Özet
Gıdalar aracılığıyla taşınan hastalık etmeni mikroorganizmaların yok edilerek gıda güvenliğinin sağlanması ve insan sağlığı açısından güvenli ve kaliteli bir ürün elde edilebilmesi için gıdaların yüzeyine uygulanacak olan dezenfeksiyon işlemi önemli bir basamaktır.
Taze meyve ve sebzelerin yüzeyindeki mikrobiyal yükün azaltılmasında başta klorlu bileşikler olmak üzere insan sağlığı açısından risk oluşturabilecek birçok kimyasal kullanılmaktadır. Bu kimyasal ajanların aşındırıcı ve kanserojen etkilerinin olması, pahalı olması, duyusal kayıplara neden olması gibi birçok dezavantajından dolayı yeni teknolojilerin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Bu kapsamda; etkili dezenfeksiyon sağlaması, güvenilir olması, kullanımının kolay olması, üretimi sırasında sadece tuz kullanıldığı için sağlığa ve çevreye olumsuz bir etkisinin bulunmaması ve ucuz olması gibi avantajlarıyla elektrolize yükseltgen su uygulaması, son yıllarda geleneksel dezenfeksiyon yöntemlerine alternatif olarak ortaya çıkan termal olmayan bir uygulama olarak kabul edilmektedir. Isısal bir işlem olmadığı için koku, tat, içerik gibi kalite parametrelerinde de değişikliğe yol açmadığı bilinmektedir.
Anahtar kelimeler: Elektrolize su, klor, meyve, sebze, dezenfeksiyon
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | October 4, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 2 - Özel Sayı (Sempozyum) |