Amaç: Ameliyat sonrası ağrı tedavisinde cerrahi hemşirelerinin iş yükünün farmakolojik olmayan yöntemlerin kullanımına etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan bu araştırma, Temmuz- Aralık 2022 tarihleri arasında iki devlet hastanesinin cerrahi kliniklerinde çalışan 105 hemşire ile gerçekleştirildi. Veriler; kişisel bilgi formu, farmakolojik olmayan yöntemleri uygulama formu, Bireysel İş Yükü Algısı Ölçeği kullanılarak toplandı. Bulgular: Hemşirelerin %77.1’inin kadın olduğu, ameliyat sonrası ağrıyı gidermek için farmakolojik olmayan fiziksel yöntemlerden en fazla pozisyon değişimi (%81.9) ve bilişsel/davranışsal yöntemlerden en sık hastalara bilgi verme (%92.4) uygulamasını gerçekleştirdiği belirlendi. Bununla birlikte ağrı tedavisi için bilişsel/davranışsal yöntemlerden müzik dinletme ve hayal kurma uygulamalarına hiç başvurmadıkları ya da çok az gerçekleştirdikleri saptandı. Hemşirelerin Bireysel İş Yükü Ölçeğinden aldıkları toplam puan 105.45±14.42 olup iş yükü algılarının olumlu yönde olduğu tespit edildi. Ölçeğin en yüksek meslektaş desteği alt boyutundan (30.55±5.32), en düşük ise mevcut işi sürdürme niyeti alt boyutundan (9.24±1.54) puan aldıkları tespit edildi. Dikkati başka yöne çekme uygulamasını her zaman yapan hemşirelerin yönetici desteği (p=0.029), meslektaş desteği (p=0.001) ve bireysel iş yükü ölçeği toplam (p=0.018) puan ortalamaları daha yüksekti. Terapötik dokunma uygulamasını her zaman gerçekleştiren hemşirelerin birim desteği puan ortalamaları daha yüksekti (p=0.026). Bilgi vermeyi kısmen yapan hemşirelerin ise mevcut işi sürdürme niyeti puan ortalamaları daha yüksekti (p=0.015). Sonuç: Bu çalışma, hemşirelerin farmakolojik olmayan yöntemleri uygulama durumlarında birim, meslektaş ve yönetici desteğinin önemli olduğunu gösterdi. Hemşirelerin bu yöntemleri etkili bir şekilde uygulayabilmeleri için, birim, meslektaş ve yönetici desteğinin artırılması gerekmektedir.
Ağrı yönetimi ameliyat sonrası ağrı cerrahi hemşiresi farmakolojik olmayan yöntemler iş yükü
Aim: To investigate the impact of surgical nurses' workload on the use of non-pharmacological methods in postoperative pain treatment. Method: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 105 nurses working in the surgical clinics of two state hospitals from July 1 to December 1, 2022. Data were collected using a personal information form, a form for implementing non-pharmacological methods, and the Individual Workload Perception Scale. Results: It was determined that 77.1% of the nurses were female, and they predominantly implemented position changes (81.9%) from non-pharmacological physical methods and provided information to patients (92.4%) most frequently among cognitive/behavioral methods to alleviate postoperative pain. However, it was found that nurses rarely or never utilized music listening and imagery applications as cognitive/behavioral methods for pain treatment. The total score the nurses received from the Individual Workload Scale was 105.45±14.42 and it was determined that their workload perceptions were positive. The highest score was obtained from the colleague support subscale (30.55±5.32), while the lowest was from the intention to continue current job subscale (9.24±1.54). Nurses who always applied attention diversion had higher average scores in managerial support (p=0.029), colleague support (p=0.001), and the total score of the individual workload scale (p=0.018). Nurses who always performed therapeutic touch had higher unit support scores (p=0.026). Nurses who partially provided information had higher intention to continue current job scores (p=0.015). Conclusion: This study demonstrated the significance of unit, peer, and managerial support in the implementation of non-pharmacological methods by nurses. In order for nurses to effectively apply these methods, it is imperative to enhance support from the unit, colleagues, and management.
Pain management postoperative pain surgical nurse non-pharmacological methods workload
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hemşirelik (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 6 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 3 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 23 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 17 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.