Bu çalışmada, bir yapı taşı olarak kullanılan Mardin kireçtaşının özelliklerinin araştırılmasına yer verilmiştir. Bilindiği üzere Mardin yöresinden çıkarılan kireç taşları hakkında kapsamlı bir deneysel verilere dayanan çalışma yoktur. Bu nedenle Mardin kireçtaşının özellikleri hem literatür taraması ile hem deneysel analizlerle oluşturulmuştur.
Çalışmada, doğal taşlardan olan kireçtaşı hakkında genel bilgi verildikten sonra Mardin kireçtaşının özellikleri (fiziksel, kimyasal, mekanik, mikro yapı) araştırılmıştır. Bu aşamadan sonra Mardin tarihi yapılarından Kasımiye Medresesi hakkında bilgilendirme yapılmış ve bu yapılardan alınmış taş numunelerinin de fiziksel, kimyasal ve mekanik özellik deneyleri yapılmıştır.
Çalışmanın sonunda deneysel analizler ışığında, Kasımiye Medresesi’nden elde edilen taş örneklerinin birbiri ile karşılaştırması yapılmış ve bazı sonuçlar verilmiştir.
_______________________________________________________
A Study on Mardin Limestone as a Construction Component: Kasımiye Madrasah Example
Abstract
In this study, the features of Mardin limestone as a construction component have been examined. As known, there is not any experimental data about Mardin limestone. In that case, the features of Mardin Limestone have been tasted through experimental analysis and data regarding.
In this study, after general information is given about limestone which is a natural deposit, characteristics (physical, chemical, mechanical) of Mardin limestone were researched. After this phase, data regarding Kasimiye Madrasah were collected which are historical places: besides pyhsical, mechanical, chemical experiments of sample of stones were carried out which were taken from this historical place.
At the end of this study and experimental analyses, limestone samples taken from Kasimiye Madrasah were compared each other and given some results.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2017 |
Submission Date | October 6, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 2 Issue: 2 |