Research Article
BibTex RIS Cite

Pitaya (Hylocereus spp.) çeliklerinin köklenmesi üzerine bakteri konsantrasyonlarının etkileri

Year 2019, Volume: 32 Issue: 3, 275 - 280, 01.12.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.559844

Abstract

Pitaya, ülkemiz için yeni
bir tropik meyve türdür. Yeni bir türün yaygınlaşması ve bu tür ile ilgili
ticari bahçelerin kurulumu, ancak sorunsuz fidan üretimi ile mümkündür.
Pitayada, sertifikalı fidan üretimi yapan resmi ya da özel bir kuruluş
bulunmamaktadır. Üreticiler, bahçe tesisinde kullanacakları fidanları meyve
üretim parsellerinden temin etmektedirler. Bu durum, meyve üretim parsellerinde
bitki formunda bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle planlanan bu çalışmada,
iki pitaya çeşidinde (Bloody Mary ve Cosmic Charlie), çeliklerin köklenmesi
üzerine
BM-Megaflu’nun etkisi araştırılmıştır. Çelikler 20
cm uzunluğunda ve bir yıllık sürgünlerden temmuz ayında alınmıştır. Bu amaçla,
kontrol ve yaygın olarak kullanılan IBA (3000 ppm) dışında, BM-Megaflu’nun
5000, 10000 ve 15000 ppm’lik konsantrasyonları denenmiştir.
Köklendirme sonunda, uygulamaların çeliklerin yaşama
oranı, köklenme oranı, primer kök sayısı, kök uzunluğu, en uzun kök uzunluğu ve
kök çapı üzerine etkileri incelenmiştir. Yaşama ve köklenme oranı üzerine 3000
ppm IBA uygulamasının, buna karşın kök parametreleri üzerine ise (primer kök
sayısı, kök uzunluğu, en uzun kök uzunluğu ve kök çapı) BM-Megaflu
uygulamalarının daha iyi sonuç verdiği belirlenmiştir. Çeşitler arasında ise
Bloody Mary çeşidinin, Cosmic Charlie’ye göre köklenme oranı ve kök kalitesi
açısından daha iyi sonuç verdiği kaydedilmiştir. Araştırma sonucunda, köklenme
oranı açısından 3000 ppm IBA ve kök kalitesi açısından ise 15000 ppm BM-Megaflu
kullanılması önerilmiştir.

Supporting Institution

Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Project Number

FYL-2017-2509

Thanks

Bu araştırma, Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje No: FYL-2017-2509) tarafından desteklenmiştir.

References

  • Ahmad H, Mirana AS, Mahbuba S, Tareq SM, Jamal Uddin AFM (2016) Performance of IBA concentrations for rooting of Dragon fruit (Hylocereus undatus) stem cuttings. International Journal of Business, Social and Scientific Research 4: 231-234.
  • Bastos DC, Pio R, Scarpare JA, Libardi MN, Almeida LFP, Galuchi TPD, Bakker ST (2006) Propagation of red pitaya (Hylocereus undatus) by cuttings. Ciencia e Agrotecnologia 30: 1106-1109.
  • Cavalcante IHL, Martins ABG (2008) Effect of juvenility on cutting propagation of red pitaya. Fruits 63: 277-283.
  • Gübbük H, Biner B (2016) Passifloranın (Passiflora edulis Sims.) çoğaltılması ve fidan yetiştiriciliği üzerinde araştırmalar. TÜBİTAK proje sonuç raporu, s. 52.
  • Jiang Y, Yang W (2015) The effects of heavy shading and flowering thinning in summer on off-season production in red pitaya (Hylocereus sp.). Journal of The Taiwan Society for Horticultural Science 61: 69-77.
  • Marques VB, Moreira RA, Ramos JD, Araujo NA, Cruz MDM (2011) Cladode size in the production of red pitaya seedlings. Revista Caatinga 24: 50-54.
  • Marques VB, Moreira RA, Ramos JD, Araujo NA, Cruz MDM (2012) Depth of planting and apical dominance on cuttings of red pitaya. Semina Ciencias Agrarias 33: 2091-2097.
  • Mizrahi Y (2015) Thirty-one years of research and development in the vine cacti pitaya cultivation in Israel. In: Jiang YL, Liu PC, and Huang PH (eds.). Improving Pitaya Production and Marketing. Food and Fertlizer Technology Center, Taipei, Taiwan, pp. 1-18.
  • Pontes FST, Almeida EIB, Barroso MMA, Cajazeira JP, Correa MCD (2014) Length of cuttings and concentrations of indole butyric acid (IBA) in the vegetative propagation of pitaya. Revista Ciencia Agronomica 45: 788-793.
  • Seran TM, Thiresh A (2015) Root and shoot growth of dragon fruit (Hylocereus undatus) stem cutting as influenced by indole butyric acid. Agricultural and Biological Sciences Journal 1: 27-30.
  • Zee F, Yen CR, Nishina M (2004) Pitaya (Dragon fruit, strawberry pear). Fruit and Nuts 9: 1-3.

Effects of bacteria concentrations on the rooting of pitaya (Hylocereus spp.) cuttings

Year 2019, Volume: 32 Issue: 3, 275 - 280, 01.12.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.559844

Abstract

Pitaya
is one of the new tropical fruit grown in Turkey. The commercialization of a
new species and establishment of plantations can only be possible with the
production of seedlings. There are no private or governmental organizations
producing pitaya seedlings. Farmers produce seedlings from their fruit
production. This situation causes a deterioration of plant forms in the fruit
production parcels. The objective of the study is to evaluate the effect of
BM-Megaflu on the rooting of the two pitaya cultivars (Bloody Mary and Cosmic
Charlie). Cuttings were taken from one year old shoots in July. Except for
control and common treatment of IBA (3000 ppm), three different concentrations
(5000, 10000 and 15000 ppm) of BM-Megaflu were tested. After rooting, the
effects of the treatments on survival rate, rooting rate, number of primary
roots, root length and root thickness were examined. Treatment with 3000 ppm
IBA gave the best result in terms of survival and rooting rate, however,
treatment with BM-Megaflu gave the best results in root quality (the number of
primary roots, root length, the longest root length and root thickness). The
cultivar Bloody Marry gave better results than Cosmic Charlie in rooting rate
and rooting quality. As a result of the study, 3000 ppm IBA was recommended for
rooting and 15000 ppm BM-Megaflu for rooting quality.

Project Number

FYL-2017-2509

References

  • Ahmad H, Mirana AS, Mahbuba S, Tareq SM, Jamal Uddin AFM (2016) Performance of IBA concentrations for rooting of Dragon fruit (Hylocereus undatus) stem cuttings. International Journal of Business, Social and Scientific Research 4: 231-234.
  • Bastos DC, Pio R, Scarpare JA, Libardi MN, Almeida LFP, Galuchi TPD, Bakker ST (2006) Propagation of red pitaya (Hylocereus undatus) by cuttings. Ciencia e Agrotecnologia 30: 1106-1109.
  • Cavalcante IHL, Martins ABG (2008) Effect of juvenility on cutting propagation of red pitaya. Fruits 63: 277-283.
  • Gübbük H, Biner B (2016) Passifloranın (Passiflora edulis Sims.) çoğaltılması ve fidan yetiştiriciliği üzerinde araştırmalar. TÜBİTAK proje sonuç raporu, s. 52.
  • Jiang Y, Yang W (2015) The effects of heavy shading and flowering thinning in summer on off-season production in red pitaya (Hylocereus sp.). Journal of The Taiwan Society for Horticultural Science 61: 69-77.
  • Marques VB, Moreira RA, Ramos JD, Araujo NA, Cruz MDM (2011) Cladode size in the production of red pitaya seedlings. Revista Caatinga 24: 50-54.
  • Marques VB, Moreira RA, Ramos JD, Araujo NA, Cruz MDM (2012) Depth of planting and apical dominance on cuttings of red pitaya. Semina Ciencias Agrarias 33: 2091-2097.
  • Mizrahi Y (2015) Thirty-one years of research and development in the vine cacti pitaya cultivation in Israel. In: Jiang YL, Liu PC, and Huang PH (eds.). Improving Pitaya Production and Marketing. Food and Fertlizer Technology Center, Taipei, Taiwan, pp. 1-18.
  • Pontes FST, Almeida EIB, Barroso MMA, Cajazeira JP, Correa MCD (2014) Length of cuttings and concentrations of indole butyric acid (IBA) in the vegetative propagation of pitaya. Revista Ciencia Agronomica 45: 788-793.
  • Seran TM, Thiresh A (2015) Root and shoot growth of dragon fruit (Hylocereus undatus) stem cutting as influenced by indole butyric acid. Agricultural and Biological Sciences Journal 1: 27-30.
  • Zee F, Yen CR, Nishina M (2004) Pitaya (Dragon fruit, strawberry pear). Fruit and Nuts 9: 1-3.
There are 11 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Ahmet Soydal 0000-0003-4634-9219

Hamide Gübbük 0000-0003-3199-0660

Recep Balkıç 0000-0002-1212-9501

Project Number FYL-2017-2509
Publication Date December 1, 2019
Submission Date May 2, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 32 Issue: 3

Cite

APA Soydal, A., Gübbük, H., & Balkıç, R. (2019). Pitaya (Hylocereus spp.) çeliklerinin köklenmesi üzerine bakteri konsantrasyonlarının etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences, 32(3), 275-280. https://doi.org/10.29136/mediterranean.559844
AMA Soydal A, Gübbük H, Balkıç R. Pitaya (Hylocereus spp.) çeliklerinin köklenmesi üzerine bakteri konsantrasyonlarının etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. December 2019;32(3):275-280. doi:10.29136/mediterranean.559844
Chicago Soydal, Ahmet, Hamide Gübbük, and Recep Balkıç. “Pitaya (Hylocereus spp.) çeliklerinin köklenmesi üzerine Bakteri konsantrasyonlarının Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences 32, no. 3 (December 2019): 275-80. https://doi.org/10.29136/mediterranean.559844.
EndNote Soydal A, Gübbük H, Balkıç R (December 1, 2019) Pitaya (Hylocereus spp.) çeliklerinin köklenmesi üzerine bakteri konsantrasyonlarının etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences 32 3 275–280.
IEEE A. Soydal, H. Gübbük, and R. Balkıç, “Pitaya (Hylocereus spp.) çeliklerinin köklenmesi üzerine bakteri konsantrasyonlarının etkileri”, Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 32, no. 3, pp. 275–280, 2019, doi: 10.29136/mediterranean.559844.
ISNAD Soydal, Ahmet et al. “Pitaya (Hylocereus spp.) çeliklerinin köklenmesi üzerine Bakteri konsantrasyonlarının Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences 32/3 (December 2019), 275-280. https://doi.org/10.29136/mediterranean.559844.
JAMA Soydal A, Gübbük H, Balkıç R. Pitaya (Hylocereus spp.) çeliklerinin köklenmesi üzerine bakteri konsantrasyonlarının etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32:275–280.
MLA Soydal, Ahmet et al. “Pitaya (Hylocereus spp.) çeliklerinin köklenmesi üzerine Bakteri konsantrasyonlarının Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 32, no. 3, 2019, pp. 275-80, doi:10.29136/mediterranean.559844.
Vancouver Soydal A, Gübbük H, Balkıç R. Pitaya (Hylocereus spp.) çeliklerinin köklenmesi üzerine bakteri konsantrasyonlarının etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32(3):275-80.

Creative Commons License

Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.