This
research was carried out in 2017 with 34 table grape cultivars which are being
cultivated in the vineyards of the Faculty of Agriculture at Akdeniz University
in Antalya. The
phenological stages were observed for each cultivar. Effective heat summation
(EHS) requirements and number of days between phenological stages of grape
cultivars were determined. EHS potentials of 35 locations at different
elevations in Antalya
were calculated by using daily air temperature data received from the
meteorological stations of Turkish State Meteorological Service in each
location. EHS requirements of grape cultivars and EHS potentials of locations were
matched to detect the suitability of each cultivar to the location. Most of
locations except extremely high elevated ones have convenient air temperature
conditions for table grape cultivation if the right cultivars are selected. İn
terms of EHS values between budburst and harvest date, the earliest cultivar
was Early Sweet with 925 degree days (dd) and the last matured cultivar was Reçel
Üzümü with 2127 dd. EHS potentials of locations changed between 409 and 3360
dd. EST potential of experimental vineyard location was 3360 dd. Number of days
from bud burst to harvest date ranged from 101 days in Prima and Trakya Ilkeren
to 158 days in Kara Erik. The most noticeable cultivar was Early Sweet with
very low EHS value which has extremely earliest ripening time at mid-June in Antalya. It can
particularly be recommended for low elevated locations for earliness and for
high elevated locations with short growing season.
Bu çalışma, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesindeki
bağlarda yetiştirilmekte olan 34 sofralık üzüm çeşidi ile 2017 yılında
yürütülmüştür. Her bir çeşit için fenolojik evreler gözlemlenmiş; üzüm
çeşitlerinin etkili sıcaklık toplamı (EST) istekleri ve fenolojik evreleri
arasındaki gün sayıları belirlenmiştir. Ayrıca, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün
Antalya ilinde farklı rakımlarda bulunan 35 yöredeki istasyonlarından alınan
günlük hava sıcaklığı verileri kullanılarak, yörelerin EST potansiyelleri
hesaplanmıştır. Her bir çeşidin o yöreye uygunluğunu belirlemek amacıyla, üzüm
çeşitlerinin EST istekleri ile yörelerin EST potansiyelleri
karşılaştırılmıştır. Çok yüksek rakımlı yerler hariç; çoğu yörenin hava
sıcaklığı açısından, doğru çeşit seçildiği takdirde, sofralık üzüm
yetiştiriciliğine uygun olduğu belirlenmiştir. En erkenci üzüm çeşidinin 925
derece gün (dg) ile Early Sweet ve en geççi çeşidin 2127 dg ile Reçel Üzümü
olduğu belirlenmiştir. Yörelerin EST potansiyellerinin ise 409–3360 dg
arasında değiştiği saptanmıştır. Araştırma bağının bulunduğu yörenin EST
potansiyeli 3360 dg olarak belirlenmiştir. Uyanmadan olgunlaşmaya kadar
geçen gün sayısı, 101 gün ile Prima ve Trakya İlkeren’de en kısa; 158 gün ile
Kara Erik çeşidinde en uzun olmuştur. Early Sweet çeşidi, çok düşük EST isteği
ile Antalya’da haziran ayı ortasında olgunlaşan oldukça erkenci bir çeşit
olarak dikkati çekmiştir. Bu çeşit özellikle, kısa yetişme mevsimi olan yüksek
rakımlı yerler ile erkencilik amaçlı yetiştiricilik yapılan düşük rakımlı
yerler için öncelikle önerilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2019 |
Submission Date | January 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.