Research Article

The Effect of the Russia - US Alliance on Turkish Foreign Policy

Volume: 8 Number: 2 June 30, 2025
TR EN

Rusya - ABD İttifakının Türk Dış Politikalarına Etkileri

Öz

Bu makale, Rusya-ABD ittifakının küresel ve bölgesel düzeydeki etkilerini ele almaktadır. Çalışmada, Trump'ın başkanlık döneminde ABD ve Rusya arasında gelişen ilişkiler ve bu yakınlaşmanın çeşitli alanlardaki iş birlikleri incelenmektedir. Özellikle, enerji, silah kontrolü ve terörle mücadele gibi kritik konularda yakınlaşmaların yaşandığı vurgulanmaktadır. Sonrasında ise bu ittifakın bölge jeopolitiğindeki yansımaları ve Türkiye üzerindeki etkileri analiz edilmektedir. Rusya ve ABD'nin iş birliğinin Orta Doğu'daki güç dinamiklerini nasıl değiştirdiği ve Türkiye'nin bu yeni dengelerden nasıl etkilendiği üzerinde durulmaktadır. Türkiye'nin dış politikası, bu ittifakın oluşturduğu yeni zorluklarla nasıl başa çıktığı ve değişen güç dengelerine göre nasıl konumlandığı tartışılmaktadır. Araştırmada ayrıca Türkiye'nin bu iki kutuplu dünya düzeninde pozisyonunu nasıl belirlemesi gerektiği üzerinde durulmaktadır. İNG-AB-ÇİN ve ABD-RUSYA-HİNDİSTAN eksenleri arasında bir tercih yapmaya zorlanan Türkiye'nin, bu bağlamda attığı adımlar ve izlediği politikalar analiz edilmektedir. Makale, Türk dış politikasının bu süreçte hangi stratejileri benimsediğini ve gelecekte hangi eksende yer alabileceğine dair öneriler sunmaktadır. Sonuç olarak, Türkiye'nin bu ittifaklar karşısında dengeli bir yaklaşım benimsemesi gerektiği, bölgesel istikrar ve ulusal çıkarları doğrultusunda hareket etmesi gerektiği sonucuna varılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Supporting Institution

No financial support was received for the conduct of the research.

Ethical Statement

This paper complies with Research and Publication Ethics, has no conflict of interest to declare, and has received no financial support. The article has been checked for spelling and plagiarism/similarity. The article was evaluated by "at least two external referees" and "double blinding" method. The author(s) sent a signed "Copyright Transfer Form" to the journal. There is no need to obtain ethical permission for the current study as per the legislation. The "Declaration Form Regarding No Ethics Permission Required" was sent to the journal by the authors on this subject.

Thanks

No

References

  1. AFŞAR, Önder Aytaç (2022), “Türkiye-AB İlişkilerinde Bir İmkân Olarak Gümrük Birliği ve Harici Farklılaştırılmış Entegrasyon”, Gaziantep University Journal of Social Sciences, S.21(2), ss.897–921.
  2. AGHAMOHAMMADİ, Mahboubeh (2024), “1980-2020 Dönemi: Yaptırımların İran’ın Uluslararası Ticaretine Etkileri”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Dergisi, S.2(2), ss.42-60.
  3. AKBAL, Galip Ferhat (2021), “Yenilenebilir Enerji Politikaları: Türkiye ve Çin Karşılaştırması”, Doktora Tezi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara.
  4. AKDAĞ, Zekeriyya (2019), “Dünya-Sistemde Çin’in Yükselişinin Hegemonya Çevrimleri Yönünden Analizi”, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  5. AKDEMİR, İlhan Oğuz ve İNCİLİ, Ömer Faruk (2024), “Kuşak-Yol Projesi Kimin İçin? Çin’e Karşı Türkiye”, Fırat University Journal of Social Sciences, S.34(2), ss.451-468.
  6. AL, Arzu (2024), “Türkiye'nin Orta Asya Enerji Politikalarındaki Rolü: Jeopolitik Rekabet ve Bölgesel İşbirliği”, Deniz Araştırmaları ve Mavi Strateji Dergisi, S.3, ss.16-29.
  7. AL, Arzu ve AKMAN, Burcu Özdil (2017), “Gelişmişlik Endeksleri Işığında Hindistan'ın Uluslararası Politik Ekonomideki Yeri”, Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.5(2), ss.86-105.
  8. AL, Arzu ve ASLAN, Nur (2019), “Türkiye’nin Güvenlik Anlayışındaki Dönüşüm: Türkiye – Irak İlişkileri”, Uluslararası Siyaset Bilimi ve Kentsel Araştırmalar Dergisi, S.7(2), ss.493–515.

Details

Primary Language

English

Subjects

International Politics , Studies of Asian Society , International Security

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2025

Submission Date

May 23, 2025

Acceptance Date

June 26, 2025

Published in Issue

Year 1970 Volume: 8 Number: 2

APA
İnaç, H., & Kına, B. (2025). The Effect of the Russia - US Alliance on Turkish Foreign Policy. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 8(2), 268-280. https://doi.org/10.33712/mana.1704968

Cited By

Creative Commons Lisansı
This work (journal) is lisenced under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative 4.0 International License.