As a result of the worldwide hegomony brought by the phenomena of digitization, e-democracy has emerged as a form and field of application for democracy. By placing the citizen at the center, demand-driven public services that have begun to transition to digital platforms have also become an application area for e-governance and e-democracy concepts. Digital skills for citizens and e-platforms for public service have become increasingly important at this point. The European Commission publishes "Digital Economy and Society Index (DESI)" Reports that assess how well member nations of the European union (EU) are performing in this area. The aim of this study is to analyse the digital transformation performances of EU countries in the period of 2018-2022 using Entropy and MABAC methods over DESI Reports. The dataset of the research is the DESI Reports published in 2018, 2019, 2020, 2021, and 2022 for each EU country. According to the result of the entropy application, it has been determined that the DESI Report with the highest impact on the result of the analysis is the 2018 DESI Report, and the DESI Report with the least impact is the 2021 DESI Report. According to the findings of the research, it has been determined that the countries with the highest digital transformation performance in 2018-2022 are Denmark, Finland and Sweden, respectively. It has been determined that Romania, Bulgaria, and Greece, in that order, perform the worst in terms of digital transformation.
Dijitalleşme olgusunun yarattığı küresel hegemonya ile birlikte demokrasinin uygulanış biçimi ve uygulama alanı dönüşmüş, e-demokrasiye doğru evrilmiştir. Dijital platformlara taşınmaya başlayan talep odaklı kamu hizmetleri de vatandaşı merkezine alarak e-yönetişim ve e-demokrasi kavramlarının uygulama alanına dönüşmüştür. Bu noktada vatandaşlar bakımından dijital beceriler, kamu hizmeti bakımından da e-platformlar önem arz etmiştir. Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan “Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi (DETE/DESI)” Raporları, bu alanda Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dijital dönüşüm performanslarını ölçmektedir. Bu çalışmanın amacı da AB ülkelerinin 2018-2022 dönemindeki dijital dönüşüm performanslarının, DESI Raporları üzerinden Entropi ve MABAC yöntemleri kullanılarak analiz edilmesidir. Araştırmanın veri setini, her bir AB ülkesi için 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında yayımlanmış olan DESI Raporlarıdır. Entropi uygulamasının sonucuna göre, analizin sonucuna etkisi en fazla olan DESI Raporunun, 2018 yılına ait DESI Raporu olduğu ve etkisi en az olan DESI Raporunun, 2021 yılına ait DESI Raporu olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre ise, 2018-2022 yıllarında dijital dönüşüm performansı en yüksek olan ülkelerin sırasıyla, Danimarka, Finlandiya ve İsveç olduğu tespit edilmiştir. Dijital dönüşüm performansı en düşük olan ülkelerin ise sırasıyla Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 29, 2023 |
Submission Date | December 14, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The author(s) bear full responsibility for the ideas and arguments presented in their articles. All scientific and legal accountability concerning the language, style, adherence to scientific ethics, and content of the published work rests solely with the author(s). Neither the journal nor the institution(s) affiliated with the author(s) assume any liability in this regard.