Amaç: Bu çalışmada evli kadınlarda cinsel özgüven ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkide sosyal görünüş kaygısının aracılık etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Yozgat ilindeki evli kadınlar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini 375 evli kadın oluşturmuştur. Katılımcılara kişisel bilgi formu, Cinsel Özgüven Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği online olarak uygulanmıştır. Bulgular: Bağlanma stilleri puan ortalaması ile cinsel özgüven puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır (r=-0.388; p<0.05). Cinsel özgüven ile sosyal görünüş kaygısı arasındaki yol katsayısının anlamlı olduğu tespit edilmiştir (β=-0.374; p<0.001). Sosyal görünüş kaygısı ile bağlanma stilleri arasındaki yol katsayısı anlamlıdır (β= 0.016; p<0.001). Evli kadınların sosyal görünüş kaygısı puanlarının %5.6’lık kısmı cinsel özgüven ile öngörülmektedir. Bağlanma stilleri puanlarının ise %21.2’lik kısmı cinsel özgüven ve sosyal görünüş kaygısı ile ön görülmektedir. Sonuç: Çalışma sonucunda sosyal görünüş kaygısı arttıkça cinsel özgüvenin azaldığı, bağlanma stillerinin ise arttığı görülmüştür. Bununla birlikte bağlanma stilleri arttıkça cinsel özgüven azalmaktadır. Evli kadınlarda cinsel özgüven ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkide sosyal görünüş kaygısının aracılık rolünün orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Ayrıca kadınlarda cinsel özgüvenin bağlanma stilleri üzerinde doğrudan bir yordayıcı etkisi vardır. Mevcut çalışmada bağlanma stillerinin önemli bir kısmı cinsel özgüven ve sosyal görünüş kaygısı ile açıklanmaktadır. Bağlanma ile ilgili gelecekte yapılacak çalışmalarda, olası bağımsız değişkenlerin daha kapsamlı bir şekilde ele alınıp değerlendirilmesi önerilir.
Yozgat Bozok Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Kurulu’ndan etik onay (No:34/21, Tarih: 24.06.2022) alınmıştır.
yok
Çalışmamıza katılan evli kadınlara teşekkür ederiz.
Objective: This study aimed to determine the mediating effect of social appearance anxiety on the relationship between sexual self-confidence and attachment styles in married women. Method: The study was carried out with a descriptive-relational design. The population of the research consisted of married women in Yozgat. The sample of the study consisted of 375 married women. Personal information form, Sexual Self-Confidence Scale, Experiences in Close Relationships, Social Appearance Anxiety Scale were administered online to the participants. Results: There was a statistically significant and negative correlation between the mean score of the attachment styles and the mean score of the sexual self-confidence (r=-0.388; p<0.05). The path coefficient between sexual self-confidence and social appearance anxiety was statistically significant (β=-0.374; p<0.001). The path coefficient between social appearance anxiety and attachment styles was significant (β=0.016; p<0.001). 5.6% of social appearance anxiety scores of married women were explained by sexual self-confidence. On the other hand, 21.2% of attachment styles scores were explained by sexual self-confidence and social appearance anxiety. Conclusion: As a result of the study, it was observed that as social appearance anxiety increases, sexual self-confidence decreases and attachment styles increase. However, as the attachment styles increases, the sexual self-confidence decreases. It was found that the mediating role of social appearance anxiety in the relationship between sexual self-confidence and attachment styles in married women was at a moderate level. In addition, sexual self-confidence has a direct predictive effect on attachment styles in women. In the current study, a significant part of attachment in close relationships was explained by sexual self-confidence and social appearance anxiety. In future studies, it is recommended that possible independent variables should be considered and evaluated more comprehensively regarding attachment styles.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hemşirelik (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 5 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 10 Eylül 2023 |
Kabul Tarihi | 6 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 16 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.