Bu çalışmada beef (cv. ‘Tybif’), köy (cv. ‘Yüksel Köy’) ve salkım tipi (cv. ‘Merkür’) domatesler çakır (dönüm) olum aşamasında derilmiş ve derim sonrası performansları, etilen üretimi, solunum hızı ve fitokimyasal özelliklerini karşılaştırmak amacıyla 20ºC sıcaklık ve %60±5 oransal nemde muhafaza edilmiştir. Çalışmada, 21 gün süren muhafaza süresince ağırlık kaybı, antioksidan aktivitesi, karotenoid, flavonoid, toplam fenolik maddeler, askorbik asit içerikleri, etilen üretimi, solunum hızı ve pazarlanamaz ürün miktarları belirlenmiştir. Muhafaza süresince ağırlık kaybı, etilen üretimi, solunum hızı, karotenoid ve pazarlanamaz ürün miktarları artış buna karşın flavonoid ve askorbik asit miktarları ise azalış göstermiştir. Maksimum antioksidan aktivite, karotenoid, toplam fenolik madde, askorbik asit içeriği ile en düşük ağırlık kaybı, etilen üretimi ve solunum hızı beef tipi domateslerden elde edilmiştir. Araştırma sonuçlara göre, raf ömrü koşullarında muhafaza edilen beef tipi domatesler, köy ve salkım tipi domateslere göre daha yüksek besin içeriğine sahip olmuştur.
FYL-2017-2200
In this study, beefsteak (cv. ‘Tybif’), heirloom (cv. ‘Yuksel Koy’) and cluster types (cv. ‘Merkur’) of tomato were harvested at breaker stage of maturity and stored at 20ºC temperature and 60±5% relative humidity for comparing their ethylene production, respiration rate, postharvest performance and nutritional characteristics. Analysis for weight loss, antioxidant activity, carotenoid, flavonoid, total phenolics, ascorbic acid contents, ethylene production, respiration rates and amount of unmarketable fruits were determined during 21 days of storage. Weight loss, ethylene production, respiration rate, carotenoid content and amount of unmarketable fruits exhibited increase whereas flavonoid and ascorbic acid content showed decrease with extending storage duration. Maximum antioxidant activity, carotenoid, total phenolics and ascorbic acid contents and minimum weight loss, ethylene production and respiration rate were noted in beefsteak type of tomatoes. Based on results obtained it can be concluded that beefsteak type of tomatoes can be successfully stored with maximal nutritional quality for 21 days of storage as compared to heirloom and cluster types of tomatoes.
Scientific and Technological Unit Akdeniz University
FYL-2017-2200
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | FYL-2017-2200 |
Publication Date | April 1, 2020 |
Submission Date | September 16, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.