Conference Paper
BibTex RIS Cite

Üniversite Öğrencilerinin Grup Çalışmalarında Görevi İhmal Etme ve Grup Çalışmalarına Yatkınlıklarının İncelenmesi

Year 2012, Volume: 1 Issue: 23, 335 - 353, 07.05.2012

Abstract

Araştırmada üniversite öğrencilerinin grup çalışmalarında görevi ihmal davranışları ve grup çalışmalarında paylaşıma uygunluklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın çalışma grubunu Eğitim fakültesinde öğrenim görmekte olan 414 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma kapsamında görevi ihmal etmeyi ölçmek üzere bir anket ve Yamaguchi tarafından geliştirilmiş olan öğrencilerin grup çalışmalarında paylaşmaya uygunluk ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çalışma grubunda yer alan üniversite öğrencilerinin büyük çoğunluğunun grup çalışmalarında görevi ihmal davranışını daha önce gerçekleştirmediği bulunmuştur. Bunun yanında öğrencilerden kızların ve daha önce bir görevi ihmal etmeyenlerin grup çalışmasında paylaşıma daha yatkın olduğu bulunmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilere grup çalışmalarında görevin, grubun, öğreticinin, yapılan değerlendirmenin ve dersin niteliğinin görevi ihmal etmeye etkisi sorulduğunda görev nitelikleri ile ilgili olarak görev net olarak belli olmadığında ve bireysel yeteneklere uygun olmadığında görev ihmalinin gerçekleştiği ifade edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrenciler grup çalışmalarında grubun niteliği ile ilgili olarak grup içinde görüşleri ciddiye alınmadığında ya da gruptaki diğer kişiler çalışmadığında görevi ihmal ettiğini ifade etmiştir.

Examining Social Loafing Behavior and Groups Work Eligibility of University Students

Year 2012, Volume: 1 Issue: 23, 335 - 353, 07.05.2012

Abstract

The purpose of study was to determine social loafing behavior of university students working in groups and eligibility for working in groups to share. For this purpose, 414 university students constitute the research working group. The scope of the research, social loafing to a questionnaire to measure and the scale of eligibility of students working in groups to share was developed by Yamaguchi. As a result, the vast majority of university students working in groups in the study group previously found to not perform the behavior of social loafing. Girls and students who do not already have a social loafer, was found to be more likely to share in group work.When the students were asked about the effect of group, instructor, the evaluation and quality in the group studies on neglecting duty, it was stated that duty neglecting occurred when the duty was not clear in terms of nature of the duty and when it did not conform to the personal skills. The students stated that they neglected duty when their opinions regarding the nature of the group were not taken seriously or when others in the group did not work.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Ebru Albayrak This is me

Tuncay Ayas

Mehmet Horzum

Publication Date May 7, 2012
Submission Date February 22, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 1 Issue: 23

Cite

APA Albayrak, E., Ayas, T., & Horzum, M. (2012). Üniversite Öğrencilerinin Grup Çalışmalarında Görevi İhmal Etme ve Grup Çalışmalarına Yatkınlıklarının İncelenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(23), 335-353.