Aşık.ı· who are representatives ol Aşık literature have created lots of poems about every mat/er. The poems about meals has very sign(ficant place among the ali traditional poems. Tlıe .first examples of'poems on meals lıave been seen in 14tlı century. Tlıese texts called Sıma tiye belong to Kaygusıız Abdal. Altlıough most of tlıem were formed witlı 1 1 yllahles, some of' them were fi>rmed with 8 or 1 4 syllables. in the poems about meals, tlıose subjects were told: vegetable meal. kebap, meaıhall, flan, hiscuit, pi/af: pickle, sweet, sa/ad, frııit.
Aşık edebiyatının temsilcileri olan aşıklar, hemen her konuda destanlar söylemişlerdir. Bunların içinde yemek destanları öneml i bir yer tutar. Yemekleri konu edinen ilk manzum örnekler XIY. Yüzyılda karşımıza çıkar. "Sımatiye" olarak adlandırılan bu eserler Kaygusuz Abdal'a aittir. Bunların çoğu on bir heceli olmakla beraber sekiz ve on dört hece ile söylenmiş olanları da vardır. Yemek destanlarında sebze yemekleri, kebaplar, köfteler, börekler, çörekler, pilavlar, turşular, tatlılar, salatalar, meyveler konu edilmiştir.