Amaç: Kronik bel ağrısı (KBA), dünya çapında en yaygın kas-iskelet sistemi problemlerinden biridir. KBA'lı kişilerde psikolojik stres, günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmede zorluk ve ağrı gibi önemli sağlık problemlerine yol açmaktadır. Ek olarak, iş gücü ve performans kaybından dolayı dünya çapında sosyal ve ekonomik bir yük oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı kendi kendine miyo-fasyal gevşetme tekniğinin (KKMG) ve enstrüman destekli yumuşak doku mobilizasyon tekniğinin (EDYDM) KBA'lı hastalarda ağrı, esneklik ve fonksiyon üzerine etkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya 18-60 yaş arası kronik bel ağrısı olan 32 hasta dahil edilmiştir. Hastalar rastgele 16'şar kişilik iki gruba ayrılmıştır. Katılımcıların demografik ve fiziksel özellikleri kaydedilmiştir. Birinci gruba KKMG, ikinci gruba ise EDYDM uygulanmıştır. Her iki gruba da 6 hafta boyunca haftada iki kez tedavi uygulanmıştır. Uygulamalar 90 saniye süreyle bel bölgesine bilateral olarak yapılmıştır. Ağrı şiddeti Vizüel Analog Skala (VAS) ile, hamstring kısalığı Düz Bacak Kaldırma Testi (DBKT) ile, bel bölgesi esnekliği Oturma-Uzanma Testi (OUT) ile ve bel fonksiyon kaybı derecesi Oswestry Engellilik Indeksi (ODI) ile değerlendirilmiştir. Ölçümler tedavi öncesi ve sonrasında tekrarlanmıştır. Bulgular: Her iki tekniğin de ağrıyı önemli ölçüde azalttığı (p<0.05) ve DPKT ve OUT değerlerini önemli ölçüde artırdığı (p<0.05) bulunmuştur. ODI skorlarının da her iki tedavi ile de önemli ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir (p<0.05). Gruplar arasında herhangi bir parametrede istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir (p>0.05). Sonuç: KKMG ve EDYDM'nin KBA'lı hastalarda ağrıyı azaltmada ve esnekliği artırmada önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. İki teknik arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Aim: Chronic low back pain (CLBP) is a prevalent musculoskeletal issue causing significant psychological stress, functional limitations, and pain. It also presents a global social and economic burden due to workforce loss and decreased performance. This study investigated the effectiveness of self-myofascial release technique (SMRT) and instrument-assisted soft tissue mobilization technique (IASTM) on pain, flexibility and function in CLBP patients. Method: A randomized controlled trial involving 32 patients (18-60 years) with CLBP was conducted. Participants were randomly assigned to two groups (n=16) with demographic and physical characteristics documented. The first group received SMRT, while the second received IASTM. Both groups received bilateral applications to the lumbar region for 90 seconds, twice weekly for 6 weeks. Pain intensity (Visual Analogue Scale. VAS), hamstring shortness (Straight Leg Raise Test. SLR), lumbar flexibility (Sit-Reach Test. SRT) and functional loss (Oswestry Disability Index. ODI) were evaluated before and after treatment. Resuls: Both techniques significantly reduced pain (p<0.05) and increased SLR and SRT values (p<0.05). ODI scores also showed significant improvement with both treatments (p<0.05). No statistically significant differences were observed between the groups in any parameters (p>0.05). Conclusion: Both SMRT and IASTM effectively reduced pain and improved flexibility in CLBP patients, with no significant difference between the techniques.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Koruyucu Sağlık Hizmetleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 6 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 4 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 23 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 17 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.