İnsanların diyetlerinde gıda formunda tükettikleri, besleyici özelliğine ilaveten içerdiği çeşitli bileşenler nedeni ile hastalık oluşum riskini azaltabilen ve yapay bileşen içermeyen, sağlığı koruyucu özelliklere sahip gıdalar, fonksiyonel gıdalar olarak tanımlanmaktadır. Sert kabuklu meyveler yağ, protein ve karbonhidrat yönünden zengin içerikleriyle besleyici yönlerinin yanı sıra fenolik asitler, flavanoidler gibi sekonder metabolitler ve tokoferoller gibi fonksiyonel özelliği olan bileşiklerce de çok yoğun gıda maddeleridir. Doğal antioksidan madde olmaları sebebiyle bu bileşikler serbest radikallerin neden olduğu reaksiyonları engelleyerek başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın oluşmasını engellemeye yardımcı olmaktadırlar.
Bu çalışmada ülkemizde yoğun olarak üretimi ve tüketimi olan fındık, ceviz, badem, antepfıstığı ve kestane gibi sert kabuklu meyvelerin fonksiyonel özellikleri ve içerikleri incelenmiştir.
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | October 4, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 2 - Özel Sayı (Sempozyum) |