Altı Zamanlı, Pistonlu İçten Yanmalı Motorlar
Abstract
Altı zamanlı motor çevrimi, dört ve iki zamanlı motor çevrimine alternatif olarak geliştirilmiştir. Bu fikir ilk olarak 1920 yılında Dyer tarafından ortaya atılmıştır. O günün şartlarında altı zamanlı motorların uygulanabilirliği konusunda teknolojik sıkıntıların olmasından dolayı günümüzde profesyonel olarak çalışılmamış bir konudur. Derleme kapsamında, altı zamanlı motorlar hakkında geniş bir literatür taraması yapılmış, çalışma prensibi açıklanmış ve tasarım parametreleri tartışılmıştır. Dört zamanlı motorlar üzerinde gerekli değişiklikler yapılarak yüksek ısıl verimli ve ekonomik altı zamanlı motorlara dönüştürülebileceği sonucu elde edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Altı zamanlı, egzoz ısısı geri kazanımı, direkt su enjeksiyonu, içten yanmalı
Keywords
References
- Arabacı, E., (2007). Turbo Döngüsel Bir Motorun Performansının Artırılması, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1-15. Bajulaz Six Stroke http://www.bajulazsa.com/Site/sixstroke explanations.html Engine (2011).
- Bajulaz, R. (1989). Internal Combustion Engine, USPTO 4809511, Chambesy.
- Bajulaz, R., (1985). Method for the Transformation of Thermal Energy into Mechanical Energy by Means of a Combustion Engine as well as this New Engine USPTO 4513568, Santa Barbara.
- Basshuysen, R., (2004). Internal Combustion Engine Handbook, Ch 1, SAE International.
- Beare, M., (1998). Dual Piston Internal Combustion Engine, USPTO 5713314, Bordertown. Bruce Crower Engine (2011). http://www.autoweek.com/article/20060227/free/ 302270007.
- Cage, J., (1921). Six Stroke Three Phase Engine, USPTO 1367797, Newyork.
- Coates, G., (1991). Internal Combustion Engine, USPTO, 4989576, Belgrad.
- Conklin, J., Szybist, J., (2010). “A Highly Efficient Six Stroke Internal Combustion Engine Cycle with Water injection for in-Cylinder Exhaust Heat Recovery”, Journal of Energy, Knoxville, 1658- 1664.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Publication Date
December 21, 2015
Submission Date
December 22, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2012 Volume: 3 Number: 2