Siyasette ahlak ve siyasilerin belirlenmesinde liyakat hususu aslında çok da üzerine düşülmeyen, lakin ülkenin gelişimi ve kamu yönetiminin modernize edilmesi için üzerinde durulması gereken bir konudur. Siyasileri yanlış yapmaktan alıkoyan şey ahlakın çerçevesine uygun davranışlarıdır ve bu hususta kamu yönetimine faydaları ise sahip oldukları liyakatleridir. Bu düşünce ve problem temeli üzerinden çalışmanın amacı “siyaset-ahlak-liyakat” üçlüsü üzerinden durumu görmeye yönelik hazırlanmış bir anket ile seçilmiş kişilerin bu üçlü ile ilgili görüşlerini ve seçilmişlerin kendilerinde var olan durumu görebilmektir. Bu hususta özellikle yerel ilişkilerin ağır bastığı geleneksel kültürel özellikler gösteren Şereflikoçhisar’ın meclis üyeleri ve muhtarları üzerinden veri toplanmıştır. Çalışma “seçilmişler, siyaset-ahlak-liyakat üçlüsü temelinde kendilerini başarılı ve yeterli görürler, ancak siyasi hayatta bu üçlü ile ilgili kusurlar olduğunu da kabul ederler” varsayımı üzerine oturtulmuştur. Çalışmanın önemi, bu üç unsuru (siyaset-ahlak-liyakat) birlikte açıklamaya ve bu hususta siyasilerin görüşlerini yansıtmaya yönelik yapılmış ilk çalışma olmasıdır. Çalışmanın kısıtı ise katılımcıların genel eğitim düzeylerinin düşük olmasının yanı sıra Şereflikoçhisar’ın büyükşehir sınırları içerisinde yer alması ve eskiden köy olan yerlerin şimdi mahalle olması sebebi ile hedeflenen sayıda mahalle muhtarına ulaşılamamış olmasıdır. Çalışmanın teorik çerçevesinin oluşturulmasında kütüphane ve internetten elde edilen kitap ve makalelerden faydalanılmış; uygulama kısmında ise demografik sorularla beraber 32 önerme sorulu bir anket ile veri toplanmış ve SPSS 16 programı üzerinden analizler yapılmıştır.
The issue of ethics in politics and the issue of merit in determining politicians is a subject that is not considered much, but should be emphasized fort the development of a country and the modernization of public administration. The thing that prevents politicians from doing wrong is their behavior in accordance with the moral framework, the benefit to the public administration in this regard is their merit. The purpose of the work is to reveal the opinions of the selected people about these three elements (political-moral-merit) with the help of a questionnaire. In particular, the questionnaires were filled in by councilors and headmen of Sereflikoçhisar who showed traditional cultural characteristics based on local relations. The study is based on the hypothesis that "they are elected, they see themselves as successful and sufficient on the basis of the trilogy of politics-morality-merit, but they are also flaws related to this trio in political life". Work is important because it is the first work to explain these three elements together (politics-morality-merit) and to reflect the views of politics on this issue. The limitation of the study is that less educated people fill out the questionnaire. In addition, the target number of the neighborhood muhtar could not be reached because Şereflikoçhisar is located within the borders of the metropolitan area. Thus, many villages was transformed into a neighborhood. In the creation of the theoretical framework of the study, books and articles obtained from the library and the internet were used. Data in the application portion of the work were collected by a questionnaire with 32 questions including demographic questions. In addition, analyzes were made through the SPSS 16 program.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Ethics, Public Administration, Urban Policy, Political Science |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2021 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 3 Issue: 3 |
Creative Commons Lisansı
This work (journal) is lisenced under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative 4.0 International License.