EN
TR
Lise Öğrencilerinin İngilizce Kelime Öğrenme Stratejileri Kullanımları ile Metabilişsel Farkındalıkları Arasındaki İlişki
Abstract
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin İngilizce kelime öğrenme stratejileri kullanımları ile metabilişsel farkındalıkları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Temel araştırma amacına bağlı olarak, lise öğrencilerinin İngilizce kelime öğrenme stratejilerini kullanma durumları ve metabilişsel farkındalık düzeylerinin belirlenmesi alt amaçlar arasında yer almaktadır. Araştırmanın örneklemi, Çorlu ilçesinde bulunan farklı okul türlerinde öğrenim gören 408 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Bu kapsamda, Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Spor Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmak üzere toplamda 5 okul küme örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmanın verileri, “Yabancı Dilde Kelime Öğrenme Stratejileri Ölçeği” (Kocaman ve Kızılkaya-Cumaoğlu, 2014) ve “Metabilişsel Farkındalık Ölçeği” (Akın, Abacı ve Çetin, 2007) aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel araştırma modeli kullanılmıştır. İlişkisel araştırma modelinde iki veya daha fazla değişken arasındaki, değişimin varlığı ve/veya değişim derecesi belirlenmeye çalışılır. Bulgular, lise öğrencilerinin İngilizce kelime öğrenme stratejileri kullanımlarıyla, metabilişsel farkındalıklarının orta düzeyde olduğunu ve aralarında orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgulardan hareketle farklı önerilerde bulunulmuştur.
Keywords
References
- Akın, A. , Abacı, R. ve Çetin, B. (2007). “The validity and reliability of the Turkish version of the metacognitive awareness inventory”. Kuram ve Uygulamda Eğitim Bilimleri, 7 (2), s. 671-678.
- Akpunar, B. (2011). “Biliş ve üstbiliş (metabiliş) kavramlarının zihin felsefesi açısından analizi”. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 6 (4), s. 353-365.
- Asgari, A. and Mustapha, G. B. (2011). “The type of vocabulary learning strategies used by ESL students in University Pudra Malaysia”. English Language Teaching, 4 (2), pp. 84-90.
- Baker, L. ve Brown, A. L. (1984). Metacognitive Skills and Reading. P. D. Pearson (ed.). içinde Handbook of Reading Research.(s.353-394). Longman: New York.
- Brown, A. L. (1980). “Metacognitive development and reading”. R.J. Spiro, B. Bruce, W. Brewer (ed.), in Theoretical Issues in Reading Comprehension. (pp.453-482). Lawrence Erlbaum: New Jersey.
- Büyüköztürk, Ş. (2020). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. İstatistik, araştırma deseni, SPSS uygulamaları ve yorum. 28. Baskı, Ankara: Pegem Akademi.
- Catalan, R. M. J. (2003). “Sex Differences in L2 vocabulary learning strategies”. International Journal of Applied Linguistics, 3 (1), pp. 54-77.
- Demirel, Ö. (2020). Eğitim Sözlüğü. 8. Baskı, Ankara: Pegem Akademi.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Language Studies (Other)
Journal Section
Research Article
Early Pub Date
December 22, 2023
Publication Date
December 25, 2023
Submission Date
July 18, 2023
Acceptance Date
September 11, 2023
Published in Issue
Year 2023 Volume: 3 Number: 2
APA
Güneş, G., & Yazgan, A. D. (2023). Lise Öğrencilerinin İngilizce Kelime Öğrenme Stratejileri Kullanımları ile Metabilişsel Farkındalıkları Arasındaki İlişki. Uluslararası Dil Ve Çeviri Çalışmaları Dergisi, 3(2), 74-96. https://izlik.org/JA99KC84TD
AMA
1.Güneş G, Yazgan AD. Lise Öğrencilerinin İngilizce Kelime Öğrenme Stratejileri Kullanımları ile Metabilişsel Farkındalıkları Arasındaki İlişki. LOTUS. 2023;3(2):74-96. https://izlik.org/JA99KC84TD
Chicago
Güneş, Gülşah, and Akan Deniz Yazgan. 2023. “Lise Öğrencilerinin İngilizce Kelime Öğrenme Stratejileri Kullanımları Ile Metabilişsel Farkındalıkları Arasındaki İlişki”. Uluslararası Dil Ve Çeviri Çalışmaları Dergisi 3 (2): 74-96. https://izlik.org/JA99KC84TD.
EndNote
Güneş G, Yazgan AD (December 1, 2023) Lise Öğrencilerinin İngilizce Kelime Öğrenme Stratejileri Kullanımları ile Metabilişsel Farkındalıkları Arasındaki İlişki. Uluslararası Dil ve Çeviri Çalışmaları Dergisi 3 2 74–96.
IEEE
[1]G. Güneş and A. D. Yazgan, “Lise Öğrencilerinin İngilizce Kelime Öğrenme Stratejileri Kullanımları ile Metabilişsel Farkındalıkları Arasındaki İlişki”, LOTUS, vol. 3, no. 2, pp. 74–96, Dec. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA99KC84TD
ISNAD
Güneş, Gülşah - Yazgan, Akan Deniz. “Lise Öğrencilerinin İngilizce Kelime Öğrenme Stratejileri Kullanımları Ile Metabilişsel Farkındalıkları Arasındaki İlişki”. Uluslararası Dil ve Çeviri Çalışmaları Dergisi 3/2 (December 1, 2023): 74-96. https://izlik.org/JA99KC84TD.
JAMA
1.Güneş G, Yazgan AD. Lise Öğrencilerinin İngilizce Kelime Öğrenme Stratejileri Kullanımları ile Metabilişsel Farkındalıkları Arasındaki İlişki. LOTUS. 2023;3:74–96.
MLA
Güneş, Gülşah, and Akan Deniz Yazgan. “Lise Öğrencilerinin İngilizce Kelime Öğrenme Stratejileri Kullanımları Ile Metabilişsel Farkındalıkları Arasındaki İlişki”. Uluslararası Dil Ve Çeviri Çalışmaları Dergisi, vol. 3, no. 2, Dec. 2023, pp. 74-96, https://izlik.org/JA99KC84TD.
Vancouver
1.Gülşah Güneş, Akan Deniz Yazgan. Lise Öğrencilerinin İngilizce Kelime Öğrenme Stratejileri Kullanımları ile Metabilişsel Farkındalıkları Arasındaki İlişki. LOTUS [Internet]. 2023 Dec. 1;3(2):74-96. Available from: https://izlik.org/JA99KC84TD