Günümüzde
tüketilen sütlerin çok büyük bir kısmı inek sütü olup, bunu da piyasada çiğ,
pastörize ve sterilize olarak bulmak mümkündür. Ayrıca keçi ve koyun sütü de
ulaşılabilmesi kolay olan sütlerdir. Bunların yanı sıra anne sütüne
benzerliğinden ve pek çok koruyucu faktörü içermesinden dolayı eşek sütü ve
deve sütü de son zamanlarda dikkat çeken sütler olmuştur. Yeni doğanlarda
hayvansal sütlere karşı alerji gelişme oranı ve vegan beslenme eğilimi arttıkça
hayvansal sütlere alternatif olarak bitkisel süt üretimi de artmaya başlamıştır.
Hazırlanmış olan bu derlemede farklı sütlerin bileşimine dikkat çekilerek,
sütün besleyici ve koruyucu özelliklerini anlatılmıştır.
Today, the most consumed milk is cow milk, which can be found in the market as raw, pasteurized and sterilized. In addition, goat and sheep milk are the milk types that are able to be reached easily. Nowadays, donkey milk and camel milk are also started to be demanded, due to its similarity to breast milk and due to many protective factors. As the rate of allergy development in the newborns and the tendency of vegan nutrition increased, the production of herbal milk began to increase as an alternative to animal milk. In this review, the nutritional and protective properties of milk were explained by taking attention to the composition of different milk types.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 3 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 2 |