Asteraceae (Compositae) familyasında yer
alan enginar, dünyada oldukça geniş bir alanda yetiştiriciliği yapılmakta ve
içerdiği biyoaktif bileşenlerden dolayı fonksiyonel gıda olarak görülmektedir.
Enginarın doku kültürü yoluyla üretimi dikkate değer avantajlar sunmaktadır.
Öte yandan enginar doku kültürü çalışmalarında karşılaşılan en önemli
problemlerden biri in vitro
köklenmedir. Bu nedenle bu çalışmanın temel amacı enginarın in vitro köklenmesi üzerine etkili bir
protokol geliştirmektir. Bu amaçla, 3 alt kültür aşamasını içeren başarılı bir
mikroçoğaltım sürecinin ardından, iyi gelişme göstermiş olan bitkicikler
seçilmiş ve çalışmada kullanılan 10 farklı besi ortamı kombinasyonunda (kontrol
grubu dahil) köklendirilmiştir. Besi ortamları arasındaki farklılıklar, 10.0 mg
l-1 indol asetik asit (IAA), 6.0 mg l-1 indol butirik
asit (IBA), 5.0 mg l-1 gibberellik asit (GA3), 0.5 mg l-1
naftalen asetik asit (NAA) gibi farklı büyüme düzenleyicileri ve aktif kömür
(0, 1.0 ve 2.0 g l-1) eklenerek sağlanmıştır. Bitkiciklerin
gelişimleri 15 gün aralıklarla gözlemlenmiş ve kaydedilmiştir. Çalışmadan elde
edilen verilere göre, mikroçoğaltım aşamasını takiben köklenme bakımından IAA
(10.0 mg l-1) ve 1.0 g l-1 aktif kömür içeren besi ortamı
kombinasyonu en iyi sonuçları vermiştir.
Artichoke, belongs to
the family Asteraceae (Compositae), is cultivated in a very
wide area in the world and regarded as a functional food due to the bioactive
components. The propagation of artichoke via tissue culture offers considerable
advantages. However one of the most important problem is in vitro rooting. Therefore, the main purpose of the present study
was to develop an effective protocol on in
vitro rooting of ‘Bayrampaşa’ cultivar which is one of the important local
artichoke cultivar. To serve the purpose, after a successful micropropagation
process, involving 3 subculture stages, well-developed plantlets were selected
and rooted in different media compositions as ten different media including
control group were used in present study. The differences between the media
were provided by adding different growth regulators such as 10.0 mg l-1 indole-3-acetic
acid (IAA), 6.0 mg l-1 indole butyric acid (IBA), 5.0 mg l-1 gibberellic acid (GA3), 0.5
mg l-1 naphthaleneacetic
acid (NAA) and activated charcoal (0, 1.0 and 2.0 g l-1).
Developments of plantlets were observed and recorded at 15 days intervals.
According to the results obtained during the study, the medium containing IAA
(10.0 mg l-1) and 1.0 g l-1 of activated charcoal gave
the best results in terms of rooting after micropropagation.
Asteraceae Cynara scolymus L. Plant tissue culture Activated charcoal Plant growth regulators
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2019 |
Submission Date | April 30, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 32 Issue: 2 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.