Research Article

UZAKTAN EĞİTİME İLİŞKİN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN AİLELERİN VE İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ

Number: 63 July 31, 2022
TR EN

UZAKTAN EĞİTİME İLİŞKİN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN AİLELERİN VE İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ

Öz

Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenlerinin, ailelerin ve ilkokul öğrencilerinin uzaktan eğitime ilişkin görüşlerini incelemektir. Bu amaca ulaşabilmek için araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi farklı ilçelerde görev yapan öğretmen, öğrenim gören öğrenci ve ebeveynler ile oluşturulmuştur. Araştırma yarı yapılandırılmış görüşmeler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin yorumlanmasında betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; çocukların asosyalleştikleri ve teknolojik cihazlara olan bağımlılıklarının arttığı, uzaktan eğitim aracı olarak kullanılan programların teknik aksaklıklar nedeniyle sürdürülebilir bir görsel sınıf ortamı sağlayamadığı, uzaktan eğitimde katılımcılarının iş yükünün arttığı, ilkokul müfredatının uzaktan eğitim sürecinde yaşanan aksaklıklara cevap verebilecek şekilde tasarlanmadığı, öğretmenlerin uzaktan eğitimi nitelikli hale getirmek için çeşitli eğitimler aldıkları ve çeşitli web araçları ile dersi zenginleştirme çalışmaları yaptıkları belirlenmiştir. Buna rağmen, kıdem yılı fazla olan bazı öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde, anlatım ve soru-cevap yöntemini sıklıkla kullandıkları, teknolojik cihazları kullanmakta zorluklar yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırmanın dikkat çekici bir başka sonucu ise, uzaktan eğitime erişimin kırsal bölgelerde düşük olduğunun tespit edilmesidir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Agarwal, V. ve Sunitha, B. K. (2020). COVID – 19: Current pandemic andi Its societal impact. International Journal of Advanced Science and Technology, 29(5), 432-439.
  2. Allen, M., Mabry, E., Mattrey, M., Bourhis, J., Titsworth, S. ve Burrell, N. (2004). Evaluating the effectiveness of distance learning: A comparison Uusing meta-analysis. Journal of Communication, 54(3), 402-420.
  3. Boulind, A., Mendez C. D., ve Vilar, A. (2014). Is students' performance in primary and secondary schools related positively with the use of mobile technology and mobile learning in the classroom? Inted2014: 8th International Technology, Education And Development Conference, Book Series: Inted Proceedings, 373– 379.
  4. Burd, B. A. ve Buchanan L. E. (2004). Teaching the teachers: teaching and learning online. Reference Services Review, 32(4), 404-412.
  5. Chen, T., Peng, L., Yin, X., Rong, J., Yang, J. ve Cong, G. (2020). Analysis of user satisfaction with online education platforms in China during the Covid-19 pandemic. Healthcare, 8(200), 1-26.
  6. Creswell, J. W. (2013). Nitel, nicel ve karma yöntem yaklaşımları araştırma deseni. (Çev. Ed. Demir, S. B.). Ankara: Eğiten Kitap.
  7. Dey, P., ve Bandyopadhyay, S. (2018). Blended learning to improve quality of primary education among underprivileged school children in India. Education and Information Technologies, 24, 1995-2016.
  8. Dixson, M. D. (2010). Creating effective student engagement in online courses: What do students find engaging? Journal of the Scholarship of Teaching and Learning, 10(2), 1 – 13.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 31, 2022

Submission Date

April 12, 2021

Acceptance Date

June 4, 2022

Published in Issue

Year 2022 Number: 63

APA
Türk, H., & Kıroğlu, K. (2022). UZAKTAN EĞİTİME İLİŞKİN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN AİLELERİN VE İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, 63, 16-48. https://doi.org/10.21764/maeuefd.914919

Cited By

Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty

33574