Proteolitik enzim grubundan proteazlar ticari enzim pazarında önemli bir yere sahiptirler. Kullanım alanlarına göre farklı karakteristik özelliklere sahip olmaları istenilen proteazların üstün özellikte olanlarının endüstriye kazandırılması önem teşkil etmektedir. Bu yüzden yeni mikrobiyal türlerin izolasyonu ve bu türlerden üretimlerin yapılması önemli bir çalışma konusudur. Bu çalışmada Kaş, Antalya, Türkiye’den izole edilen 81 sucul bakteriyel izolatın proteaz üretkenlikleri taranmıştır. En üretken izolatın Microbacterium genusuna ait olduğu belirlenmiş ve bu izolat ile çalkalamalı flask üretimlerde 166 U ml-1 aktivitesinde proteaz üretilmiştir. Ayrıca üretilen proteazın optimum sıcaklık ve pH değerlerinin 35oC ve pH 8 olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında enzim aktivitesinin 10 mM MnCl2 etkisinde arttığı ve enzimin uzun süreli depolanmasında 4oC’nin -20oC ve 25oC koşullarına göre daha avantajlı olduğu gösterilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2020 |
Submission Date | February 14, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 33 Issue: 2 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.