Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Some Bio-Technical Properties of Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus) and Drying Characteristics

Yıl 2019, Cilt: 10 Sayı: 3, 119 - 136, 26.12.2019

Öz

In this study, the
physical, mechanical and chemical properties of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) were investigated.
In the study, oyster mushrooms was used which is growing on substrate 95% straw
stalk + 5% wheat bran compost. Oyster mushroom samples were obtained from the
mushroom production facility in the Samsun/Karagüney village. Physical properties
of oyster mushrooms as geometric properties (cap and stalk material sizes),
volumetric properties (weight, volume and true density), mechanical properties
as the puncture force values, chemical properties (pH, water soluble dry matter
content (TSS) and titratable acidity) were examined. In addition, in this study
oyster mushrooms were dried at 40, 50 and 60
°C temperatures and
also, fresh and after the drying, the colour and chemical properties of the
oyster mushrooms were investigated. The puncture force values ​​of 20, 40 and
60 mm/min of the puncture test in oyster mushrooms increased with increasing
loading speed. As a result of drying processes, L (brightness) colour values ​​for oyster mushroom for stalk and
cap materials decreased with increasing drying temperature. After drying, the
rates of TSS increased depending on the increase in drying temperature for
stalk and cap materials. It is recommended to keep the drying temperature in
the temperature range of 40-50
°C in order not to
reduce the chemical properties and color properties of L (brightness). 

Kaynakça

  • Prof. Dr. Aysun PEKŞEN - Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü

İstiridye Mantarının (Pleurotus ostreatus) Bazı Biyoteknik Özellikleri ve Kurutma Karakteristiklerinin Belirlenmesi*

Yıl 2019, Cilt: 10 Sayı: 3, 119 - 136, 26.12.2019

Öz

Bu çalışmada, Pleurotus ostreatus
(istiridye mantarının) fiziksel, mekanik ve kimyasal özellikleri incelenmiştir.
Çalışmada %95 saman sapı + %5 buğday kepeği ortamı üzerinde yetişen istiridye
mantarları kullanılmıştır. İstiridye mantarları Samsun/Karagüney köyündeki bir
mantar üretim tesisinden temin edilmiştir. Çalışmada taze istiridye mantarının
fiziksel özelliklerinden geometrik (şapka ve sap materyal boyutları) ve
hacimsel özellikler (ağırlık, hacim ve hacim ağırlıkları) belirlenmiştir.
Mekanik özellikler olarak delme kuvveti, kimyasal özellik olarak ise pH, suda
çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM) ve titre edilebilir asitlik değerleri
tespit edilmiştir. Ayrıca istiridye mantarları 40, 50 ve 60 ̊C sıcaklıklarda
kurutulmuş, taze ve kurutma sonrası renk özellikleriyle birlikte kimyasal
özellikleri de incelenmiştir. İstiridye mantarlarında 20, 40 ve 60 mm/min
hızlarında elde edilen delme kuvveti değerleri yükleme hızının artmasıyla artış
göstermiştir. Üç farklı sıcaklıkta yapılan kurutma işlemleri sonucu, sap ve
şapkaların L (parlaklık) renk
değerleri sıcaklık arttıkça azalmıştır. Mantarların sap ve şapkalarının SÇKM
değerlerinin kurutma sıcaklığının artışına bağlı olarak arttığı tespit
edilmiştir. Kurutulmuş mantarlarda kimyasal özellikler ile renk özelliklerinin
taze mantarlardaki değerlere yakın olabilmesi için kurutma sıcaklığının 40-50°C
arasında olması önerilmektedir.

Kaynakça

  • Prof. Dr. Aysun PEKŞEN - Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm XI. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi
Yazarlar

Fatih Baydaş 0000-0003-0924-8523

Ebubekir Altuntaş Bu kişi benim 0000-0003-3835-1538

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Baydaş, F., & Altuntaş, E. (2019). İstiridye Mantarının (Pleurotus ostreatus) Bazı Biyoteknik Özellikleri ve Kurutma Karakteristiklerinin Belirlenmesi*. Mantar Dergisi, 10(3), 119-136. https://doi.org/10.30708/mantar.643565

Uluslararası Hakemli Dergi

Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır 

Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.