BibTex RIS Cite

Sert Kabuklu Meyveler ve Fonksiyonel Özellikleri

Year 2017, Volume: 2 - Özel Sayı (Sempozyum), 0 - 0, 04.10.2017

Abstract

İnsanların diyetlerinde gıda formunda tükettikleri, besleyici özelliğine ilaveten içerdiği çeşitli bileşenler nedeni ile hastalık oluşum riskini azaltabilen ve yapay bileşen içermeyen, sağlığı koruyucu özelliklere sahip gıdalar, fonksiyonel gıdalar olarak tanımlanmaktadır. Sert kabuklu meyveler yağ, protein ve karbonhidrat yönünden zengin içerikleriyle besleyici yönlerinin yanı sıra fenolik asitler, flavanoidler gibi sekonder metabolitler ve tokoferoller gibi fonksiyonel özelliği olan bileşiklerce de çok yoğun gıda maddeleridir. Doğal antioksidan madde olmaları sebebiyle bu bileşikler serbest radikallerin neden olduğu reaksiyonları engelleyerek başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın oluşmasını engellemeye yardımcı olmaktadırlar.

Bu çalışmada ülkemizde yoğun olarak üretimi ve tüketimi olan fındık, ceviz, badem, antepfıstığı ve kestane gibi sert kabuklu meyvelerin fonksiyonel özellikleri ve içerikleri incelenmiştir.

References

  • Açıkgöz Z., Önenç S.S., 2006. Fonksiyonel Yumurta Üretimi. Hayvansal Üretim 47(1): 36-46.
  • Aksoy, M., 2007. Ansiklopedik Beslenme, Diyet Ve Gıda Sözlüğü, Hatiboğlu Basım Ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti., 732 S. Ankara
  • Alasalvar C, Amaral J.S, Satır G, Shahidi F. 2009. Lipid Characteristics And Essential Minerals Of Native Turkish Hazelnut Varieties (Corylus Avellana L.) Food Chemistry 113 919–925
  • Alasalvar, C., Shahidi, F., Liyanapathirana, C. M., Ohshima, T., 2003. Turkish Tombul Hazelnut (Corylus Avellane L.) : 1. Compositional Chracteristics. Journal Of Agricultural And Food Chemistry., 51, 3790-3796
  • Bars T. 2015. Ürün Raporu Sert Kabuklu Meyveler. Tarımsal Ekonomi Ve Politika Geliştirme Enstitüsü. 28s.
  • Borges O.P., Carvalho J.S, Correia P.R., Silva A.P. 2007. Lipid And Fatty Acid Profiles Of Castanea Sativa Mill. Chestnuts Of 17 Native Portuguese Cultivars. Journal Of Food Composition And Analysis 20 (2007) 80–89
  • Budak N. 2002. Folik Asitin Kadın Ve Çocuk Sağlığında Önemi. Erciyes Tıp Dergisi (Erciyes Medical Journal) 24( 209 4) 209-214
  • Chang S.K., Alasalvar .C,, Bolling B.W., Shahidi F. 2016. Nuts And Their Co-Products: The İmpact Of Processing (Roasting) On Phenolics, Bioavailability, And Health Benefits – A Comprehensive Review. Journal Of Functional Foods 26 88–122
  • Erbaş M. 2006. Yeni Bir Gıda Grubu Olarak Fonksiyonel Gıdalar. Türkiye 9. Gıda Kongresi; 24-26 Mayıs 2006, Bolu
  • Eseceli H, Degirmencioglu A., Kahraman R. 2006. Omega Yag Asitlerinin İnsan Sağlığı Yönünden Önemi. Türkiye 9. Gıda Kongresi 403-406, Bolu
  • Gunes N.T. Köksal A.İ., Artık N., Poyrazoğlu E. 2010. Biochemical Content Of Hazelnut (Corylus Avellana L.) Cultivars From West Black Sea Region Of Turkey. European Journal Of Horticultural Science, Vol. 75, No. 2 , Pp. 77-84
  • Ham J.S., Kim H.Y., Lim S.T. 2015. Antioxidant And Deodorizing Activities Of Phenolic Components İn Chestnut İnner Shell Extracts. Industrial Crops And Products 73. 99–105
  • Hashemina T. 2008. Diyete Ceviz İçi Eklenmesinin Hiperkolesterolemik Çocukların Serum Lipid Düzeylerine Etkisi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi. 165S. Ankara.
  • Huertas E.L. 2010. Health Effects Of Oleic Acid And Long Chain Omega-3 Fatty Acids (EPA And DHA) Enriched Milks. A Review Of İntervention Studies. Pharmacological Research 61. 200–207
  • İşleroğlu H., Yıldırım Z., Yıldırım M. 2005. Fonksiyonel Bir Gıda Olarak Keten Tohumu. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 22 (2), 23-30
  • Karaosmanoğlu H. 2012. Geleneksel Yöntemle Depolanan Kabuklu Fındıkların Antioksidan Kapasitesindeki Değişim. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. 77s. Samsun
  • Kendirci P. 2008. Ülkemizde Yetiştirilen Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinin Lezzet Özelliklerinin Belirlenmesi Ve Kavurma İşleminin Bu Özelliklere Etkisinin İncelenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi 254s. İzmir
  • Kurt H. 2014. Sert Kabuklu Meyve Araştırmaları Çalışma Grubu. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı
  • Maguire L. S, O'Sullivan S. M, Galvin K., O'Connor T. P. & O'Brien N. M. 2004. Fatty Acid Profile, Tocopherol, Squalene And Phytosterol Content Of Walnuts, Almonds, Peanuts, Hazelnuts And The Macadamia Nut. International Journal Of Food Sciences And Nutrition, Volume 55, Number 3 171 _/178
  • Muradoglu F, Oguz H.İ, Yildiz K. And Yilmaz H. 2010. Some Chemical Composition Of Walnut (Juglans Regia L.) Selections From Eastern Turkey. African Journal Of Agricultural Research Vol. 5(17), Pp. 2379-2385
  • Muradoğlu F, Gündoğdu M, Kalan C, 2011. Bingöl Yöresi Ceviz Genotiplerinin Bazı Kimyasal Ve Mineral İçeriklerinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi/ Journal Of The Institute Of Natural & Applied Sciences 16 (1):17-21
  • Nizamlıoğlu N. M., Nas S. 2010, “Meyve Ve Sebzelerde Bulunan Fenolik Bileşikler; Yapıları Ve Önemleri” Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 5(1) 20-35
  • Oliveira I., Sousa A., Morais J.S., Ferreira C.F.R.I, Bento A, Estevinho L., Pereira J.A. 2008. Chemical Composition, And Antioxidant And Antimicrobial Activities Of Three Hazelnut (Corylus Avellana L.) Cultivars. Food And Chemical Toxicology 46. 1801–1807
  • Öksüzler F.T. 2015. The Effects Of Roastıng On Oxıdatıve Stabılıty Of Pıstachıo Nut Kernels At Accelerated Condıtıons. Unıversıty Of Gaziantep Graduate School Of Natural & Applıed Scıences. M.Sc. Thesıs In Food Engıneerıng. 75s. Gaziantep
  • Özçağıran R, Ünal A, Özeker E, İsfendiyaroğlu M 2005. Ilıman İklim Meyve Türleri-Sert Kabuklu Meyveler Cilt 3. Ege Üniversitesi Yayınları Ziraat Fakültesi Yayın No: 566. 308 S. İzmir
  • Pellegrini N., Serafini M.,Salvatore S., Rio D.D., Bianchi M., Brighenti F. 2006. Total Antioxidant Capacity Of Spices, Dried Fruits, Nuts, Pulses, Cereals And Sweets Consumed İn Italy Assessed By Three Different İn Vitro Assays. Mol. Nutr. Food Res., 50, 1030 – 1038
  • Selek İ, 2011. Ceviz Ve Kestanede Bazı Fenolik Bileşiklerin İncelenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. 147s. İzmir
  • Yada S., Lapsley K., Huang G. 2011. A Review Of Composition Studies Of Cultivated Almonds: Macronutrients And Micronutrients. Journal Of Food Composition And Analysis 24. 469–480
  • Yang F., Liu Q., Pan S., Xu C., Xiong Y.L. 2015. Chemical Composition and qualityt raits of chinese Chestnuts (Castanea Mollissima) Producedin different Ecological Regions. Food bioscience 11.33–4 2
  • Yang J., Liu H.R., Halim L. 2009. Antioxidant And Antiproliferative Activities Of Common Edible Nut Seeds. Food Science And Technology 42. 1–8
Year 2017, Volume: 2 - Özel Sayı (Sempozyum), 0 - 0, 04.10.2017

Abstract

References

  • Açıkgöz Z., Önenç S.S., 2006. Fonksiyonel Yumurta Üretimi. Hayvansal Üretim 47(1): 36-46.
  • Aksoy, M., 2007. Ansiklopedik Beslenme, Diyet Ve Gıda Sözlüğü, Hatiboğlu Basım Ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti., 732 S. Ankara
  • Alasalvar C, Amaral J.S, Satır G, Shahidi F. 2009. Lipid Characteristics And Essential Minerals Of Native Turkish Hazelnut Varieties (Corylus Avellana L.) Food Chemistry 113 919–925
  • Alasalvar, C., Shahidi, F., Liyanapathirana, C. M., Ohshima, T., 2003. Turkish Tombul Hazelnut (Corylus Avellane L.) : 1. Compositional Chracteristics. Journal Of Agricultural And Food Chemistry., 51, 3790-3796
  • Bars T. 2015. Ürün Raporu Sert Kabuklu Meyveler. Tarımsal Ekonomi Ve Politika Geliştirme Enstitüsü. 28s.
  • Borges O.P., Carvalho J.S, Correia P.R., Silva A.P. 2007. Lipid And Fatty Acid Profiles Of Castanea Sativa Mill. Chestnuts Of 17 Native Portuguese Cultivars. Journal Of Food Composition And Analysis 20 (2007) 80–89
  • Budak N. 2002. Folik Asitin Kadın Ve Çocuk Sağlığında Önemi. Erciyes Tıp Dergisi (Erciyes Medical Journal) 24( 209 4) 209-214
  • Chang S.K., Alasalvar .C,, Bolling B.W., Shahidi F. 2016. Nuts And Their Co-Products: The İmpact Of Processing (Roasting) On Phenolics, Bioavailability, And Health Benefits – A Comprehensive Review. Journal Of Functional Foods 26 88–122
  • Erbaş M. 2006. Yeni Bir Gıda Grubu Olarak Fonksiyonel Gıdalar. Türkiye 9. Gıda Kongresi; 24-26 Mayıs 2006, Bolu
  • Eseceli H, Degirmencioglu A., Kahraman R. 2006. Omega Yag Asitlerinin İnsan Sağlığı Yönünden Önemi. Türkiye 9. Gıda Kongresi 403-406, Bolu
  • Gunes N.T. Köksal A.İ., Artık N., Poyrazoğlu E. 2010. Biochemical Content Of Hazelnut (Corylus Avellana L.) Cultivars From West Black Sea Region Of Turkey. European Journal Of Horticultural Science, Vol. 75, No. 2 , Pp. 77-84
  • Ham J.S., Kim H.Y., Lim S.T. 2015. Antioxidant And Deodorizing Activities Of Phenolic Components İn Chestnut İnner Shell Extracts. Industrial Crops And Products 73. 99–105
  • Hashemina T. 2008. Diyete Ceviz İçi Eklenmesinin Hiperkolesterolemik Çocukların Serum Lipid Düzeylerine Etkisi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi. 165S. Ankara.
  • Huertas E.L. 2010. Health Effects Of Oleic Acid And Long Chain Omega-3 Fatty Acids (EPA And DHA) Enriched Milks. A Review Of İntervention Studies. Pharmacological Research 61. 200–207
  • İşleroğlu H., Yıldırım Z., Yıldırım M. 2005. Fonksiyonel Bir Gıda Olarak Keten Tohumu. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 22 (2), 23-30
  • Karaosmanoğlu H. 2012. Geleneksel Yöntemle Depolanan Kabuklu Fındıkların Antioksidan Kapasitesindeki Değişim. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. 77s. Samsun
  • Kendirci P. 2008. Ülkemizde Yetiştirilen Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinin Lezzet Özelliklerinin Belirlenmesi Ve Kavurma İşleminin Bu Özelliklere Etkisinin İncelenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi 254s. İzmir
  • Kurt H. 2014. Sert Kabuklu Meyve Araştırmaları Çalışma Grubu. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı
  • Maguire L. S, O'Sullivan S. M, Galvin K., O'Connor T. P. & O'Brien N. M. 2004. Fatty Acid Profile, Tocopherol, Squalene And Phytosterol Content Of Walnuts, Almonds, Peanuts, Hazelnuts And The Macadamia Nut. International Journal Of Food Sciences And Nutrition, Volume 55, Number 3 171 _/178
  • Muradoglu F, Oguz H.İ, Yildiz K. And Yilmaz H. 2010. Some Chemical Composition Of Walnut (Juglans Regia L.) Selections From Eastern Turkey. African Journal Of Agricultural Research Vol. 5(17), Pp. 2379-2385
  • Muradoğlu F, Gündoğdu M, Kalan C, 2011. Bingöl Yöresi Ceviz Genotiplerinin Bazı Kimyasal Ve Mineral İçeriklerinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi/ Journal Of The Institute Of Natural & Applied Sciences 16 (1):17-21
  • Nizamlıoğlu N. M., Nas S. 2010, “Meyve Ve Sebzelerde Bulunan Fenolik Bileşikler; Yapıları Ve Önemleri” Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 5(1) 20-35
  • Oliveira I., Sousa A., Morais J.S., Ferreira C.F.R.I, Bento A, Estevinho L., Pereira J.A. 2008. Chemical Composition, And Antioxidant And Antimicrobial Activities Of Three Hazelnut (Corylus Avellana L.) Cultivars. Food And Chemical Toxicology 46. 1801–1807
  • Öksüzler F.T. 2015. The Effects Of Roastıng On Oxıdatıve Stabılıty Of Pıstachıo Nut Kernels At Accelerated Condıtıons. Unıversıty Of Gaziantep Graduate School Of Natural & Applıed Scıences. M.Sc. Thesıs In Food Engıneerıng. 75s. Gaziantep
  • Özçağıran R, Ünal A, Özeker E, İsfendiyaroğlu M 2005. Ilıman İklim Meyve Türleri-Sert Kabuklu Meyveler Cilt 3. Ege Üniversitesi Yayınları Ziraat Fakültesi Yayın No: 566. 308 S. İzmir
  • Pellegrini N., Serafini M.,Salvatore S., Rio D.D., Bianchi M., Brighenti F. 2006. Total Antioxidant Capacity Of Spices, Dried Fruits, Nuts, Pulses, Cereals And Sweets Consumed İn Italy Assessed By Three Different İn Vitro Assays. Mol. Nutr. Food Res., 50, 1030 – 1038
  • Selek İ, 2011. Ceviz Ve Kestanede Bazı Fenolik Bileşiklerin İncelenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. 147s. İzmir
  • Yada S., Lapsley K., Huang G. 2011. A Review Of Composition Studies Of Cultivated Almonds: Macronutrients And Micronutrients. Journal Of Food Composition And Analysis 24. 469–480
  • Yang F., Liu Q., Pan S., Xu C., Xiong Y.L. 2015. Chemical Composition and qualityt raits of chinese Chestnuts (Castanea Mollissima) Producedin different Ecological Regions. Food bioscience 11.33–4 2
  • Yang J., Liu H.R., Halim L. 2009. Antioxidant And Antiproliferative Activities Of Common Edible Nut Seeds. Food Science And Technology 42. 1–8
There are 30 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Nebahat Şule Üstün This is me

Hasan Karaosmanoğlu This is me

Publication Date October 4, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 2 - Özel Sayı (Sempozyum)

Cite