Bu çalışmada streptozotosin uygulanarak diyabet oluşturulan ratlarda
beyaz dut ekstraktının kan serumlarında antioksidan etkileri, karaciğer dokusu
histopatoloji, antienflamatuar özelliği ve ratlarda performans parametreleri
üzerine etkisi araştırıldı. Deney grupları, kontrol grubu (K, n:5),
streptozotosin uygulanan deney grubu 1 (DG 1, n:6), dut ekstraktı uygulanan
deney grubu 2 (DG 2, n:7), streptozotosin
ve dut ekstraktının birlikte uygulandığı deney grubu 3 (DG 3, n:6) olmak üzere
toplam 24 adet hayvandan oluşturuldu. Karaciğer dokusunun yapısındaki vasküler
konjesyon K ve DG 2’de 2 hayvanda, DG 3’te 1 hayvanda tespit edilmesine rağmen,
DG 1’de bütün hayvanlarda belirlenmiştir (P<0,05). Karaciğer dokusunun yangı
bulguları K’da görülmezken, DG 2’de 2 adet hayvanda hafif şekilde, DG 1’deki
tüm hayvanlarda gözlenmiştir. Karaciğer dokusundaki dejenerasyon kontrol
grubunda görülmezken, DG 2’de 1 adet, DG 1’de ise tüm hayvanlarda görülmüştür
(P<0,01). Grupların serum dokularındaki seruloplazmin düzeyleri arasında
önemli bir fark bulunmazken (P>0,05), Paraoksonaz (PON) aktiviteleri
arasındaki fark önemli düzeyde olduğu tespit edilmiştir (P<0,05). Canlı ağırlık artışı kontrol grubunda 150,03 g., DG 2 de
114,93g. olarak gerçekleşmiştir (P<0,01). DG
1’de deneme süresince 1.33 g. canlı ağırlık artışı olurken DG 3’te ağırlık
kaybı olmuştur (P>0,05). Sonuç olarak araştırmada
ratlara uygulanan dut ekstraktının
karaciğer dokusunda vasküler konjesyon, yangı ve dejenerasyon olgularını önemli
derecelerde azalttığı ve antienflamatuar etkisi gösterebileceği
söylenebilir.
This study was conducted to investigate the effect of the white mulberry extract on histopathology, anti-inflammatory properties of liver tissue, blood serum antioxidant parameters and performance parameters of diabetes-induced rats with streptozotocin. Experimental groups consist of 24 animals which were divided into four groups; control group (C, n: 5), streptozotocin applied group 1 (DG 1, n: 6), mulberry extract applied group 2 (DG 2, n: 7), streptozotocin and mulberry extract experimental group 3 (DG 3, n:6), totally 24 animals were used. Although vascular congestion in the liver tissue was detected 2 animals in C and DG 2 groups and 1 animal in DG 3 group, vascular congestion was detected in all animals in DG 1 group. (P <0.05). Inflammatory findings of liver tissue were not seen in C, whereas it was mild in 2 animals in DG 2 and it was seen in all animals in the group of DG 1. Degeneration findings in liver tissue were not seen in C, but it was detected in 1 animal of DG 2 and all animals in DG 1 (P <0.01). There was no statistical difference between the ceruloplasmin levels of the groups (P> 0.05). Live weight gain in control group 150,03 g., DG 2 114.43 g. (P <0,01). 1.33 g. live weight gain and weight loss in DG 3 (P> 0.05). In conclusion, mulberry extract applied to rats significantly reduced vascular congestion, inflammation and degeneration findings in liver tissue and it can be said that mulberry extract has antiinflammatory effect.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2020 |
Acceptance Date | December 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 13 Issue: 1 |