Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı mikrobiyal gübrelerin boysenberry çeliklerinin köklenmesi üzerine olan etkileri

Year 2020, , 309 - 313, 28.12.2020
https://doi.org/10.29136/mediterranean.702388

Abstract

Böğürtlen antioksidanlar ve bazı pigmentler bakımından zengin olması sebebiyle insan sağlığı açısından öneme sahip, farklı şekillerde değerlendirilebilen, ekonomik değeri yüksek bir meyve türüdür. Ticari böğürtlen yetiştiriciliğinde çeliklerinin köklendirilmesinde genellikle sentetik hormonlar kullanılmakta ve organik tarımda kullanılabilecek alternatif preparatların araştırılması önem arz etmektedir. Bu çalışma farklı mikrobiyal gübrelerin boysenberry çeliklerinin köklenmesi üzerine olan etkisinin araştırılması amacıyla, köklendirme için uygun koşulların sağlandığı sisleme serasında yürütülmüştür. Deneme deseni tesadüf parselleri deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada bitkisel materyal olarak boysenbery (Rubus loganbaccus× Rubus baileyanus Britt) çelikleri kullanılmıştır. Çalışmada ayrıca ticari firmalardan temin edilen SimBacil (%2, %4, %8), SimDerma (5 g, 10 g, 20 g), OrgaStar (%2, %4, %8) isimli preparatların 3 farklı dozu ve kontrol uygulaması yer almıştır. Deneme boyunca çeliklerde haftalık olarak yaprak sayısı (adet), gövde çapı (mm) ve sürgün uzunluğu (cm) ölçümleri kaydedilmiş, deneme sonunda ise köklenen çeliklerde kök sayısı (adet), kök uzunluğu (cm), ve kök ağırlığı (g) ölçümleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, mikrobiyal gübrelerin çeliklerinin köklenmesi üzerine kontrol uygulamasına göre önemli düzeyde etki ettiği tayin edilmiştir. Deneme neticesinde, en yüksek ortalama kök uzunluğu 19.47 cm ile %8 SimBacil uygulamasında, kök ağırlığı 18.42 g ile %4 OrgaStar uygulamasında, kök sayısı ise 16.00 ile 20 g SimDerma uygulamasında belirlenmiştir. Çalışma neticesinde organik sertifikalı gübrelerin böğürtlen çeliklerinin köklendirilmesinde kullanılabileceği önerilmektedir.

References

  • Ağaoğlu YS (1986) Üzümsü Meyveler. 2. Baskı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara.
  • Akbulut M, Kaplan N, Macit İ, Özdemir C (2003) Samsun Çarşamba Ovası Koşullarına uygun böğürtlen çeşitlerinin belirlenmesi. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu. Ordu, Türkiye. s. 357-360.
  • Akın M, Eyduran SP, Ercisli S, Kapchina-Toteva V, Eyduran E (2016) Phytochemical profiles of wild blackberries, black and white mulberries from southern Bulgaria. Biotechnology Biotechnological Equipment 30: 899-906.
  • Aşan H (2017) Asma fidanı üretiminde aşılı çeliklere biyo-ajan uygulamalarının aşıda başarı oranı, fidan randımanı ve kalitesine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Aydın E (2008) Bazı ahududu ve böğürtlen çeşitlerinin Trabzon (Hayrat) ekolojik koşullarına adaptasyonu üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Bağçevli A (2010) Bazı simbiyotik mikroorganizma karışımı uygulamalarının farklı asma anacı çeliklerinde köklenme ve bitki gelişimi üzerine etkileri. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Balcı G, Keles H (2019) Bazı böğürtlen çeşitlerinin Yozgat ekolojisinde adaptasyon yeteneklerinin belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16: 45-52.
  • Campagnolo MA, Pio R (2012) Rooting of stems and root cutting of blackberry cultivars collected in different times, cold storage and treatment with IBA. Ciência Rural 42: 232-237.
  • Cangi R, İslam A (2003) Bazı ahududu çeşitlerinin Ordu yöresine adaptasyonu (2000-2002 Gözlem Sonuçları). Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu. Ordu, Türkiye, s. 344-347.
  • Cooper WC (1936) Transport of Root– Forming Hormone in Woodycuttings. Plant Physiology 11: 779-793.
  • Debner AR, Hatterman-Valenti H, Takeda F (2019) Blackberry propagation limitations when using floricane cuttings. HortTechnology 29: 276-282.
  • Diaconeasa Z, Florica R, Rugınă D, Lucıan C, Socacıu C (2014) HPLC/PDA–ESI/MS identification of phenolic acids, flavonol glycosides and antioxidant potential in blueberry, blackberry, raspberries and cranberries. Journal of Food and Nutrition Research 2: 781-785.
  • Edizer AS (2011) Jumbo böğürtlen (Rubus fructicosus L.) çeşidinde vejetatif çoğaltma potansiyelinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Fidan Y, Ağaoğlu, S, Çelik H (1975) Ankara şartlarında yetiştirilen muhtelif ahududu ve böğürtlen çeşitlerinin bazı özeliklerinin tespiti üzerine bir araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25: 905-917.
  • Geneve RL, Heuzer CV (1983) The relationship between ethephon and auxsin on adventitious root initiation in cuttings of Vigna radiata L. Journal of the American Society for Horticultural Science 108: 330-333.
  • Greene C, Hitaj C, Bowman M, Cooke B, Ferreira G, Carlson A, McBride W (2018) The Outlook for Organic Agriculture. No. 2072-2018-3278, United States Department of Agriculture, USA.
  • Gu Y, Li WL, Jin W, Zhao CM (1993) Evaluation of Rubus germplasm resources in China. Acta Horticulturae 352: 317-324.
  • Güler Z, Özkaya MT, Dousti S (2017) Gemlik zeytin çeşidinin yarı odun çeliklerinin köklendirilmesi. Zeytin Bilimi 7: 1-4.
  • Güneş N (2015) Organik bağcılıkta syrah üzüm çeşidi fidanlarına farklı dozlarda uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis' in tutma ve gelişme üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Hartman HT, Kester DE (1974) (Çevirenler: N. Kaşka, M. Yılmaz). Bahçe Bitkileri Yetiştirme Tekniği. 2. Baskı, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.
  • Hummer KE, Janick J (2006) Rubus iconography: Antiquity to the Renaissance. In XXVII International Horticultural Congress-IHC2006: Global Horticulture: Diversity and Harmony, an Introduction to IHC2006 759. pp. 89-106.
  • Jennings DL, Daubeny HA, Moore JN (1990) Blackberries and raspberries (Rubus). Acta Horticulturae 290: 331-389.
  • Karakoç D (2011) Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi doğal florasındaki böğürtlen genotipleri arasındaki biyoçeşitliliğin moleküler belirteçlerle saptanması. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Kefayeti S, Kafkas E, Ercisli S (2019) Micropropagation of ‘Chester thornless’ blackberry cultivar using axillary bud explants. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca 47: 162-168.
  • Kınık E, Çelikel FG (2017) Effects of plant growth promoting bacteria and auxin on cutting propagation of rosa canina L. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology 5: 1714-1719.
  • Kurt H, Turan A, Ruşen M (2003) Bazı ahududu ve böğürtlen çeşitlerinin giresun ekolojik koşullarına adaptasyonu. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu. Ordu, Türkiye, s. 365-371.
  • McGuire JJ, Sorensen DC (1966) Effect of terminal applications of IBA on rooting of woody ornamental plants. Proceedings of the International Plant Propagator's Society 16: 257-260.
  • Najaf-Abadi AJ, Hamidoghli Y (2009) Micropropagation of thornless trailing blackberry ('Rubus sp.') by axillary bud explants. Australian Journal of Crop Science 3: 191-194.
  • Okay AN (1998) Doğu Karadeniz Bölgesinde ahududu ve böğürtlen tarımı. Doğu Karadeniz Bölgesi Tarımsal ve Sosyo-ekonomik Problemlerinin Çözümleri Sempozyum ve Paneli. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği ve Vakfı Yayınları.
  • Öztürk ES, Çekiç Ç, Saraçoğlu O, Yıldız K (2016) Jumbo böğürtlen rubus fruticosus l çeşidinin odun çeliklerinde farklı IBA doz ve uygulama yöntemlerinin köklenme üzerine etkileri. Bahçe 45: 93-99.
  • Saraçoğlu O, Oğuz Hİ, Yıldız K, Çekiç Ç (2016) Gf 677 ve Rootpac R anaçlarına ait odun çeliklerinin köklenmesi üzerine farklı IBA dozlarının etkisi. Bahçe 45: 623-656.
  • Siriwoharn T, Wrolstad RE, Finn CE, Pereira CB (2004) Influence of cultivar, maturity, and sampling on blackberry (Rubus L. Hybrids) Anthocyanins, polyphenolics and antioxidant properties. Journal of Agricultural and Food Chemistry 52: 8021-8031.
  • Soundy P, Mpati KW, du Toit ES, Mudau FN, Araya HT (2008) Influence of cutting position, medium, hormone and season on rooting of fever tea (Lippia javanica L.) stem cuttings. Medicinal and Aromatic Plant Science and Biotechnology 2: 114-116.
  • Srivastava A (2009) Phenolic constituents of Georgia-grown blackberry cultivars: fractionation and characterization of their antioxidant, radical scavenging, and anti-inflammatory capacities. Doctoral Thesis, University of Georgia, Athens.
  • Strik BC, Clark JR, Finn CE, Banados MP (2008) Worldwide production of blackberries. Acta horticulturae 777: 209-217.
  • TÜİK (2020) Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri Veri Tabanı. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul Erişim 09 Ocak 2020.
  • Yıldız K (2001) Bazı meyve türlerinde odun çeliklerinin köklenmesi üzerine IBA, CEPA ve AVG'nin etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 11: 51-54.
  • Zenginbal H, Özcan M, Haznedar A (2006) Kivi (Actinidia Deliciosa, A. Chev.) odun çeliklerinin köklenmesi üzerine IBA uygulamalarının etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 21: 40-43.

Effects of different microbial fertilizers on rooting of boysenberry cuttings

Year 2020, , 309 - 313, 28.12.2020
https://doi.org/10.29136/mediterranean.702388

Abstract

Blackberry is a kind of fruit that can be evaluated in different ways and important for human health because of antioxidants and pigments content. Synthetic hormones are generally used for rooting in commercial blackberry cultivation and it is important to investigate alternative preparations that can be used in organic farming. This study was carried out in the greenhouse where a mist propagation and suitable conditions for rooting were provided, to investigate the effect of different microbial fertilizers on rooting of boysenberry cuttings. The experiment was established in randomized plots experimental design with 4 replications. In the study, cuttings of boysenberry (Rubus loganbaccus× Rubus baileyanus Britt) were used as plant material. In the study, control application and 3 different doses of preparations named SimBacil (2%, 4%, 8%), SimDerma (5 g, 10 g, 20 g), OrgaStar (2%, 4%, 8%), obtained from commercial companies were used. Number of leaves, stem diameter and length of the cuttings were recorded weekly, root number, root length and root weight measurements were determined at the end of the experiment. At the end of the study, it was determined that microbial fertilizers had a significant effect on the rooting of blackberry cuttings compared to control application. As a result, the highest average root length determined in 8% SimBacil (19.47 cm), root weight was determined in 4% OrgaStar (18.42 g) and root number was determined in 20 g SimDerma (16.00 number/plant) application. As a result, it is suggested that organic certified fertilizers can be used in rooting blackberry cuttings.

References

  • Ağaoğlu YS (1986) Üzümsü Meyveler. 2. Baskı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara.
  • Akbulut M, Kaplan N, Macit İ, Özdemir C (2003) Samsun Çarşamba Ovası Koşullarına uygun böğürtlen çeşitlerinin belirlenmesi. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu. Ordu, Türkiye. s. 357-360.
  • Akın M, Eyduran SP, Ercisli S, Kapchina-Toteva V, Eyduran E (2016) Phytochemical profiles of wild blackberries, black and white mulberries from southern Bulgaria. Biotechnology Biotechnological Equipment 30: 899-906.
  • Aşan H (2017) Asma fidanı üretiminde aşılı çeliklere biyo-ajan uygulamalarının aşıda başarı oranı, fidan randımanı ve kalitesine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Aydın E (2008) Bazı ahududu ve böğürtlen çeşitlerinin Trabzon (Hayrat) ekolojik koşullarına adaptasyonu üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Bağçevli A (2010) Bazı simbiyotik mikroorganizma karışımı uygulamalarının farklı asma anacı çeliklerinde köklenme ve bitki gelişimi üzerine etkileri. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Balcı G, Keles H (2019) Bazı böğürtlen çeşitlerinin Yozgat ekolojisinde adaptasyon yeteneklerinin belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16: 45-52.
  • Campagnolo MA, Pio R (2012) Rooting of stems and root cutting of blackberry cultivars collected in different times, cold storage and treatment with IBA. Ciência Rural 42: 232-237.
  • Cangi R, İslam A (2003) Bazı ahududu çeşitlerinin Ordu yöresine adaptasyonu (2000-2002 Gözlem Sonuçları). Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu. Ordu, Türkiye, s. 344-347.
  • Cooper WC (1936) Transport of Root– Forming Hormone in Woodycuttings. Plant Physiology 11: 779-793.
  • Debner AR, Hatterman-Valenti H, Takeda F (2019) Blackberry propagation limitations when using floricane cuttings. HortTechnology 29: 276-282.
  • Diaconeasa Z, Florica R, Rugınă D, Lucıan C, Socacıu C (2014) HPLC/PDA–ESI/MS identification of phenolic acids, flavonol glycosides and antioxidant potential in blueberry, blackberry, raspberries and cranberries. Journal of Food and Nutrition Research 2: 781-785.
  • Edizer AS (2011) Jumbo böğürtlen (Rubus fructicosus L.) çeşidinde vejetatif çoğaltma potansiyelinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Fidan Y, Ağaoğlu, S, Çelik H (1975) Ankara şartlarında yetiştirilen muhtelif ahududu ve böğürtlen çeşitlerinin bazı özeliklerinin tespiti üzerine bir araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25: 905-917.
  • Geneve RL, Heuzer CV (1983) The relationship between ethephon and auxsin on adventitious root initiation in cuttings of Vigna radiata L. Journal of the American Society for Horticultural Science 108: 330-333.
  • Greene C, Hitaj C, Bowman M, Cooke B, Ferreira G, Carlson A, McBride W (2018) The Outlook for Organic Agriculture. No. 2072-2018-3278, United States Department of Agriculture, USA.
  • Gu Y, Li WL, Jin W, Zhao CM (1993) Evaluation of Rubus germplasm resources in China. Acta Horticulturae 352: 317-324.
  • Güler Z, Özkaya MT, Dousti S (2017) Gemlik zeytin çeşidinin yarı odun çeliklerinin köklendirilmesi. Zeytin Bilimi 7: 1-4.
  • Güneş N (2015) Organik bağcılıkta syrah üzüm çeşidi fidanlarına farklı dozlarda uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis' in tutma ve gelişme üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Hartman HT, Kester DE (1974) (Çevirenler: N. Kaşka, M. Yılmaz). Bahçe Bitkileri Yetiştirme Tekniği. 2. Baskı, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.
  • Hummer KE, Janick J (2006) Rubus iconography: Antiquity to the Renaissance. In XXVII International Horticultural Congress-IHC2006: Global Horticulture: Diversity and Harmony, an Introduction to IHC2006 759. pp. 89-106.
  • Jennings DL, Daubeny HA, Moore JN (1990) Blackberries and raspberries (Rubus). Acta Horticulturae 290: 331-389.
  • Karakoç D (2011) Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi doğal florasındaki böğürtlen genotipleri arasındaki biyoçeşitliliğin moleküler belirteçlerle saptanması. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Kefayeti S, Kafkas E, Ercisli S (2019) Micropropagation of ‘Chester thornless’ blackberry cultivar using axillary bud explants. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca 47: 162-168.
  • Kınık E, Çelikel FG (2017) Effects of plant growth promoting bacteria and auxin on cutting propagation of rosa canina L. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology 5: 1714-1719.
  • Kurt H, Turan A, Ruşen M (2003) Bazı ahududu ve böğürtlen çeşitlerinin giresun ekolojik koşullarına adaptasyonu. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu. Ordu, Türkiye, s. 365-371.
  • McGuire JJ, Sorensen DC (1966) Effect of terminal applications of IBA on rooting of woody ornamental plants. Proceedings of the International Plant Propagator's Society 16: 257-260.
  • Najaf-Abadi AJ, Hamidoghli Y (2009) Micropropagation of thornless trailing blackberry ('Rubus sp.') by axillary bud explants. Australian Journal of Crop Science 3: 191-194.
  • Okay AN (1998) Doğu Karadeniz Bölgesinde ahududu ve böğürtlen tarımı. Doğu Karadeniz Bölgesi Tarımsal ve Sosyo-ekonomik Problemlerinin Çözümleri Sempozyum ve Paneli. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği ve Vakfı Yayınları.
  • Öztürk ES, Çekiç Ç, Saraçoğlu O, Yıldız K (2016) Jumbo böğürtlen rubus fruticosus l çeşidinin odun çeliklerinde farklı IBA doz ve uygulama yöntemlerinin köklenme üzerine etkileri. Bahçe 45: 93-99.
  • Saraçoğlu O, Oğuz Hİ, Yıldız K, Çekiç Ç (2016) Gf 677 ve Rootpac R anaçlarına ait odun çeliklerinin köklenmesi üzerine farklı IBA dozlarının etkisi. Bahçe 45: 623-656.
  • Siriwoharn T, Wrolstad RE, Finn CE, Pereira CB (2004) Influence of cultivar, maturity, and sampling on blackberry (Rubus L. Hybrids) Anthocyanins, polyphenolics and antioxidant properties. Journal of Agricultural and Food Chemistry 52: 8021-8031.
  • Soundy P, Mpati KW, du Toit ES, Mudau FN, Araya HT (2008) Influence of cutting position, medium, hormone and season on rooting of fever tea (Lippia javanica L.) stem cuttings. Medicinal and Aromatic Plant Science and Biotechnology 2: 114-116.
  • Srivastava A (2009) Phenolic constituents of Georgia-grown blackberry cultivars: fractionation and characterization of their antioxidant, radical scavenging, and anti-inflammatory capacities. Doctoral Thesis, University of Georgia, Athens.
  • Strik BC, Clark JR, Finn CE, Banados MP (2008) Worldwide production of blackberries. Acta horticulturae 777: 209-217.
  • TÜİK (2020) Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri Veri Tabanı. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul Erişim 09 Ocak 2020.
  • Yıldız K (2001) Bazı meyve türlerinde odun çeliklerinin köklenmesi üzerine IBA, CEPA ve AVG'nin etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 11: 51-54.
  • Zenginbal H, Özcan M, Haznedar A (2006) Kivi (Actinidia Deliciosa, A. Chev.) odun çeliklerinin köklenmesi üzerine IBA uygulamalarının etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 21: 40-43.
There are 38 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Sevinç Şener 0000-0001-5335-9250

Canan Nilay Duran 0000-0002-7552-2968

Publication Date December 28, 2020
Submission Date March 11, 2020
Published in Issue Year 2020

Cite

APA Şener, S., & Duran, C. N. (2020). Farklı mikrobiyal gübrelerin boysenberry çeliklerinin köklenmesi üzerine olan etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences, 33(3), 309-313. https://doi.org/10.29136/mediterranean.702388
AMA Şener S, Duran CN. Farklı mikrobiyal gübrelerin boysenberry çeliklerinin köklenmesi üzerine olan etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. December 2020;33(3):309-313. doi:10.29136/mediterranean.702388
Chicago Şener, Sevinç, and Canan Nilay Duran. “Farklı Mikrobiyal gübrelerin Boysenberry çeliklerinin köklenmesi üzerine Olan Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences 33, no. 3 (December 2020): 309-13. https://doi.org/10.29136/mediterranean.702388.
EndNote Şener S, Duran CN (December 1, 2020) Farklı mikrobiyal gübrelerin boysenberry çeliklerinin köklenmesi üzerine olan etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences 33 3 309–313.
IEEE S. Şener and C. N. Duran, “Farklı mikrobiyal gübrelerin boysenberry çeliklerinin köklenmesi üzerine olan etkileri”, Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 33, no. 3, pp. 309–313, 2020, doi: 10.29136/mediterranean.702388.
ISNAD Şener, Sevinç - Duran, Canan Nilay. “Farklı Mikrobiyal gübrelerin Boysenberry çeliklerinin köklenmesi üzerine Olan Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences 33/3 (December 2020), 309-313. https://doi.org/10.29136/mediterranean.702388.
JAMA Şener S, Duran CN. Farklı mikrobiyal gübrelerin boysenberry çeliklerinin köklenmesi üzerine olan etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2020;33:309–313.
MLA Şener, Sevinç and Canan Nilay Duran. “Farklı Mikrobiyal gübrelerin Boysenberry çeliklerinin köklenmesi üzerine Olan Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 33, no. 3, 2020, pp. 309-13, doi:10.29136/mediterranean.702388.
Vancouver Şener S, Duran CN. Farklı mikrobiyal gübrelerin boysenberry çeliklerinin köklenmesi üzerine olan etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2020;33(3):309-13.

Creative Commons License

Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.