The aim of this study is to determine effects of hot water dips on cold storage of non-astringent 'Hana Fuyu' persimmon cultivar. Fruits were subjected to hot water dips at 20ºC, 50ºC or 55ºC for 10 min. Treated and untreated fruits were then kept at 0ºC and 85-90% relative humidity for 4 months. Percent weight loss, fruit flesh firmness (kg force), total soluble solids (%), fruit skin and flesh color (L*, C* and h°), appearance , incident of fungal decay and physiological disorders were determined at a month interval. During storage, fruit flesh firmness decreased while weight loss increased. Fungal disorders were observed at 4rd month of storage. Physiological deterioration wasn’t observed. Hot water applications had been successful. 50ºC and 55ºC for 10 min. were the best treatments and 'Hana Fuyu' persimmon fruits could be stored for 4 months successfully.
Bu çalışmanın amacı, buruk olmayan 'Hana Fuyu' Trabzon hurması meyvelerinde sıcak su uygulamalarının soğukta muhafaza üzerine etkisini belirlemektir. Bu amaçla, meyvelere 10 dakika süreyle 20ºC, 50ºC ve 55ºC’lik sıcak suya daldırma uygulamaları yapılmıştır. Daha sonra kontrol (hiçbir uygulama yapılmadan) meyveleri ve uygulama yapılan meyveler 0ºC sıcaklıkta ve %85-90 oransal nemde 4 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Muhafaza sırasında birer aylık aralıklarla alınan meyve örneklerinde ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde, meyve kabuk ve et rengi (L*, C* ve h°), görünüş (1-5), mantarsal ve fizyolojik bozulmalar saptanmıştır. Depolama sürecinde meyve eti sertliğinde azalmalar, ağırlık kaybında ise artışlar olmuştur. Mantarsal bozulmalar depolamanın 4. ayında görülürken, fizyolojik bozulma ise görülmemiştir. Çalışmada sıcak su uygulamaları başarılı bulunurken, 50ºC ve 55ºC’de 10 dakika uygulamaları en başarılı uygulamalar olmuştur. 'Hana Fuyu' Trabzon hurması meyvelerinin 4 ay başarıyla muhafaza edilebileceği saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 30, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 2 Issue: 2 |