Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin profesyonel değer algılarını ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı araştırmanın evrenini, İstanbul’da bulunan bir özel üniversitenin Sağlık Bilimleri Yüksekokulu’nda hemşirelik bölümünde öğrenim gören 254 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimine gidilmeksizin çalışmaya katılmayı kabul eden 211 öğrenci çalışma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri “Tanıtıcı Bilgi Formu ve Hemşirelerin Profesyonel Değerleri Ölçeği (HPDÖ)” kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda öğrencilerin Profesyonel Değerleri Ölçeği puan ortalamasının 132.37±15.84 olduğu saptanmıştır. Ölçekten elde edilen en yüksek alt boyut puanının ise ''İnsan Onuru'' (47.87±5.99) olduğu belirlenmiştir. Profesyonel Değerleri Ölçeği puan ortalaması ile öğrencilerin gelir durumu, sağlık mensubu yakını olma durumu, mezun olduğu okul ve meslekten beklentisi karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmazken, cinsiyet, okuduğu sınıf ve okuldan beklentileri ile aralarında istatistiksel açıdan anlamlı farklılıkların olduğu saptanmıştır. Sonuç: Sonuç olarak, birinci sınıfta okuyan, cinsiyeti kadın olan ve okuldan beklentisi meslek sahibi olan öğrencilerin Profesyonel Değerleri Ölçeği puan ortalaması diğerlerine göre anlamlı bir şekilde daha yüksek bulunmuştur. Eğitim-öğretim sürecinin, hemşirelik öğrencilerinin hem bireysel hem de mesleki değerlerinin farkına varabileceği ve bu değerleri kazanabileceği şekilde yapılandırılması, nitelikli ve kaliteli bakımın verilmesinde çok önemlidir.
Anahtar sözcükler: Hemşirelik, öğrenci, profesyonel değerler, etkileyen faktörler
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ağustos 2016 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 9 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.