, 4.21 log kob/cm2 ve 3.37 log kob/cm2 meyve aromalı içecekler grubunda olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 35 örnekte Escherichia coli, 21 örnekte Salmonella spp. ve 18 örnekte de Listeria monocytogenes türü bakteri varlığı belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim. Türk Gıda Kodeksi, Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ankara. 2009
  • Anonim. Türk Standartları Enstitüsü, TS 6235 EN ISO 6887-1. Gıda ve Hayvan Yemleri Mikrobiyolojisi, Deney Numunelerinin Başlangıç Süspansiyonunun ve Ondalık Seyreltilerinin Hazırlanması İçin Genel Kurallar. 2001.
  • Ayçiçek H, Küçükkaraaslan A. Metal Meşrubat kutu dış yüzeylerinin mikrobiyel profili. YYÜ. Veteriener Fakültesi Dergisi 2003; 14 (1):118-123.
  • Çon AH, Kanbakan U, Ayar A. Determination of Microbiological Contamination Sources During Ice Cream production in Denizli, Turkey. Food Control. 2004; 15:463-470.
  • Ecer F, Canıtez M. Uluslararası Pazarlama. Gazi Kitapevi, Ankara. 2005
  • Flowers RS, D’aust JY, Andrews WH, Bailey JS. Salmonella. In Vanderzant C, Spilttstoesser DF. (Eds.). Compendium of the Methods for the Microbiological Examinations of Foods. American Public Health Assocition, Washington, USA. 1992. pp.371-422.
  • Gönç S, Kınık Ö, Akalın S. (Eds). Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar. Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) Yayını. Ege Üniveristesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:527. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir.1998.
  • Halkman K., Sağdaz ÖE. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Prosigma Basım ve Promosyon Hizmetleri, Ankara. 2011.
  • ISO. International Standard Organization. 11290. 1,2: Horizontal Method for the Detection of Listeria monocytogenes. Switzerland. 1996.
  • ISO. International Standard Organization, 4833-2:2013. Horizontal Method for the Enumeration of Microorganisms, Part 2: Colony Count at 30 Degrees C by the Surface Plating Technique. Geneva, Switzerland. 2013
  • ISO. International Standard Organization. 16649-1:2001. Microbiology of Food and Animal Feeding Stuffs, Horizontal Method for the Enumeration of Beta Glucuronidase Positive Escherichia coli. Part 1: Colony Count Technique at 44 Degrees C Using Membranes and 5-bromo-4-chloro-3-indolyl beta-D-glucuronide. Geneva, Switzerland. 2001.
  • ISO. International Standard Organization. 16649-3:2015. Microbiology of the Food Chain, Horizontal Method for the Enumeration of Beta-Glucuronidase-Positive Escherichia coli. Part 3: Detection and Most Probable Number Technique Using 5-bromo-4-chloro-3-indolyl-ß-D-glucuronide. Geneva, Switzerland. 2015.
  • ISO. International Standard Organization. 21527-1:2008. Microbiology of Food and Animal Feeding Stuffs, Horizontal Method for the Enumeration of Yeasts and Moulds, Part 1: Colony Count Technique in Products with Water Activity Greater Than 0,95. Geneva, Switzerland. 2008
  • ISO. International Standard Organization. 4832. General Guidance for the Enumeration of Coliforms Colony Count Technique. Geneva, Switzerland. 1991.
  • ISO. International Standard Organization. 4833-1:2013. Microbiology of the Food Chain, Horizontal Method for the Enumeration of Microorganisms, Part 1: Colony Count at 30 degrees C by the Pour Plate Technique. Geneva, Switzerland. 2013.
  • ISO. International Standard Organization. 6579- 1: Microbiology of Food and Animal Feeding Stuffs: Horizontal Method for the Detection of Salmonella spp. Switzerland. 2002.
  • ISO. International Standard Organization. 6888-1. Horizontal Method for the Enumeration of Coagulase Positive Staphylococci Technique Using Baird Parker Agar Medium. Geneva, Switzerland.1999.
  • Keleş F. Gıda ambalajlama İlkeleri, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No:180, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisleri, Erzurum. 1998.
  • Kusumaningrum HD, Riboldi G, Hazeleger WC, Beumer RR. Survival of foodborne pathogens on stainless steel surfaces and cross-contamination to food. Int.J.Food Microbiol. 2003; 85(3): 227-36.
  • Larson EL, Strom MS, Evans CA. Analysis of three variables in sampling solutions used to assay bacteria of hands: Type of solution, use of antiseptic neutralizers, and solution temperature. Journal Clinical Microbiology 1980; 12: 255-260.
  • Lindsay D, von Holy A. Differernt responses of planktonic and attached Bacillus subtilis and Pseudomonas fluorescens to sanitizer treatment. Journal of Food Protection 1999; 62: 368-379.
  • Pektaş H. Ambalaj Tasarımının Önemi.Ekonomik ve Teknik Dergi. 1993; 376: 24 - 25.
  • Sekin Y, Karagözlü N. Gıda Mikrobiyolojisi. Gıda Endüstrisinde Temel İlkeler ve Uygulamalar. Literatür Yayınevi, İstanbul. 2004.
  • Tayar, M. Hijyen ve Sanitasyon. Bursa Uludağ Üniversitesi, Karacabey Meslek Yüksek Okulu Ders Notları, Uludağ Üniversitesi Yayınları, Bursa. 2018.
  • Tek ÖB. Pazarlama İlkeler Global Yönetimsel Yaklaşım Türkiye Uygulamaları. (Geliştirilmiş Yedinci Baskı). Beta Yayınları.İstanbul.1997
  • Tomar O, Akarca G. Critical control points and food pathogen presence in dairy plants from Turkey. Food Science and Technology Campinas, 2019; 39(2): 444-450, DOI: https://doi.org/10.1590/fst.29717
  • Üçüncü M. Gıdaların ambalajlanma Teknolojisi. Ambalaj Sanayicileri Derneği, İktisadi İşletmesi, İstanbul. 2011.
  • Ünlütürk A, Turantaş F. (Eds). Gıda Mikrobiyolojisi. (3.Baskı). Ege Üniversitesi, Ege Meslek Yüksekokulu. Ege Üniversitesi, Bornova, İzmir. 2003.

Microbiological Profile of Top Caps of Drinks Offered for Sale in Tin Free Still (TFS) Can

Yıl 2021, , 247 - 254, 30.06.2021
https://doi.org/10.30607/kvj.874807

Öz

In this research, it was aimed to determine the microbial profile of the upper lids of various beverages offered for sale in TFS packages at markets, buffets, cafes and grocery stores etc. at different times. For this purpose, a total of 800 beverage samples were taken between October and June. Total aerobic mesophilic bacteria (TAMB), total yeast mold (TMK), total coliform group bacteria (TKGB) and Staphylococcus aureus and Escherichia coli, Salmonella spp. and Listeria monocytogenes type bacteria were investigated. The highest TAMB number was 5.22 log cfu/cm2 in cold tea group beverages, the highest TMK, TKBG numbers and Staphylococcus aureus species bacteria count were in the group of fruit flavored beverages, respectively 5.11 log cfu/cm2, 4.21 log cfu/cm2, and 3.37 log cfu / cm2. has been determined. In addition, presence bacteria species, Escherichia coli in 35 samples, Salmonella spp. in 21 samples and Listeria monocytogenes 18 samples was detected.

Kaynakça

  • Anonim. Türk Gıda Kodeksi, Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ankara. 2009
  • Anonim. Türk Standartları Enstitüsü, TS 6235 EN ISO 6887-1. Gıda ve Hayvan Yemleri Mikrobiyolojisi, Deney Numunelerinin Başlangıç Süspansiyonunun ve Ondalık Seyreltilerinin Hazırlanması İçin Genel Kurallar. 2001.
  • Ayçiçek H, Küçükkaraaslan A. Metal Meşrubat kutu dış yüzeylerinin mikrobiyel profili. YYÜ. Veteriener Fakültesi Dergisi 2003; 14 (1):118-123.
  • Çon AH, Kanbakan U, Ayar A. Determination of Microbiological Contamination Sources During Ice Cream production in Denizli, Turkey. Food Control. 2004; 15:463-470.
  • Ecer F, Canıtez M. Uluslararası Pazarlama. Gazi Kitapevi, Ankara. 2005
  • Flowers RS, D’aust JY, Andrews WH, Bailey JS. Salmonella. In Vanderzant C, Spilttstoesser DF. (Eds.). Compendium of the Methods for the Microbiological Examinations of Foods. American Public Health Assocition, Washington, USA. 1992. pp.371-422.
  • Gönç S, Kınık Ö, Akalın S. (Eds). Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar. Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) Yayını. Ege Üniveristesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:527. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir.1998.
  • Halkman K., Sağdaz ÖE. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Prosigma Basım ve Promosyon Hizmetleri, Ankara. 2011.
  • ISO. International Standard Organization. 11290. 1,2: Horizontal Method for the Detection of Listeria monocytogenes. Switzerland. 1996.
  • ISO. International Standard Organization, 4833-2:2013. Horizontal Method for the Enumeration of Microorganisms, Part 2: Colony Count at 30 Degrees C by the Surface Plating Technique. Geneva, Switzerland. 2013
  • ISO. International Standard Organization. 16649-1:2001. Microbiology of Food and Animal Feeding Stuffs, Horizontal Method for the Enumeration of Beta Glucuronidase Positive Escherichia coli. Part 1: Colony Count Technique at 44 Degrees C Using Membranes and 5-bromo-4-chloro-3-indolyl beta-D-glucuronide. Geneva, Switzerland. 2001.
  • ISO. International Standard Organization. 16649-3:2015. Microbiology of the Food Chain, Horizontal Method for the Enumeration of Beta-Glucuronidase-Positive Escherichia coli. Part 3: Detection and Most Probable Number Technique Using 5-bromo-4-chloro-3-indolyl-ß-D-glucuronide. Geneva, Switzerland. 2015.
  • ISO. International Standard Organization. 21527-1:2008. Microbiology of Food and Animal Feeding Stuffs, Horizontal Method for the Enumeration of Yeasts and Moulds, Part 1: Colony Count Technique in Products with Water Activity Greater Than 0,95. Geneva, Switzerland. 2008
  • ISO. International Standard Organization. 4832. General Guidance for the Enumeration of Coliforms Colony Count Technique. Geneva, Switzerland. 1991.
  • ISO. International Standard Organization. 4833-1:2013. Microbiology of the Food Chain, Horizontal Method for the Enumeration of Microorganisms, Part 1: Colony Count at 30 degrees C by the Pour Plate Technique. Geneva, Switzerland. 2013.
  • ISO. International Standard Organization. 6579- 1: Microbiology of Food and Animal Feeding Stuffs: Horizontal Method for the Detection of Salmonella spp. Switzerland. 2002.
  • ISO. International Standard Organization. 6888-1. Horizontal Method for the Enumeration of Coagulase Positive Staphylococci Technique Using Baird Parker Agar Medium. Geneva, Switzerland.1999.
  • Keleş F. Gıda ambalajlama İlkeleri, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No:180, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisleri, Erzurum. 1998.
  • Kusumaningrum HD, Riboldi G, Hazeleger WC, Beumer RR. Survival of foodborne pathogens on stainless steel surfaces and cross-contamination to food. Int.J.Food Microbiol. 2003; 85(3): 227-36.
  • Larson EL, Strom MS, Evans CA. Analysis of three variables in sampling solutions used to assay bacteria of hands: Type of solution, use of antiseptic neutralizers, and solution temperature. Journal Clinical Microbiology 1980; 12: 255-260.
  • Lindsay D, von Holy A. Differernt responses of planktonic and attached Bacillus subtilis and Pseudomonas fluorescens to sanitizer treatment. Journal of Food Protection 1999; 62: 368-379.
  • Pektaş H. Ambalaj Tasarımının Önemi.Ekonomik ve Teknik Dergi. 1993; 376: 24 - 25.
  • Sekin Y, Karagözlü N. Gıda Mikrobiyolojisi. Gıda Endüstrisinde Temel İlkeler ve Uygulamalar. Literatür Yayınevi, İstanbul. 2004.
  • Tayar, M. Hijyen ve Sanitasyon. Bursa Uludağ Üniversitesi, Karacabey Meslek Yüksek Okulu Ders Notları, Uludağ Üniversitesi Yayınları, Bursa. 2018.
  • Tek ÖB. Pazarlama İlkeler Global Yönetimsel Yaklaşım Türkiye Uygulamaları. (Geliştirilmiş Yedinci Baskı). Beta Yayınları.İstanbul.1997
  • Tomar O, Akarca G. Critical control points and food pathogen presence in dairy plants from Turkey. Food Science and Technology Campinas, 2019; 39(2): 444-450, DOI: https://doi.org/10.1590/fst.29717
  • Üçüncü M. Gıdaların ambalajlanma Teknolojisi. Ambalaj Sanayicileri Derneği, İktisadi İşletmesi, İstanbul. 2011.
  • Ünlütürk A, Turantaş F. (Eds). Gıda Mikrobiyolojisi. (3.Baskı). Ege Üniversitesi, Ege Meslek Yüksekokulu. Ege Üniversitesi, Bornova, İzmir. 2003.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ
Yazarlar

Gökhan Akarca 0000-0001-5761-7157

İlknur Güney Bu kişi benim 0000-0001-6835-3169

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Kabul Tarihi 26 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Akarca, G., & Güney, İ. (2021). Microbiological Profile of Top Caps of Drinks Offered for Sale in Tin Free Still (TFS) Can. Kocatepe Veterinary Journal, 14(2), 247-254. https://doi.org/10.30607/kvj.874807
AMA Akarca G, Güney İ. Microbiological Profile of Top Caps of Drinks Offered for Sale in Tin Free Still (TFS) Can. kvj. Haziran 2021;14(2):247-254. doi:10.30607/kvj.874807
Chicago Akarca, Gökhan, ve İlknur Güney. “Microbiological Profile of Top Caps of Drinks Offered for Sale in Tin Free Still (TFS) Can”. Kocatepe Veterinary Journal 14, sy. 2 (Haziran 2021): 247-54. https://doi.org/10.30607/kvj.874807.
EndNote Akarca G, Güney İ (01 Haziran 2021) Microbiological Profile of Top Caps of Drinks Offered for Sale in Tin Free Still (TFS) Can. Kocatepe Veterinary Journal 14 2 247–254.
IEEE G. Akarca ve İ. Güney, “Microbiological Profile of Top Caps of Drinks Offered for Sale in Tin Free Still (TFS) Can”, kvj, c. 14, sy. 2, ss. 247–254, 2021, doi: 10.30607/kvj.874807.
ISNAD Akarca, Gökhan - Güney, İlknur. “Microbiological Profile of Top Caps of Drinks Offered for Sale in Tin Free Still (TFS) Can”. Kocatepe Veterinary Journal 14/2 (Haziran 2021), 247-254. https://doi.org/10.30607/kvj.874807.
JAMA Akarca G, Güney İ. Microbiological Profile of Top Caps of Drinks Offered for Sale in Tin Free Still (TFS) Can. kvj. 2021;14:247–254.
MLA Akarca, Gökhan ve İlknur Güney. “Microbiological Profile of Top Caps of Drinks Offered for Sale in Tin Free Still (TFS) Can”. Kocatepe Veterinary Journal, c. 14, sy. 2, 2021, ss. 247-54, doi:10.30607/kvj.874807.
Vancouver Akarca G, Güney İ. Microbiological Profile of Top Caps of Drinks Offered for Sale in Tin Free Still (TFS) Can. kvj. 2021;14(2):247-54.

13520    13521       13522   1352314104

14105         14106        14107       14108