In this study, the
physical, mechanical and chemical properties of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) were investigated.
In the study, oyster mushrooms was used which is growing on substrate 95% straw
stalk + 5% wheat bran compost. Oyster mushroom samples were obtained from the
mushroom production facility in the Samsun/Karagüney village. Physical properties
of oyster mushrooms as geometric properties (cap and stalk material sizes),
volumetric properties (weight, volume and true density), mechanical properties
as the puncture force values, chemical properties (pH, water soluble dry matter
content (TSS) and titratable acidity) were examined. In addition, in this study
oyster mushrooms were dried at 40, 50 and 60°C temperatures and
also, fresh and after the drying, the colour and chemical properties of the
oyster mushrooms were investigated. The puncture force values of 20, 40 and
60 mm/min of the puncture test in oyster mushrooms increased with increasing
loading speed. As a result of drying processes, L (brightness) colour values for oyster mushroom for stalk and
cap materials decreased with increasing drying temperature. After drying, the
rates of TSS increased depending on the increase in drying temperature for
stalk and cap materials. It is recommended to keep the drying temperature in
the temperature range of 40-50°C in order not to
reduce the chemical properties and color properties of L (brightness).
Bu çalışmada, Pleurotus ostreatus
(istiridye mantarının) fiziksel, mekanik ve kimyasal özellikleri incelenmiştir.
Çalışmada %95 saman sapı + %5 buğday kepeği ortamı üzerinde yetişen istiridye
mantarları kullanılmıştır. İstiridye mantarları Samsun/Karagüney köyündeki bir
mantar üretim tesisinden temin edilmiştir. Çalışmada taze istiridye mantarının
fiziksel özelliklerinden geometrik (şapka ve sap materyal boyutları) ve
hacimsel özellikler (ağırlık, hacim ve hacim ağırlıkları) belirlenmiştir.
Mekanik özellikler olarak delme kuvveti, kimyasal özellik olarak ise pH, suda
çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM) ve titre edilebilir asitlik değerleri
tespit edilmiştir. Ayrıca istiridye mantarları 40, 50 ve 60 ̊C sıcaklıklarda
kurutulmuş, taze ve kurutma sonrası renk özellikleriyle birlikte kimyasal
özellikleri de incelenmiştir. İstiridye mantarlarında 20, 40 ve 60 mm/min
hızlarında elde edilen delme kuvveti değerleri yükleme hızının artmasıyla artış
göstermiştir. Üç farklı sıcaklıkta yapılan kurutma işlemleri sonucu, sap ve
şapkaların L (parlaklık) renk
değerleri sıcaklık arttıkça azalmıştır. Mantarların sap ve şapkalarının SÇKM
değerlerinin kurutma sıcaklığının artışına bağlı olarak arttığı tespit
edilmiştir. Kurutulmuş mantarlarda kimyasal özellikler ile renk özelliklerinin
taze mantarlardaki değerlere yakın olabilmesi için kurutma sıcaklığının 40-50°C
arasında olması önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | XI. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 10 Issue: 3 |
The works submitted to our journals are first judged grammatically. After this phase, articles are sent two reviewers. If necessary, the third reviewer is assessed. In the publication of works, a decision is made by evaluating the level of contribution to science and readers within the criteria specified in the writing rules. Reviewers are requested to submit their assessments within 30 days at the latest. The reviewers' evaluations and the answers to these evaluations are reviewed by the editor and it is decided whether the work will be published or not.
International Peer Reviewed Journal
The journal doesn’t have APC or any submission charges
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License