Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KASTAMONU GASTRONOMİ TURİZMİNİN MEVCUT DURUMUNUN İNCELENMESİ: PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2024, Cilt: 8 Sayı: 2, 245 - 261, 24.12.2024
https://doi.org/10.62809/matbuat.1589897

Öz

Geçmişten bugüne beslenme alışkanlıkları toplumların coğrafi, kültürel ve sosyolojik yönlerine göre farklılık göstermiş olup yeme-içme alışkanlıkları bölgesel olarak gelişmiş ve çeşitlilik kazanmıştır. Farklı deneyimler kazanmak ve bölgelerin kendine özgü yemek kültürünü merak eden kişiler ise rotalarını bu bölgelere yöneltmişlerdir. Bu bağlamda yeme-içme merakının tek başına insanların seyahat etme nedeni haline geldiğini söylemek mümkündür. Destinasyon yöneticileri de bu turist kitlesini bölgelerine çekmek için diğer destinasyonlarla rekabete girişmişlerdir. Kastamonu’nun da bu illerden biri olarak çeşitli çalışmalar sürdürdüğü bilinmektedir. Bu çalışma gastronomi turizminin Kastamonu’daki mevcut durumunu incelemek üzere yapılmıştır. Konuyla ilgili veri elde edebilmek için görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile hazırlanan sorular, Kastamonu’da gastronomiyle ilgili kamu kurumu ve özel sektör temsilcilerine sorulmuştur. Kastamonu’nun gastronomi turizminin mevcut durumunu ortaya koyabilmek için paydaşlarla yapılan görüşmeler 15.03.2024 - 15.05.2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle incelenerek deşifre edilmiştir. Bulgular kapsamında Kastamonu’nun gastronomi turizmi faaliyetleri açısından eksiklerinin olduğu, işletmelerde yöresel lezzetlere yeterli seviyede yer verilmediği, reklam, tanıtım ve pazarlama açısından eksiklerinin olduğu ortaya çıkmıştır.

Kaynakça

  • ATEŞ, U. (2014), Gastronomi turizminin Çanakkale turizmine katkısı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale.
  • ATEŞ, S., OKTAY, K. (2019), Kastamonu festivalleri, Mısırlı (Ed), Ankara, Detay Yayıncılık.
  • AVCI, M., ŞAHİN, İ. (2014), “Geleneksel Kastamonu mutfağı ve yemek kültürü”, Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, (6), 33-37.
  • BEZİRGAN, M. (2008), Türk turizminde itici bir güç olarak iç turizm ve altınoluk yöresinde iç turizme katılanlara yönelik bir uygulama, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir.
  • BUCAK, T., ARACI, Ü. E. (2013), “Türkiye’de gastronomi turizmi üzerine genel bir değerlendirme”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(30), 203-216.
  • ÇETİNKAYA, Y. (2019), İnanç Turizmi Destinasyonu Olarak Kastamonu Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kastamonu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • HATİPOĞLU, A. (2010), İnançların gastronomi üzerine etkileri: Bodrum’daki beş yıldızlı otellerin mutfak yöneticilerinin görüşlerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı Doktora Tezi, Sakarya.
  • KOCATEPE, D., TIRIL, A. (2017), “Kastamonu mutfağının gastronomi turizmi bağlamında değerlendirilmesi”, Uluslararası Taşköprü Pompeipolis Bilim Kültür Sanat Araştırmaları Sempozyumu, Kastamonu.
  • KOZAK, N., KOZAK, M.A., KOZAK, M. (2008), Genel Turizm: İlkeler ve Kavramlar, Ankara, Detay Yayıncılık.
  • İPEK, N. (2019), Bölgesel Kalkınmada Turizmin Rolü: Kastamonu Örneği, Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kastamonu.
  • ORHAN, A. (2010), “Yerel değerlerin turizm ürününe dönüştürülmesinde coğrafi işaretlerin kullanımı: İzmit pişmaniyesi örneği”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21(2), 243-254.
  • ÖZDEMİR, G., ALTINER, D. D. (2019), “Gastronomi kavramları ve gastronomi turizmi üzerine bir inceleme”, Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1), 1-14.
  • SÜNNETÇİOĞLU, S., CAN, A., DURLU ÖZKAYA, F. (2012), “Yavaş turizmde coğrafi işaretlemenin önemi”, 13. Ulusal Turizm Kongresi, 6(9), 953-962.
  • ŞENER, Y. (2024), Gastronomi turizminin mevcut durumunun incelenmesi: Kastamonu ili örneği, Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Tez, Kastamonu.
  • ŞİMŞEK, A. (2012), Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını NO: 2653, Açıköğretim Fakültesi Yayını NO: 1619, s.97.
  • URL1.https://www.ktb.gov.tr/TR-96269/turizm-cesitleri.html, Erişim tarihi: 03.05.2024.
  • URL2.https://www.kastamonutso.org.tr/wp-content/uploads/2021/01/TURIZM.pdf Erişim tarihi: 01.05.2024.
  • URL3.https://www.kastamonu.bel.tr/v2/wp-content/uploads/2020/06/Teknikartnamekastamonubelediyefizibilite10032020.doc, Erişim tarihi: 24.04.2024.
  • URL4.https://www.turkpatent.gov.tr/cografi-isaret /, Erişim tarihi: 25.04.2024.

EXAMINING THE CURRENT SITUATION OF KASTAMONU GASTRONOMY TOURISM: A RESEARCH ON STAKEHOLDER VIEWS

Yıl 2024, Cilt: 8 Sayı: 2, 245 - 261, 24.12.2024
https://doi.org/10.62809/matbuat.1589897

Öz

From past to present, nutritional habits have varied according to the geographical, cultural and sociological aspects of societies, and food and beverage habits have developed and diversified regionally. People who are curious about different experiences and the unique food culture of the regions have directed their routes to these regions. In this context, it is possible to say that food and beverage curiosity alone has become the reason for people to travel. Destination managers have also entered into competition with other destinations to attract this tourist group to their regions. It is known that Kastamonu, as one of these provinces, has carried out various studies. This study was conducted to examine the current situation of gastronomy tourism in Kastamonu. Interview technique was used to obtain data on the subject. Questions prepared with a semi-structured interview form were asked to the authorities of public institutions, private sector and non-governmental organizations in Kastamonu. Interviews with stakeholders were conducted between 15.03.2024 - 15.05.2024 in order to reveal the current situation of gastronomy tourism in Kastamonu. The data obtained was analyzed and deciphered using the descriptive analysis method. Within the scope of the findings, it was revealed that Kastamonu has deficiencies in terms of gastronomy tourism activities, that local flavors are not given sufficient place in the businesses, and that there are deficiencies in terms of advertising, promotion and marketing.

Kaynakça

  • ATEŞ, U. (2014), Gastronomi turizminin Çanakkale turizmine katkısı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale.
  • ATEŞ, S., OKTAY, K. (2019), Kastamonu festivalleri, Mısırlı (Ed), Ankara, Detay Yayıncılık.
  • AVCI, M., ŞAHİN, İ. (2014), “Geleneksel Kastamonu mutfağı ve yemek kültürü”, Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, (6), 33-37.
  • BEZİRGAN, M. (2008), Türk turizminde itici bir güç olarak iç turizm ve altınoluk yöresinde iç turizme katılanlara yönelik bir uygulama, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir.
  • BUCAK, T., ARACI, Ü. E. (2013), “Türkiye’de gastronomi turizmi üzerine genel bir değerlendirme”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(30), 203-216.
  • ÇETİNKAYA, Y. (2019), İnanç Turizmi Destinasyonu Olarak Kastamonu Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kastamonu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • HATİPOĞLU, A. (2010), İnançların gastronomi üzerine etkileri: Bodrum’daki beş yıldızlı otellerin mutfak yöneticilerinin görüşlerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı Doktora Tezi, Sakarya.
  • KOCATEPE, D., TIRIL, A. (2017), “Kastamonu mutfağının gastronomi turizmi bağlamında değerlendirilmesi”, Uluslararası Taşköprü Pompeipolis Bilim Kültür Sanat Araştırmaları Sempozyumu, Kastamonu.
  • KOZAK, N., KOZAK, M.A., KOZAK, M. (2008), Genel Turizm: İlkeler ve Kavramlar, Ankara, Detay Yayıncılık.
  • İPEK, N. (2019), Bölgesel Kalkınmada Turizmin Rolü: Kastamonu Örneği, Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kastamonu.
  • ORHAN, A. (2010), “Yerel değerlerin turizm ürününe dönüştürülmesinde coğrafi işaretlerin kullanımı: İzmit pişmaniyesi örneği”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21(2), 243-254.
  • ÖZDEMİR, G., ALTINER, D. D. (2019), “Gastronomi kavramları ve gastronomi turizmi üzerine bir inceleme”, Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1), 1-14.
  • SÜNNETÇİOĞLU, S., CAN, A., DURLU ÖZKAYA, F. (2012), “Yavaş turizmde coğrafi işaretlemenin önemi”, 13. Ulusal Turizm Kongresi, 6(9), 953-962.
  • ŞENER, Y. (2024), Gastronomi turizminin mevcut durumunun incelenmesi: Kastamonu ili örneği, Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Tez, Kastamonu.
  • ŞİMŞEK, A. (2012), Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını NO: 2653, Açıköğretim Fakültesi Yayını NO: 1619, s.97.
  • URL1.https://www.ktb.gov.tr/TR-96269/turizm-cesitleri.html, Erişim tarihi: 03.05.2024.
  • URL2.https://www.kastamonutso.org.tr/wp-content/uploads/2021/01/TURIZM.pdf Erişim tarihi: 01.05.2024.
  • URL3.https://www.kastamonu.bel.tr/v2/wp-content/uploads/2020/06/Teknikartnamekastamonubelediyefizibilite10032020.doc, Erişim tarihi: 24.04.2024.
  • URL4.https://www.turkpatent.gov.tr/cografi-isaret /, Erişim tarihi: 25.04.2024.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yasin Şener

Salih Yıldız

Erken Görünüm Tarihi 22 Aralık 2024
Yayımlanma Tarihi 24 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 22 Kasım 2024
Kabul Tarihi 22 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şener, Y., & Yıldız, S. (2024). KASTAMONU GASTRONOMİ TURİZMİNİN MEVCUT DURUMUNUN İNCELENMESİ: PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Akademik MATBUAT, 8(2), 245-261. https://doi.org/10.62809/matbuat.1589897