Ethical Principles and Publication Policy

Dergide “mültecilik” odaklı araştırmalar yayımlanmaktadır. Dergide mültecilik konusunu disipliner veya disiplinlerarası açıdan ele alan kuramsal ve uygulamalı çalışmalar yayımlanmaktadır. Bu çerçevede;

Mültecilik olgusunu uluslararası hukuk ve iç hukuk, savaş, göç, travma, devlet politikaları bağlamında ele alan,
Mültecilik alanına özgün teorik ve kavramsal açılımlar sunan,
Mültecilik olgusunu ele alırken farklı/yeni araştırma yöntemlerini kullanan,
Mültecilere yönelik psikolojik, psikiyatrik, sosyolojik ve antropolojik içerikli analizleri eksen alan,
Mültecilerin etnik ve demografik özelliklerini ortaya koyan,
Mülteci kamplarını sağlık, hijyen, fiziki özellikler ve temel ihtiyaçlar bağlamında inceleyen,
Mültecilerin gittikleri ülkelerin toplumsal, ekonomik, siyasal yapılarına etkilerini ve mülteciliğin ulusal/bölgesel güvenliğe yansımalarını inceleyen,
Mültecilerin gittikleri ülkelerde karşılaştıkları toplumsal, ekonomik ve siyasal sorunları ortaya koyan yazılara yer verilmektedir.
Derginin amacı uluslararası, disipliner ya da disiplinlerarası özgün çalışmalar için mecra olmak, mültecilikle ilgili nitelikli tartışmalar üretmek, Türkiye’de ve Orta Doğu’da mültecilere yönelik politikaların geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Bu sebeple yayımlanacak çalışmalardan, teknik yetkinliğin yanı sıra, mültecilikle ilgili tartışmalara özgün katkılar sağlamaları beklenmektedir. Böylelikle mültecilik alanında çalışma yapan kişilerin ve/veya kurumların yararlanacağı bir birikimin oluşmasına katkı sağlamak hedeflenmektedir.

Dergide nitelikli, özgün, kuramsal ve uygulamalı araştırmaların yanı sıra, kitap değerlendirmeleri, ulusal ve uluslararası hukuki metinler ve içtihatlar yayımlanmaktadır.

Dergi, farklı uzmanlık alanları çerçevesinde hazırlanacak çalışmalara açık olmakla birlikte mülteciliği; hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, kriminoloji, sağlık, sosyal hizmetler, eğitim, psikoloji, antropoloji ve coğrafya alanlarından güç alan bakış açılarıyla/boyutlarıyla ele alan çalışmaları öncelemektedir.

Genel İlkeler
Middle East Journal of Refugee Studies, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği tarafından çıkarılmakta ve 2016 yılından itibaren yılda iki sayı olarak yayımlanmaktadır. Yayın dili Türkçe ve İngilizce olan hakemli ve akademik bir dergidir. Derginin genel amacı; araştırmacıların, sivil toplum kuruluşlarının ve politika yapıcıların iletişim kurabilecekleri, yayımlanan çalışmalar üzerinden birbirlerinin pratik deneyimlerinden ve araştırma sonuçlarından yararlanabilecekleri ve yeni araştırma sorularına yönelebilecekleri bir platform oluşturmaktır. Dergiye gönderilen makaleler, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış veya farklı bir mecrada değerlendirme sürecine alınmamış olmalıdır.


Etik Kurul
Dergiye gönderilen çalışmaların etik kurul izni gerektirmesi halinde (anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma; insan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmalar; insanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar; hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince retrospektif çalışmalar), metin içerisinde yöntem bölümüne “etik kurul kararı” başlığı açılmalı ve ilgili karar; kurul ismi, tarihi ve sayı numarası olmak üzere yazmalıdır. Aynı zamanda bu karar, sisteme yüklenmelidir. Fikir ve sanat eserleri için ise telif hakları düzenlemelerine uyulması ve uyulduğunun makalede belirtilmesi gerekmektedir.


Makale Gönderme İşlemi
Dergiye başvuru, değerlendirme, yayın süreci ve bilgilendirmeler Dergipark üzerinden yapılmaktadır. Başvuruda sisteme yüklenecek makale, derginin yazım kurallarına, belirtilen şartlara uygun olmalı ve telif hakkı devir formu doldurularak sisteme yüklenmelidir. Dergideki makalelerin hakeme gönderilecek olması nedeniyle, yazar bilgilerinin yer almadığı metin dosya olarak yüklenmelidir.
Sisteme yüklenecek belgeler:
• Benzerlik raporu (iThenticate veya Turnitin programından alınmış olmalıdır ve benzerlik raporu yüzde 20’nin altında olmalıdır.)
• Kapak sayfası (Makale başlığı, sıraya göre tüm yazarların unvan, üniversite/kurum, fakülte/enstitü/yüksekokul, bölüm/anabilim dalı, e-posta adresi, ORCID ID numara bilgileri yazılmalı, Çalışmanın tezden üretilmiş olması, proje destekli olması ya da kongrede bildiri olarak sunulmuş olması gibi bilgileri detaylı olarak belirtilmelidir.)
• Makale (Yazar bilgileri hariç)
• Etik kurul belgesi
• Telif hakları sözleşmesi


Makale Değerlendirme Süreci
Dergiye gönderilen makaleler ilk değerlendirme aşamasında DergiPark sistemine girilmesi gerekli bilgilerin, makale dosyasının, telif hakkı devri formu ve benzerlik raporunun bulunup bulunmadığı ve Derginin yazım kurallarına uygunluğu kontrol edilerek başvurular değerlendirmeye alınacaktır. Bu uygunluğun sağlanması halinde, çalışma iki hakeme gönderilecek, iki hakemin zıt görüş bildirmesi halinde üçüncü bir hakeme başvurulacaktır. Tüm bu süreçte hakemler ve yazarın kimlik bilgileri gizli tutulmaktadır. Hakemlerden gelen karar doğrultusunda, düzeltme istenmesi halinde araştırmacı tarafından düzeltilmiş makalenin sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Hakemlerin raporları doğrultusunda makalenin yayımlanıp yayımlanmamasına, editörler ve yayın kurulu karar verir. Basımı uygun görülen makaleler dizgi aşamasına alınır, basımı uygun görülmeyen makaleler ise reddedilir. Dergideki makalelerin bilimsel sorumluluğu yazara aittir.