In
this study, the effects of 3 lateral shoot length (None, 3-4 leaves, 6-7
leaves) and 3 main shoot length (1 m, 1.25 m, 1.5 m) treatments examined on
Merlot/5BB combination vines for the oenological properties of must in between
2013-2015 years. The effects of canopy microclimates created by different green
pruning practices are especially seen in lateral shoot applications. During in
the hot years with low precipitation and relative humidity vegetation periods
as in 2013 and 2015, 3-4 leaves lateral shoots had positive impacts in terms of
must oenological properties. Excessive precipitation and high relative humidity
during the vegetation period in 2014 raised the physiological activity and
quality in the application of leafless (none) lateral shoot treatments. The
main shoot length applications have no significant effect on quality or
physiological activity. The results obtained has pointed out that the climate
condition of the year that is the most important factor in the time and
severity of green pruning practices in terms of the cultivation of wine
varieties and it will be appropriate to apply different applications in years
with different climatic characteristics.
Bu
çalışmada, 2013-2015 yılları arasında Merlot/5BB aşı kombinasyonu asmalara 3
farklı koltuk sürgünü uzunluğu (Yok, 3-4 yaprak, 6-7 yaprak) ve 3 farklı ana
sürgün uzunluğu (1 m, 1.25 m, 1.5 m) uygulamalarının şıra önolojik özellikleri
üzerine etkileri incelenmiştir. Farklı yeşil budama uygulamalarıyla oluşturulan
taç mikroklimalarının etkileri yıllar bazında özellikle koltuk sürgünü uygulamalarında
öne çıkmaktadır. 2013 ve 2015 yıllarında olduğu gibi vejetasyon döneminde
yağışın az, oransal nemin nispeten düşük ve sıcaklıkların yüksek olduğu
yetiştirme dönemlerinde 3-4 yapraklı
koltuk sürgünü uygulaması şıra önolojik özellikleri bakımından öne çıkmıştır.
2014 yılında vejetasyon döneminde meydana gelen aşırı yağışlar ve yüksek
oransal nem tamamı alınmış koltuk
sürgünü uygulamasında fizyolojik aktivite ve kaliteyi yükseltmiştir. Ana
sürgün uzunluğu uygulamalarının kalite kriterleri açısından önemli bir etkisi
görülmemiştir. Sonuçlar, özellikle şaraplık çeşitlerin yetiştiriciliği
açısından kaliteye dönük yeşil budama uygulamalarının yapılma zamanı ve
tekniğinde en önemli faktörün yılın iklim durumu olduğunu, farklı iklimsel
özellikler gösteren yıllarda farklı uygulamalar yapılmasının yerinde olacağını
göstermiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2019 |
Submission Date | January 25, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.