Araştırma Makalesi

Rusya - ABD İttifakının Türk Dış Politikalarına Etkileri

Cilt: 8 Sayı: 2 30 Haziran 2025
PDF İndir
TR EN

Rusya - ABD İttifakının Türk Dış Politikalarına Etkileri

Öz

Bu makale, Rusya-ABD ittifakının küresel ve bölgesel düzeydeki etkilerini ele almaktadır. Çalışmada, Trump'ın başkanlık döneminde ABD ve Rusya arasında gelişen ilişkiler ve bu yakınlaşmanın çeşitli alanlardaki iş birlikleri incelenmektedir. Özellikle, enerji, silah kontrolü ve terörle mücadele gibi kritik konularda yakınlaşmaların yaşandığı vurgulanmaktadır. Sonrasında ise bu ittifakın bölge jeopolitiğindeki yansımaları ve Türkiye üzerindeki etkileri analiz edilmektedir. Rusya ve ABD'nin iş birliğinin Orta Doğu'daki güç dinamiklerini nasıl değiştirdiği ve Türkiye'nin bu yeni dengelerden nasıl etkilendiği üzerinde durulmaktadır. Türkiye'nin dış politikası, bu ittifakın oluşturduğu yeni zorluklarla nasıl başa çıktığı ve değişen güç dengelerine göre nasıl konumlandığı tartışılmaktadır. Araştırmada ayrıca Türkiye'nin bu iki kutuplu dünya düzeninde pozisyonunu nasıl belirlemesi gerektiği üzerinde durulmaktadır. İNG-AB-ÇİN ve ABD-RUSYA-HİNDİSTAN eksenleri arasında bir tercih yapmaya zorlanan Türkiye'nin, bu bağlamda attığı adımlar ve izlediği politikalar analiz edilmektedir. Makale, Türk dış politikasının bu süreçte hangi stratejileri benimsediğini ve gelecekte hangi eksende yer alabileceğine dair öneriler sunmaktadır. Sonuç olarak, Türkiye'nin bu ittifaklar karşısında dengeli bir yaklaşım benimsemesi gerektiği, bölgesel istikrar ve ulusal çıkarları doğrultusunda hareket etmesi gerektiği sonucuna varılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Araştırmanın ortaya konulmasında herhangi bir mali destek alınmamıştır.

Etik Beyan

Bu makale Araştırma ve Yayın Etiğine uygundur. Beyan edilecek herhangi bir çıkar çatışması yoktur. Araştırmanın ortaya konulmasında herhangi bir mali destek alınmamıştır. Makale yazım ve intihal/benzerlik açısından kontrol edilmiştir. Makale, “en az iki dış hakem” ve “çift taraflı körleme” yöntemi ile değerlendirilmiştir. Yazar(lar), dergiye imzalı “Telif Devir Formu” belgesi göndermişlerdir. Mevcut çalışma için mevzuat gereği etik izni alınmaya ihtiyaç yoktur. Bu konuda yazarlar tarafından dergiye “Etik İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu” gönderilmiştir.

Teşekkür

YOK

Kaynakça

  1. AFŞAR, Önder Aytaç (2022), “Türkiye-AB İlişkilerinde Bir İmkân Olarak Gümrük Birliği ve Harici Farklılaştırılmış Entegrasyon”, Gaziantep University Journal of Social Sciences, S.21(2), ss.897–921.
  2. AGHAMOHAMMADİ, Mahboubeh (2024), “1980-2020 Dönemi: Yaptırımların İran’ın Uluslararası Ticaretine Etkileri”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Dergisi, S.2(2), ss.42-60.
  3. AKBAL, Galip Ferhat (2021), “Yenilenebilir Enerji Politikaları: Türkiye ve Çin Karşılaştırması”, Doktora Tezi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara.
  4. AKDAĞ, Zekeriyya (2019), “Dünya-Sistemde Çin’in Yükselişinin Hegemonya Çevrimleri Yönünden Analizi”, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  5. AKDEMİR, İlhan Oğuz ve İNCİLİ, Ömer Faruk (2024), “Kuşak-Yol Projesi Kimin İçin? Çin’e Karşı Türkiye”, Fırat University Journal of Social Sciences, S.34(2), ss.451-468.
  6. AL, Arzu (2024), “Türkiye'nin Orta Asya Enerji Politikalarındaki Rolü: Jeopolitik Rekabet ve Bölgesel İşbirliği”, Deniz Araştırmaları ve Mavi Strateji Dergisi, S.3, ss.16-29.
  7. AL, Arzu ve AKMAN, Burcu Özdil (2017), “Gelişmişlik Endeksleri Işığında Hindistan'ın Uluslararası Politik Ekonomideki Yeri”, Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.5(2), ss.86-105.
  8. AL, Arzu ve ASLAN, Nur (2019), “Türkiye’nin Güvenlik Anlayışındaki Dönüşüm: Türkiye – Irak İlişkileri”, Uluslararası Siyaset Bilimi ve Kentsel Araştırmalar Dergisi, S.7(2), ss.493–515.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

Uluslararası Siyaset , Asya Toplumu Çalışmaları , Uluslararası Güvenlik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

23 Mayıs 2025

Kabul Tarihi

26 Haziran 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
İnaç, H., & Kına, B. (2025). The Effect of the Russia - US Alliance on Turkish Foreign Policy. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 8(2), 268-280. https://doi.org/10.33712/mana.1704968