Research Article

The Relationship between EFL Instructors' Emotional Intelligence and Learners' Academic Achievement

Volume: 1 Number: 1 June 1, 2018
TR EN

İngilizce Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Durumları ile Öğrencilerin Akademik Başarıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Öz

İnsanların duygusal durumlarının düşünce ve davranışlarını yönlendirmesi ile ilgili çalışmalar artış göstermektedir. Bu çalışma, İngilizce öğretmenlerinin duygusal zekâ durumları ile öğrencilerinin akademik başarıları arasındaki potansiyel ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, İran Dil Merkezi’nden (Akademik Eğitim, Kültür ve Araştırma Merkezi) 20 İngilizce öğretmeni rastgele seçilmiş ve duygusal zekâ durumlarını ölçebilmek için Bar-On-EQ anketini doldurmaları istenmiştir. Buna ek olarak, 515 İngilizce öğrencisi de çalışmaya katılmış ve final sınavı notları başarı seviyelerinin göstergesi olarak değerlendirmeye alınmıştır. Verilerin analizde SPSS (Sosyal Bilimler İstatistik Paketi) programından faydalanılmış olup iki değişkenin arasında ilişki olup olmadığını belirleyebilmek amacıyla Pearson Korelasyon kullanılmıştır. Sonuçlar ve pedagojik çıkarımlar tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Akbari, R., Tavassoli, K. (2011). Teacher Efficacy, Burnout, Teaching Style, and Emotional Intelligence: Possible Relationships and Differences. Iranian Journal of Applied Linguistics (IJAL), 14(2), 31-61.
  2. Bar On, R. (2014). The Bar-On Model of Emotional –Social Intelligence. Issues in Emotional Intelligence
  3. Block, E., Crochet, F., Jones, L., & Papa, T. (2012). The Importance of Teachers' Effectiveness. Creative Education. 3. 1164-1172.
  4. Brown, H. D. (2001). Teaching by Principles: an Interactive Approach to Language Pedagogy (2nd Ed.). New York: Longman.
  5. Cooper, R. (1996). EQ-map Interpretation Guide. San Francisco: Essi Systems.
  6. Darling- Hammond, L. (1997). Doing what Matters Most: Investing in Quality Teaching. New York: National Commission on Teaching & America's Future.
  7. Elias, M., Arnold, H., & Hussey, C. (2003). EQ+ IQ= Best Leadership Practices for Caring and Successful School. CA: Thousand Oaks.
  8. Fiske, E.B., (2000). Assessing Learning Achievement. International Consultative Forum on Education for all.

Details

Primary Language

English

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Research Article

Authors

Morteza Hajizadeh This is me
Iran

Publication Date

June 1, 2018

Submission Date

March 24, 2018

Acceptance Date

May 1, 2018

Published in Issue

Year 1970 Volume: 1 Number: 1

APA
Pourbahram, R., & Hajizadeh, M. (2018). The Relationship between EFL Instructors’ Emotional Intelligence and Learners’ Academic Achievement. Language Teaching and Educational Research, 1(1), 42-51. https://izlik.org/JA43HE63DJ