Review
BibTex RIS Cite

STATISTICAL SITUATION OF FISHERY AND AQUACULTURE PRODUCTION IN WORLD AND TURKEY

Year 2019, Volume: 5 Issue: 2, 25 - 36, 30.12.2019

Abstract

References

  • Arda Y., 2014. Ordu Ve Trabzon İllerinde Deniz Balığı Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Yapısal Analizi. Yüksek lisans tezi. Ordu Üniversitesi, Ordu.
  • Aydın, O., Sayılı, M. 2009. Samsun ilinde alabalık işletmelerinin yapısal ve ekonomik analizi. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 26: 97-107.
  • BSGM, 2018. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü https://www.tarimorman.gov.tr/BSGM Bilgi Dökümanlar / İstatistikler / Su Ürünleri İstatistikleri Ocak 2019
  • Çakmak, E., Aksungur, N., Firidin, Ş., Aksungur, M., Çavdar, Y., Kurtoğlu, İ.Z., Başçınar, N.S., Akbulut, B., Savaş, H., Üstündağ, E., Alkan, A., Ergün, H., Ertekin, A., Zengin, B., Serdar, S., Fidan, D. ve Özkan, B., 2011. Karadeniz Alabalığı (Salmo trutta labrax Pallas, 1811)’nın Özel Sektöre Kazandırılması, Proje Sonuç Raporu Kitabı, TAGEM/HAYSÜD/2006/ 09/03/02, Trabzon, 147 s.
  • FAO, 2018. FAO Yearbook. Fishery and Aquaculture Statistics 2016.
  • Subasinghe, R., Soto, D., Jia, J., 2009. Global aquaculture and its role in sustainable development. Aquaculture, 1: 2-9.
  • Tatlıdil, F., Aktürk, D., Batramoglu, Z., Fidan, H., 2009. Development Trends of Aquaculture in the World. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8 (11): 2291-2298.
  • TÜİK, 2018. Türkiye İstatistik Kurumu http://www.tuik.gov.tr Korularına Göre İstatistikler / Tarım / Su Ürünleri İstatistikleri / İstatistiksel Tablolar ve Dinamik Sorgulama Ocak 2019
  • Yiğit, N., Koca. S., Terzioğlu, S., Didinen, I., 2011. Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Çevre Dostu Üretim. Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi, 3 (1): 107-113.

Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretiminde İstatistiki Durum

Year 2019, Volume: 5 Issue: 2, 25 - 36, 30.12.2019

Abstract

Dünya çapında aşırı avcılık baskısı ve
bilinçsiz avcılık yöntemleri nedeniyle avcılık su ürünleri üretimi olumsuz
yönde etkilenmektedir. Doğal balık stokları üzerindeki baskının azaltılması,
ucuz ve bol protein ihtiyacının karşılanmasında su ürünleri yetiştiriciliği
önemini arttırmaktadır.
Dünyada avcılık
yoluyla su ürünleri üretimi son yıllarda kayda değer artış göstermezken,
yetiştiricilik yoluyla su ürünleri üretiminde önemli oranda artış olduğu
görülmektedir. Dünya
denizlerinde 2010 yılında avcılık yolu ile elde edilen su ürünleri miktarı 77,8
milyon ton iken (bu rakamlara su bitkileri ve deniz memelileri dahil değildir),
2016 yılında sadece 79,2 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’de
denizlerden ve iç sulardan elde edilen balık ve diğer su ürünleri toplam
avcılık miktarları 2000 yılında 503.289 ton iken, 2017 yılında 354.318 tona
gerilemiştir. Dünyada 2010 yılında 59,1 milyon ton olan yetiştiricilik üretim
miktarı 2016 yılında 80 milyon tona ulaşarak, 2010 yılına oranla % 33 oranında
bir artış göstermiştir. Türkiye’de 2000 yılında toplam yetiştiricilik miktarı 79.031
ton olarak gerçekleşirken, bu oran 2017 yılında 276.502 ton olarak
gerçekleşmiştir. Sürdürülebilir bir balıkçılık için avlanabilecek balık
miktarında en üst seviyeye ulaşıldığı tahmin edilirken, su ürünleri
yetiştiriciliğinin dünya çapında giderek önem kazandığı yıldan yıla artan
üretim miktarlarından görülmektedir. Su
ürünleri yetiştiriciliği, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından dünyada en
hızlı büyüyen gıda üretim sektörü olarak belirlenmiştir. Bu derleme
çalışmasının amacı, Dünyada ve Türkiye’de su ürünleri üretiminin genel durumu
hakkında bilgi vermektir.

References

  • Arda Y., 2014. Ordu Ve Trabzon İllerinde Deniz Balığı Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Yapısal Analizi. Yüksek lisans tezi. Ordu Üniversitesi, Ordu.
  • Aydın, O., Sayılı, M. 2009. Samsun ilinde alabalık işletmelerinin yapısal ve ekonomik analizi. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 26: 97-107.
  • BSGM, 2018. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü https://www.tarimorman.gov.tr/BSGM Bilgi Dökümanlar / İstatistikler / Su Ürünleri İstatistikleri Ocak 2019
  • Çakmak, E., Aksungur, N., Firidin, Ş., Aksungur, M., Çavdar, Y., Kurtoğlu, İ.Z., Başçınar, N.S., Akbulut, B., Savaş, H., Üstündağ, E., Alkan, A., Ergün, H., Ertekin, A., Zengin, B., Serdar, S., Fidan, D. ve Özkan, B., 2011. Karadeniz Alabalığı (Salmo trutta labrax Pallas, 1811)’nın Özel Sektöre Kazandırılması, Proje Sonuç Raporu Kitabı, TAGEM/HAYSÜD/2006/ 09/03/02, Trabzon, 147 s.
  • FAO, 2018. FAO Yearbook. Fishery and Aquaculture Statistics 2016.
  • Subasinghe, R., Soto, D., Jia, J., 2009. Global aquaculture and its role in sustainable development. Aquaculture, 1: 2-9.
  • Tatlıdil, F., Aktürk, D., Batramoglu, Z., Fidan, H., 2009. Development Trends of Aquaculture in the World. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8 (11): 2291-2298.
  • TÜİK, 2018. Türkiye İstatistik Kurumu http://www.tuik.gov.tr Korularına Göre İstatistikler / Tarım / Su Ürünleri İstatistikleri / İstatistiksel Tablolar ve Dinamik Sorgulama Ocak 2019
  • Yiğit, N., Koca. S., Terzioğlu, S., Didinen, I., 2011. Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Çevre Dostu Üretim. Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi, 3 (1): 107-113.
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Hydrobiology
Journal Section Derleme
Authors

Abdulselam Gün

Volkan Kızak 0000-0003-1710-0676

Publication Date December 30, 2019
Acceptance Date December 26, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Gün, A., & Kızak, V. (2019). Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretiminde İstatistiki Durum. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 5(2), 25-36.
AMA Gün A, Kızak V. Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretiminde İstatistiki Durum. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. December 2019;5(2):25-36.
Chicago Gün, Abdulselam, and Volkan Kızak. “Dünyada Ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretiminde İstatistiki Durum”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 5, no. 2 (December 2019): 25-36.
EndNote Gün A, Kızak V (December 1, 2019) Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretiminde İstatistiki Durum. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 5 2 25–36.
IEEE A. Gün and V. Kızak, “Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretiminde İstatistiki Durum”, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 5, no. 2, pp. 25–36, 2019.
ISNAD Gün, Abdulselam - Kızak, Volkan. “Dünyada Ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretiminde İstatistiki Durum”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 5/2 (December 2019), 25-36.
JAMA Gün A, Kızak V. Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretiminde İstatistiki Durum. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2019;5:25–36.
MLA Gün, Abdulselam and Volkan Kızak. “Dünyada Ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretiminde İstatistiki Durum”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 5, no. 2, 2019, pp. 25-36.
Vancouver Gün A, Kızak V. Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretiminde İstatistiki Durum. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2019;5(2):25-36.