Bu çalışma ile aromatik bir bitkinin üretiminde iyi bir organik madde ve potasyum kaynağı olduğu bilinen vinas ektresinin etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, bir gıda sanayi atığı olan vinas ekstresi kompostlandıktan sonra farklı dozlarda tek başına ve kimyasal gübre ile karıştırılarak [Sadece kimyasal gübreleme-kontrol (C), vinas kompostu 0.5 t ha-1 (VC-0.5), vinas kompostu 0.5 t ha-1 + kimyasal gübreleme 0.5 t ha-1 (VC-0.5+CF), vinas kompostu 1 t ha-1 (VC-1), vinas kompostu 1 t ha-1 + kimyasal gübreleme 1 t ha-1 (VC-1+CF)] toprağa uygulanmış ve böylece serada fesleğen bitkisi üretimi yapılmıştır. Bitkiler çiçeklenme dönemine geldikçe art arda 3 kez hasat edilmiştir. Hasat edilen örneklerde morfolojik (bitkide dal sayısı, çiçek başak boyu, bitki boyu, taze ağırlık), agronomik (yeşil herba/drog verimi, kuru ağırlık) ve teknolojik (uçucu yağ oranı, uçucu yağ bileşimi, renk değeri) parametreler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; bitkide en yüksek taze ağırlık, yeşil herba verimi ve kuru ağırlık VC+CF uygulamasıyla elde edilmiş iken bitkide en yüksek uçucu yağ oranı ise VC uygulamasında görülmüştür. Burada dikkati çeken nokta ise kompostun düşük uygulama oranı olan 0.5 t ha-1 dozunda bu sonuçlara ulaşılmış olmasıdır. Bu çalışma sonucunda elde edilen bulgular vinas kompostunun kimyasal gübrelemeyle birlikte fesleğen tarımında değerlendirilebileceğini ortaya koymaktadır.
The aim of this study was to determine the effectiveness of vinasse, which is known to be a good source of organic matter and potassium in the production of an aromatic plant. In this context, the vinasse, which is a food industry waste, was composted and applied to the soil alone and mixed with chemical fertilizers in different doses [Only chemical fertilization-control (C), vinasse compost 0.5 t ha-1 (VC-0.5), vinasse compost 0.5 t ha-1 + chemical fertilization 0.5 t ha-1 (VC-0.5+CF), vinasse compost 1 t ha-1 (VC-1), vinasse compost 1 t ha-1 + chemical fertilization 1 t ha-1 (VC-1+CF)] and thus, basil (Ocimum basilicum L.) was produced under greenhouse conditions. Plants were harvested three times in a row when they reached the flowering period. Morphological (number of branches, flower spike height, plant height, fresh weight), agronomic (green herb/drug yield, dry weight) and technological (essential oil ratio, essential oil composition, color value) parameters were examined in the harvested samples. According to the results obtained; while the highest fresh weight, green herb yield and dry weight were obtained by VC+CF, the highest essential oil ratio in the plant was observed in VC. The striking point here is that these results were obtained with 0.5 t ha-1 application rate of the compost. The findings obtained from this study reveal that the compost can be used in basil cultivation together with chemical fertilization.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 2, 2021 |
Submission Date | November 2, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 34 Issue: 2 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.