Research Article
BibTex RIS Cite

Türkiye’de balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün mavi ekonomi bağlamında büyüme beklentileri

Year 2024, Volume: 10 Issue: 3, 187 - 200, 28.12.2024
https://doi.org/10.58626/menba.1559413

Abstract

Su ürünleri sektörü yaşanan olağanüstü büyüme, su ürünleri yetiştiriciliği üretimindeki önemli artışa katkıda bulunan birkaç temel faktöre atfedilebilir. Bu büyüme, su ürünleri yetiştiriciliğini teşvik etmeye, teknoloji transferini kolaylaştırmaya ve teşvik önlemleri uygulamaya odaklanan sektörel bir politika ile desteklendi. Dahası, özellikle kamu hizmetleri sektöründeki durgunluğun ardından sermayenin bu sektöre yönlendirilmesi büyümeyi ve gelişmeyi hızlandırdı. Buna karşın, sınırlı balık stokları gibi zorluklar, balıkçılığın sürdürülebilirliğini sağlamak için sıkı önlemler gerektirmektedir. Bununla birlikte, bu gelişmeler sektörün sürdürülebilir gelişimi için önemli fırsatlar sunmakta, daha fazla büyüme, iş yaratma ve ekonomik katkı için umut verici beklentiler sergilemektedir. Dahası, Türkiye'nin balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün başarısı, deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve korunmasını vurgulayan mavi ekonomi ilkeleriyle örtüşmektedir. Bu sektörün mavi ekonomi çerçevesinde geliştirilmesi, uzun vadeli çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliği sağlamak, inovasyonu teşvik etmek ve sorumlu uygulamaları desteklemek için hayati öneme sahiptir. Bu yaklaşım yalnızca ekonomik büyümeye katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda çevre korumayı da destekler ve sektörün sürekli başarısı ve sürdürülebilir ve müreffeh bir geleceğe katkısı için elzem hale getirir.

References

  • Akay, B. (2020). Mavi büyüme stratejisi: Türkiye’nin kıyı ve deniz turizmine yönelik bir inceleme. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(3), 3051-3063.
  • Arslan. G., Yıldız. P. O., (2021). Türkiye su ürünleri sektörüne genel bakış. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 46-57
  • Aydemir, M. F. (2024). Su ürünlerinin endüstri-içi ticaretinin analizi: Türkiye örneği. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 27(4), 984-993. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1390318
  • Boran, Ş. (2017). Su ürünleri yetiştiriciliği ve ekonomiye katkısı. Ar&Ge Bülten. 24-30, https://api.izto.org.tr/storage/SectoralReport/original/6zNg2IHz0KmGhtvL.PDF
  • BSGM (2024). Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü kayıtları. Ankara, 21p.
  • Candemir, S., & Dağtekin, M. (2020). Türkiye su ürünleri üretimi ve yeterlilik endekslerinin tahmini. Acta Aquatica Turcica, 16(3), 409-415. https://doi.org/10.22392/actaquatr.700858
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, (2024). İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı (2023-2030), Ankara.
  • Çöteli, FT., (2020). Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE), Ürün Raporu: Su Ürünleri, Ekim, 2020, 29p. TEPGE YAYIN NO: 317 ISBN: 978-605-7599-43-8.
  • Çöteli, F. (2021). Ürün Raporu: Su Ürünleri. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü. Tepge Yayın, (338).
  • Çöteli, FT. (2024). Su Ürünleri Tarım Ürünleri Piyasaları Raporu Temmuz, Tarimsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Tepge, 57-58.
  • FAO. 2020. The State of World Fisheries and Aquaculture 2020. Sustainability in action. Rome. 224p. https://doi.org/10.4060/ca9229en
  • FAO. 2022. The State of World Fisheries and Aquaculture 2022. Towards Blue Trasformation. Rome, FAO. 266p. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/a2090042-8cda-4f35-9881-16f6302ce757/content Global Compact Network Türkiye. (2024). https://www.globalcompactturkiye.org/ .
  • Kabil, M., Priatmoko, S., Magda, R., & Dávid, L. D. (2021). Blue economy and coastal tourism: A comprehensive visualization bibliometric analysis. Sustainability, 13(7), 3650.
  • Mete, E. ve Usta, C. (2019). The blue economy in Turkey, A. Akinci (Ed.), Interdisciplinary public finance, business and economics studies volume II içinde (ss. 97-108). Berlin: Peter Lang.
  • OECD (2020). Sustainable Ocean for All: Harnessing the Benefits of Sustainable Ocean Economies for Developing Countries, The Development Dimension. Paris, France: OECD Publishing. https://doi.org/10.1787/bede6513-en
  • Özbay, R. D., & Genç, S. Y. (2023). Dijital Ekonomi: Sistematik Bir Literatür Araştırması. JOEEP: Journal of Emerging Economies and Policy, 8(2), 606-618.
  • Peşkircioğlu, N. (2016). 2030 Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri: Küresel Verimlilik Hareketine Doğru. Anahtar Dergisi, 28(355), 4-9.
  • Sharma, A., Sharma, A., & Kandpal, N. K. (2020). Effectiveness of online lecture in imparting fish education among the fish farmers. SKUAST Journal of Research, 22(1), 85-88.
  • Subasinghe, R. (2009). Aquaculture development: the blue revolution. Stockholm: Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry. 283-302.
  • Suluk, S. (2022). Ekonominin Renkleri: Sürdürülebilir Mavi Ekonomi Bağlamında Türkiye’nin Değerlendirilmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (74), 132-150.
  • TÜİK. (2023). Bölgesel İstatistikler. https://biruni.tuik.gov.tr/bolgeselistatistik/sorguSayfa.do?target=tablo TUİK. (2024). Su Ürünleri İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr
  • TUİK. (2024). Türkiye İstatistik Kurumu Haber Bülteni. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Su-Urunleri-2023-53702.
  • TOB, 2023a, Tarım ve Orman Bakanlığı, Destekleme Bülteni, 12s. https://www.tarimorman.gov.tr/TRGM/TARYAT/Belgeler/yay%C4%B1nlar/TARIM%20VE%20ORMAN%20BAKANLI%C4%9EI%20DESTEKLEME%20B%C3%9CLTEN%C4%B0%202023.pdf
  • TOB, 2023b, Su Ürünleri Yetiştiricilik Tesisleri, 133s. https://www.tarimorman.gov.tr/BSGM/Belgeler/Icerikler/Su%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi/Su-Urunleri-Tesisleri-2023.pdf
  • Toplu-Yılmaz, Ö. (2021). Türkiye’de sürdürülebilir mavi ekonomi için balıkçılık desteklerinin değerlendirilmesi. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(3), 906–923. http://doi.org/10.25287/ohuiibf.788879.
  • Vierros, M. (2017). Communities and blue carbon: the role of traditional management systems in providing benefits for carbon storage, biodiversity conservation and livelihoods. Climatic Change, 140(1), 89-100.
  • World Bank (2016). Oceans 2030: Financing the blue economy for sustainable development. https://thedocs.worldbank.org/en/doc/446441473349079068- 0010022016/original/AMCOECCBlueEconomyDevelopmentFramework.pdf
  • Yıldırım, Ç., Türkten, H., & Ceyhan, V. (2022). Evaluation of competitiveness power of fishing and aquaculture industry in Turkey. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 39(3), 243-252. DOI: 10.12714/egejfas.39.3.10
  • Yıldırım, G. (2022). Mavi ekonomi: Türkiye’nin ABD, Çin, Yunanistan ve Bangladeş ile mukayeseli analizi. İşletme Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 5(2), 437-451.
  • Yılmaz, Ö. T. (2021). Türkiye’de sürdürülebilir mavi ekonomi için balıkçılık desteklerinin değerlendirilmesi. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(3), 906-923. Water quality classification based on Na %, SAR, MH, and W
Year 2024, Volume: 10 Issue: 3, 187 - 200, 28.12.2024
https://doi.org/10.58626/menba.1559413

Abstract

References

  • Akay, B. (2020). Mavi büyüme stratejisi: Türkiye’nin kıyı ve deniz turizmine yönelik bir inceleme. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(3), 3051-3063.
  • Arslan. G., Yıldız. P. O., (2021). Türkiye su ürünleri sektörüne genel bakış. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 46-57
  • Aydemir, M. F. (2024). Su ürünlerinin endüstri-içi ticaretinin analizi: Türkiye örneği. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 27(4), 984-993. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1390318
  • Boran, Ş. (2017). Su ürünleri yetiştiriciliği ve ekonomiye katkısı. Ar&Ge Bülten. 24-30, https://api.izto.org.tr/storage/SectoralReport/original/6zNg2IHz0KmGhtvL.PDF
  • BSGM (2024). Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü kayıtları. Ankara, 21p.
  • Candemir, S., & Dağtekin, M. (2020). Türkiye su ürünleri üretimi ve yeterlilik endekslerinin tahmini. Acta Aquatica Turcica, 16(3), 409-415. https://doi.org/10.22392/actaquatr.700858
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, (2024). İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı (2023-2030), Ankara.
  • Çöteli, FT., (2020). Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE), Ürün Raporu: Su Ürünleri, Ekim, 2020, 29p. TEPGE YAYIN NO: 317 ISBN: 978-605-7599-43-8.
  • Çöteli, F. (2021). Ürün Raporu: Su Ürünleri. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü. Tepge Yayın, (338).
  • Çöteli, FT. (2024). Su Ürünleri Tarım Ürünleri Piyasaları Raporu Temmuz, Tarimsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Tepge, 57-58.
  • FAO. 2020. The State of World Fisheries and Aquaculture 2020. Sustainability in action. Rome. 224p. https://doi.org/10.4060/ca9229en
  • FAO. 2022. The State of World Fisheries and Aquaculture 2022. Towards Blue Trasformation. Rome, FAO. 266p. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/a2090042-8cda-4f35-9881-16f6302ce757/content Global Compact Network Türkiye. (2024). https://www.globalcompactturkiye.org/ .
  • Kabil, M., Priatmoko, S., Magda, R., & Dávid, L. D. (2021). Blue economy and coastal tourism: A comprehensive visualization bibliometric analysis. Sustainability, 13(7), 3650.
  • Mete, E. ve Usta, C. (2019). The blue economy in Turkey, A. Akinci (Ed.), Interdisciplinary public finance, business and economics studies volume II içinde (ss. 97-108). Berlin: Peter Lang.
  • OECD (2020). Sustainable Ocean for All: Harnessing the Benefits of Sustainable Ocean Economies for Developing Countries, The Development Dimension. Paris, France: OECD Publishing. https://doi.org/10.1787/bede6513-en
  • Özbay, R. D., & Genç, S. Y. (2023). Dijital Ekonomi: Sistematik Bir Literatür Araştırması. JOEEP: Journal of Emerging Economies and Policy, 8(2), 606-618.
  • Peşkircioğlu, N. (2016). 2030 Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri: Küresel Verimlilik Hareketine Doğru. Anahtar Dergisi, 28(355), 4-9.
  • Sharma, A., Sharma, A., & Kandpal, N. K. (2020). Effectiveness of online lecture in imparting fish education among the fish farmers. SKUAST Journal of Research, 22(1), 85-88.
  • Subasinghe, R. (2009). Aquaculture development: the blue revolution. Stockholm: Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry. 283-302.
  • Suluk, S. (2022). Ekonominin Renkleri: Sürdürülebilir Mavi Ekonomi Bağlamında Türkiye’nin Değerlendirilmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (74), 132-150.
  • TÜİK. (2023). Bölgesel İstatistikler. https://biruni.tuik.gov.tr/bolgeselistatistik/sorguSayfa.do?target=tablo TUİK. (2024). Su Ürünleri İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr
  • TUİK. (2024). Türkiye İstatistik Kurumu Haber Bülteni. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Su-Urunleri-2023-53702.
  • TOB, 2023a, Tarım ve Orman Bakanlığı, Destekleme Bülteni, 12s. https://www.tarimorman.gov.tr/TRGM/TARYAT/Belgeler/yay%C4%B1nlar/TARIM%20VE%20ORMAN%20BAKANLI%C4%9EI%20DESTEKLEME%20B%C3%9CLTEN%C4%B0%202023.pdf
  • TOB, 2023b, Su Ürünleri Yetiştiricilik Tesisleri, 133s. https://www.tarimorman.gov.tr/BSGM/Belgeler/Icerikler/Su%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi/Su-Urunleri-Tesisleri-2023.pdf
  • Toplu-Yılmaz, Ö. (2021). Türkiye’de sürdürülebilir mavi ekonomi için balıkçılık desteklerinin değerlendirilmesi. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(3), 906–923. http://doi.org/10.25287/ohuiibf.788879.
  • Vierros, M. (2017). Communities and blue carbon: the role of traditional management systems in providing benefits for carbon storage, biodiversity conservation and livelihoods. Climatic Change, 140(1), 89-100.
  • World Bank (2016). Oceans 2030: Financing the blue economy for sustainable development. https://thedocs.worldbank.org/en/doc/446441473349079068- 0010022016/original/AMCOECCBlueEconomyDevelopmentFramework.pdf
  • Yıldırım, Ç., Türkten, H., & Ceyhan, V. (2022). Evaluation of competitiveness power of fishing and aquaculture industry in Turkey. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 39(3), 243-252. DOI: 10.12714/egejfas.39.3.10
  • Yıldırım, G. (2022). Mavi ekonomi: Türkiye’nin ABD, Çin, Yunanistan ve Bangladeş ile mukayeseli analizi. İşletme Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 5(2), 437-451.
  • Yılmaz, Ö. T. (2021). Türkiye’de sürdürülebilir mavi ekonomi için balıkçılık desteklerinin değerlendirilmesi. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(3), 906-923. Water quality classification based on Na %, SAR, MH, and W
There are 30 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Aquaculture, Aquaculture and Fisheries (Other)
Journal Section Araştırmalar
Authors

Hülya Eminçe Saygı 0000-0002-3408-6709

Publication Date December 28, 2024
Submission Date October 1, 2024
Acceptance Date November 4, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 10 Issue: 3

Cite

APA Eminçe Saygı, H. (2024). Türkiye’de balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün mavi ekonomi bağlamında büyüme beklentileri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 10(3), 187-200. https://doi.org/10.58626/menba.1559413
AMA Eminçe Saygı H. Türkiye’de balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün mavi ekonomi bağlamında büyüme beklentileri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. December 2024;10(3):187-200. doi:10.58626/menba.1559413
Chicago Eminçe Saygı, Hülya. “Türkiye’de balıkçılık Ve Su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün Mavi Ekonomi bağlamında büyüme Beklentileri”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 10, no. 3 (December 2024): 187-200. https://doi.org/10.58626/menba.1559413.
EndNote Eminçe Saygı H (December 1, 2024) Türkiye’de balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün mavi ekonomi bağlamında büyüme beklentileri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 10 3 187–200.
IEEE H. Eminçe Saygı, “Türkiye’de balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün mavi ekonomi bağlamında büyüme beklentileri”, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 3, pp. 187–200, 2024, doi: 10.58626/menba.1559413.
ISNAD Eminçe Saygı, Hülya. “Türkiye’de balıkçılık Ve Su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün Mavi Ekonomi bağlamında büyüme Beklentileri”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 10/3 (December 2024), 187-200. https://doi.org/10.58626/menba.1559413.
JAMA Eminçe Saygı H. Türkiye’de balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün mavi ekonomi bağlamında büyüme beklentileri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2024;10:187–200.
MLA Eminçe Saygı, Hülya. “Türkiye’de balıkçılık Ve Su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün Mavi Ekonomi bağlamında büyüme Beklentileri”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 3, 2024, pp. 187-00, doi:10.58626/menba.1559413.
Vancouver Eminçe Saygı H. Türkiye’de balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün mavi ekonomi bağlamında büyüme beklentileri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2024;10(3):187-200.