Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Meal Destans in Folk Literature

Yıl 2008, Cilt: 1 Sayı: 1, 77 - 90, 01.06.2008

Öz

Aşık.ı· who are representatives ol Aşık literature have created lots of poems about every mat/er. The poems about meals has very sign(ficant place among the ali traditional poems. Tlıe .first examples of'poems on meals lıave been seen in 14tlı century. Tlıese texts called Sıma tiye belong to Kaygusıız Abdal. Altlıough most of tlıem were formed witlı 1 1 􀉜yllahles, some of' them were fi>rmed with 8 or 1 4 syllables. in the poems about meals, tlıose subjects were told: vegetable meal. kebap, meaıhall, flan, hiscuit, pi/af: pickle, sweet, sa/ad, frııit.

Kaynakça

  • ÇINAR, Ali Abbas. (2005) . Halil İbrahim Sofrası. İstanbul.
  • GÜZEL, Abdurrahman. (1981). Kaygusuz Abdal. Ankara.
  • HALICI, Feyzi. (1990). Halk Şairlerinden Yemek Destanları. Ankara.

Halk Edebiyatında Yemek Destanları

Yıl 2008, Cilt: 1 Sayı: 1, 77 - 90, 01.06.2008

Öz

Aşık edebiyatının temsilcileri olan aşıklar, hemen her konuda destanlar söylemişlerdir. Bunların içinde yemek destanları öneml i bir yer tutar. Yemekleri konu edinen ilk manzum örnekler XIY. Yüzyılda karşımıza çıkar. "Sımatiye" olarak adlandırılan bu eserler Kaygusuz Abdal'a aittir. Bunların çoğu on bir heceli olmakla beraber sekiz ve on dört hece ile söylenmiş olanları da vardır. Yemek destanlarında sebze yemekleri, kebaplar, köfteler, börekler, çörekler, pilavlar, turşular, tatlılar, salatalar, meyveler konu edilmiştir.

Kaynakça

  • ÇINAR, Ali Abbas. (2005) . Halil İbrahim Sofrası. İstanbul.
  • GÜZEL, Abdurrahman. (1981). Kaygusuz Abdal. Ankara.
  • HALICI, Feyzi. (1990). Halk Şairlerinden Yemek Destanları. Ankara.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sanat ve Edebiyat
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Doğan Kaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2008
Gönderilme Tarihi 5 Mayıs 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kaya, D. (2008). Halk Edebiyatında Yemek Destanları. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, 1(1), 77-90.