BibTex RIS Cite

Okul Yöneticilerinde Sanal Kaytarma Davranışı

Year 2015, Volume: 11 Issue: 3, 0 - , 01.12.2015
https://doi.org/10.17860/efd.46151

Abstract

Bilgisayar/akıllı telefon ve internet teknolojilerinin yaşamın her alanında olduğu gibi örgütlerde de yaygın kullanımı son yıllarda artmaktadır. Sanal kaytarma, bir çalışanın, iş saatleri içerisinde, çalıştığı kurumun internet bağlantısıyla kullanmış olduğu bilgisayar ve akıllı cep telefonunu kişisel amaçlarına yönelik olarak kullanması olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Giresun (merkez) ilinde ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarında görev alan okul yöneticilerinin iş ortamlarında kullanmış oldukları sanal kaytarma türlerini ve sanal kaytarma faaliyetlerini belirlemektir. Araştırmada ayrıca okul yöneticilerinin sanal kaytarma faaliyetlerinin sıklığının demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Giresun ili merkez ilçede Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim (ilkokul-ortaokul) ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan 104 okul yöneticisinden oluşmaktadır. Araştırma sonucunda okul yöneticilerinin önemsiz sanal kaytarma boyutuna ait puanlarının ortalamasının, önemli sanal kaytarma boyutuna göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmada okul yöneticilerinin önemli ve önemsiz sanal kaytarma faaliyetlerine ilişkin görüşlerinin cinsiyet değişkeni ve görev yaptıkları okul türü değişkeni açısından farklılaşmadığı, mesleki kıdem değişkeni açısından farklılaştığı ortaya konulmuştur. Okul yöneticilerinin iş saatlerinde iş dışı internet ve bilgisayar kullanma süreleri arttıkça, önemli ve önemsiz sanal kay­tarma faaliyetlerinin de arttığı sonucuna da ulaşılmıştır. Okul yöneticilerinin önemli ve önemsiz sanal kaytarma faaliyetleri ile ilgili sorulara verdikleri yanıtların aritmetik ortalamaları incelendiğinde ise araştırmaya katılan okul yöneticilerinin önemli sanal kaytarma faaliyetleri arasında yer alan maddelerden en çok “Sosyal içerikli ağlara katılmak (Facebook, Twittter vb.)” en az ise “Eğlence amaçlı veya boş zaman doldurmak için oyun oynama” maddelerini yanıtladıkları görülmektedir.

Year 2015, Volume: 11 Issue: 3, 0 - , 01.12.2015
https://doi.org/10.17860/efd.46151

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Güven Özdem

Abdullah Demir This is me

Publication Date December 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 11 Issue: 3

Cite

APA Özdem, G., & Demir, A. (2015). Okul Yöneticilerinde Sanal Kaytarma Davranışı. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(3). https://doi.org/10.17860/efd.46151

Cited By





Sanal Kaytarmanın Öncülleri , Sonuçları ve Kontrolü Üzerine Bir Derleme
ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources
İrem Metin Orta
https://doi.org/10.4026/isguc.422384



The content of the Mersin University Journal of the Faculty of Education is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.