Research Article

İçsel Dinî Motivasyon Bağlamında Dindarlık ve Çevre İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Araştırma

Volume: 11 Number: 1 June 30, 2020

İçsel Dinî Motivasyon Bağlamında Dindarlık ve Çevre İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Araştırma

Öz

Bu çalışmanın amacı içsel dinî motivasyon ile bireylerin çevreye karşı yönelim (Emanet Görme Yönelimi ve Sahip Olma Yönelimi) ve çevreci davranışları (Aktif Çevre Duyarlılığı ve İsraftan Ka-çınma) arasındaki ilişkileri incelemektir. Betimsel araştırma modelinin kullanıldığı araştırmanın çalışma grubu Ordu’nun Ünye ilçesinde ikamet eden 274’ü kadın ve 317’si erkek olmak üzere top-lam 591 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Anketi, İçsel Dinî Motivasyon Ölçeği, Çevreye Karşı Yönelim Ölçeği ve Çevreci Davranışlar Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri için Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu ve Basit Doğrusal Regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, bireylerin içsel dinî motivasyon düzeyleri ile emanet görme yönelimi arasında pozitif, sahip olma yönelimleri arasında ise negatif bir ilişki oldu-ğu tespit edilmiştir. Ayrıca içsel dinî motivasyonun her iki yönelimi de yordadığı görülmüştür. Bununla birlikte bireylerin içsel dinî motivasyon düzeyleri ile aktif çevre duyarlılığı arasında ne-gatif, israftan kaçınma davranışı arasında ise pozitif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca içsel dinî motivasyonun aktif çevre duyarlılığını yordamadığı, israftan kaçınma davranışını ise yorda-dığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Din Psikolojisi,İçsel Dinî Motivasyon,Çevreye Karşı Yönelim,Çevreci Davranış,Emanet Görme Yönelimi,Sahip Olma Yönelimi,Aktif Çevre Duyarlılığı

References

  1. Aksay, Cemal Seçkin-Ketenoğlu, Osman- Kurt, Latif. “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği”. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi. 1/25 (2005): 29-42.
  2. Alper, Değer-Anbar, Adem. “Küresel ısınmanın Dünya Ekonomisine ve Türkiye Ekonomisine Etkileri”. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Der-gisi. 9/4 (2007): 15-54.
  3. Arbuckle Matthew B.-Monisky, David M. “The Role of Religion in Environmental Attitudes”. Social Science Quarterly. 96/5 (2015): 1244-1263.
  4. Aydin, Hayati. “Religion and Environment”. Global Journal of Human-Social Science: B Geography, Geo-Sciences, Environmental Disaster Management. 14/7 (2014): 29-31.
  5. Ayten, Ali. “’Sahip Olma’ Mı ‘Emanet Görme’ Mi?: Çevre Bilinci ve Dindarlık İlişkisi Üzerinde Bir Araştırma”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi. 10/2 (2010): 203-233.
  6. Ayten, Ali-Hussain, Amjad. “The Relationship between Religiosity, Environmental Orientation and Environmental Behaviors: An Empirical Study with Turkish and British Muslim Samples”. Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi. 53 (2017): 27-44.
  7. Bayraktar, Mehmet. İslam ve Ekoloji. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 1997.
  8. Belâzurî, Futûhu’l-Buldân. Thk. Abdullah Enîs et-Tabbâ’-Ömer Enîs et-Tabbâ’. Beyrut: Müesse-setu’l Meârif. 1407/1987.
  9. Bozyiğit, Ahmet. “İslâm Ahlak Öğretisinde Çevre Bilinci”. Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 3/2 (2016): 9-23.
  10. Callicot, J. B. “Multicultural Environmental Ethics.” Daedalus. 130/4 (2001): 77-98.
ISNAD
Kandemir, Fatih. “İçsel Dinî Motivasyon Bağlamında Dindarlık Ve Çevre İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Araştırma”. Mesned İlahiyat Araştırmaları Dergisi 11/1 (June 1, 2020): 287-305. https://izlik.org/JA92SG75DD.